Spre deosebire de alte tari din lume, in Nicaragua miscarile femeilor si organizatiile pentru drepturile omului nu s-au manifestat in spatii publice si private pe 25 noiembrie, data la care este comemorata Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva drepturilor omului.

Wendy Quintero, o renumita jurnalista, feminista si aparatoare a drepturilor omului, a explicat pentru Vocea Americii ca femeile au incetat sa manifeste in fiecare 25 noiembrie in ultimii 3 ani din cauza „reprimarii Guvernului lui Daniel Ortega”, care a interzis orice expresie critica. a conducerii sale.

„De cand Ortega a venit la putere a avut loc un mare regres in protectia femeilor, prin abrogarea avortului terapeutic in Nicaragua si reprimarea constanta a aparatorilor drepturilor omului, activistilor si feministelor, cu impedimentul marsurilor atat pentru 8 martie (Ziua Femeii) , cat pentru 25 noiembrie”, a spus Quintero.

Ei cer libertatea a 14 prizonieri politici

Potrivit Nicaraguan Never Again Human Rights Collective, exista 14 femei inchise din motive politice, inclusiv feministe, activiste sociale, istorice si aparatori ai drepturilor omului. Motiv pentru care a profitat de acest 25 noiembrie pentru a-si cere libertatea de la Stat.

„Solicitam incetarea violentei si cerem eliberarea detinutilor politici, care se afla in stare de tortura”, a denuntat Quintero, care face parte din aceasta organizatie pentru drepturile omului care, din cauza represiunii, lucreaza din Costa Rica.

Feministele denunta ca sunt persecutate de Daniel Ortega

La randul ei, activista feminista Indira Mayorga a spus intr-un interviu pentru Vocea Americii : „In acest 25 noiembrie nu avem nimic de sarbatorit. El a sustinut ca ei continua sa „reziste, cerand libertate pentru cele 14 femei detinute politice”.

Indira se refera la faptul ca guvernul sandinist care este in executiv de 14 ani ii considera o amenintare pentru revendicarea drepturilor lor. Din acest motiv, el crede ca „de cand Daniel Ortega a venit la putere a fost nemiloasa impotriva feministelor”, care au descris guvernul sau drept „o dictatura”.

Guvernul din Nicaragua recunoaste ca violenta bazata pe gen persista

Administratia lui Daniel Ortega nu raspunde criticilor din partea miscarilor de femei si solicitarilor organizatiilor pentru drepturile omului. Cu toate acestea, in aceasta joi, vicepresedintele si prima doamna Rosario Murillo a recunoscut ca violenta „din pacate continua sa fie exercitata impotriva femeilor”.

„Avem nevoie de acea batalie in asteptare pentru respect si non-violenta impotriva femeilor, o batalie in asteptare in intreaga lume, chiar si in acea lume pe care ei o spun, pe care o numesc, pe care pretind ca sunt dezvoltate, o lupta in asteptare aici unde mergem inainte. , pentru ca suntem muncitori, luptatori, invingatori, acolo unde mergem inainte”, a spus Murillo recent in comunicarea sa zilnica cu presa oficiala.

Crestere a recordului violentei impotriva femeilor

Martha Flores, coordonatorul observatorului independent Catolici pentru Dreptul la Decizie, care tine o evidenta a violentei impotriva femeilor, este de acord cu vicepresedintele Rosario Murillo ca violenta impotriva femeilor a crescut in tara.

„De 5 ani, violenta a crescut si stim ca nu exista niciun angajament politic din partea Guvernului de a reduce feminicidele impotriva femeilor”, a declarat Flores pentru Vocea Americii.

Activista isi bazeaza argumentul pe statisticile din ultimii 5 ani, care reflecta o crestere a deceselor violente ale femeilor. De exemplu, din ianuarie pana in noiembrie 2016, organizatia dumneavoastra a inregistrat 45 de feminicide; in timp ce, in aceeasi perioada a anului 2021, a inregistrat 66, adica inca 21 de cazuri.

Flores mai mentioneaza ca doar pana in acest an, observatorul inregistreaza 120 de „femicide frustrate”, adica „femei supravietuitoare” violentei de gen in spatii publice si private.

Diferite organizatii feministe, precum cea condusa de Flores, pun la indoiala faptul ca guvernul lui Daniel Ortega si Rosario Murillo nu are politici publice care sa promoveze prevenirea violentei de gen. Ei afirma ca, de asemenea, nu exista initiative pentru o educatie mai buna din partea scolilor, universitatilor si mass-media.

„Guvernul are alte prioritati, cu exceptia protectiei femeilor, in ciuda faptului ca ei spun in sloganul lor ca este un guvern al familiei”, a spus Flores, care spera ca revendicarile femeilor vor avea intr-o zi ecou in guvern. Tara din America Centrala.

In acest sens, vicepresedintele Murillo a anuntat ca vor continua „promovarea si propunerea tuturor actiunilor legale, legale, constitutionale care garanteaza dreptatea, securitatea, viata deplina, femeilor”.