Dupa cum anuntam ieri, sondajul USL comandat de membrii Uniunii arata cifre iesite parca dintr-un plan cincinal. O majoritate intre 60 si 66 de procente, datele integrale asteptand centralizarea.
 
Ceea ce ne surprinde este ca evz.ro a publicat astazi stiri uimitoare legate de un sondaj cu acelasi subiect, realizat insa de Institutul Roman de Studii Sociale, ale carui rezultate indica un procentaj de 49,50% pentru Uniune. Potrivit acestuia, in contextul in care am avea alegeri pentru Parlamentul Romaniei duminica viitoare, atunci acestea ar fi castigate de USL, cu 49,50%. Acestia ar fi urmati de PDL, cu 22,50%. Locurile urmatoare ar fi ocupate in modul urmator: UNPR, cu 7,80%, UDMR, cu 5,70%, PRM, cu 4,60%, PNG, cu 1,70%, PP, cu 5,20% si alte partide cu un procentaj sub 3%.

Sa fie acesta insa sondajul bun, definitiv, avand in vedere faptul ca a fost comandat de cei de la PDL? Un lucru care ne-ar putea surprinde este acela ca posesorul blogului turambarr.blogspot.com, care, conform surselor interne, este unul dintre responsabilii de la CCSB, una dintre agentiile careia cei de la USL i-au comandat sondajul despre care vorbeam ieri, a publicat, pe 5 iulie, alte rezultate ale acestuia decat cele dezvaluite de USL.

Potrivit acestuia, procentajul pe care l-ar obtine Uniunea ar fi acela de 58%. Cum s-a ajuns de la acest procent la cel de intre 60 si 66% declarat de Liviu Dragnea? As zice ca cifrele se modifica uneori pe traseul dintre agentie si centrul de monitorizare, astfel incat sa le poata permite oamenilor din conducerea Uniunii sa aiba timp pentru a desemna numarul de candidati din fiecare partid si harta potrivit careia acestia vor fi distribuiti pe teritoriul tarii.

La ce concluzie ne duc aceste informatii contradictorii? Daca regimul comunist ne-a invatat sa umflam datele pentru a putea fi trecuti la gazeta de perete, tot acesta ne-a dat lectii despre cum poti ajunge ajunge la majoritate de voturi in contextul in doar putini te vor. Un singur exemplu este suficient pentru a va improspata memoria – noiembrie 1946!