Intr-o zona de podgorii a Vrancei, unde colinele isi dau mana cu sesurile dinspre sud, este asezat un satuc cu 25 de case purtand numele scriitorului Alexandru Vlahuta, acolo unde a avut o proprietate (casa si vie) ultima sotie a lui Vlahuta. Expozitia memoriala ocupa tot parterul si etajul imobilului, cu aspect de vila boiereasca, obisnuit in zona subcarpatica.   

Date biografice  

 Al. Vlahuta s-a nascut la Plesesti-Vaslui, in 1858, intr-o familie cu sapte baieti si o fata. Abia a putut face liceul la Barlad. A ocupat slujbe fara importanta. A avut doua casnicii, nefericite. In 1912, s-a retras la proprietatea de la Dragosloveni a celei de a treia sotii, Ruxandra Galca, dar a venit razboiul si au plecat in refugiu, in Moldova.   Dupa razboi, s-a stins curand la Bucuresti, in 1919.   

Vocatia de gazetar   

Exista aici o multime de obiecte si exponate, din care ni se limpezesc directiile activitatii lui Vlahuta. Aflam ca, inca din vremea liceului, a scris versuri si a publicat cateva in revista Lira romana (1880). Apoi s-a apucat de gazetarie, editand el insusi revista Armonia, pe cand se afla la Targoviste (1881-1883). Exponatele ne releva faptul ca va deveni un gazetar extrem de activ, ca va colabora la numeroase publicatii, ca el insusi a creat revista saptamanala Viata (1893-1896), al carei directorat l-a impartit cu V.A. Urechia si in care a polemizat cu socialistii. Din 1901 pana in 1903, impreuna cu George Cosbuc, va con­duce renumita revista Samanatorul. Muzeul dispune de fotocopii dupa titluri de periodice si chiar exemplare din ele.  

 Poet si prozator  

 Sunt aici si volumele de debut ale scriitorului: Nuvele (1886) si Poezii (1887), in care dovedeste orientare catre aspectele triste ale vietii, melancolie de epigon eminescian, fara sa posede arta creatiei majore, si, cu toate acestea, s-a bucurat de mare succes printre contemporani. Un nou volum de poezii va da la iveala in 1896: Iubire.   Foarte fecund a fost in proza, publicand multe carti de schite si nuvele, pe care le vedem expuse in diferite editii si din care retinem: Din goana vietii (1892), Icoane sterse, Clipe de liniste, Din durerile lumii, File rupte, La gura sobei s.a.  

 In 1893, tocmai el, admiratorul poeziei lui Eminescu, a luat atitudine in contra „Curentului Eminescu“ (a pesimismului sau), intr-o conferinta la Ateneul Roman, la finele careia ideile au fost puse si in versuri: „Unde ni sunt visatorii?“ Ambele documente au avut un larg rasunet in lumea artei literare si au reusit sa incurajeze si sa stimuleze alte orientari poetice.  

 Al. Vlahuta si-a incercat norocul si in roman, publicand, in 1894 – Dan – o carte dezolanta prin introducerea personajului de intelectual neadaptat si invins social, lipsit de adancime si de stilul adecvat prozei realiste.   Din tot ceea ce a scris Alexandru Vlahuta, cea mai importanta opera a sa, care-i cinsteste memoria este Romania pitoreasca (1901), o carte de bun nivel artistic si de educatie patriotica originala.   Admiratorul pictorului Grigorescu   Lucrarea Pictorul Nicolae Grigorescu – viata si opera (1910), este mai mult o monografie sentimentala, de amator pasionat doar de domeniul picturii.  

 Ca piese deosebite, intre exponate, se mai remarca un act de aducere din Franta a tablourilor lui Grigorescu, o scrisoare catre ministrul Spiru Haret, in care se vorbeste de aparitia Romaniei pitoresti, testamentul scriito­rului si multe fotografii cu nedespartitii prieteni: Delavrancea si Caragiale. 

  Micuta Casa Memoriala, la Manastirea Agapia   Creatorul celebrei Romania pitoreasca mai are la Manastirea Agapia, unde-si petrecea verile, inca o casa memoriala foarte modesta. O mentiune ar fi ca ambii parinti i s-au calugarit la batranete.   Alexandru Vlahuta a fost o figura populara si apreciata de contemporani, mai ales pentru rolul de animator cultural, de descoperitor si indrumator al tinerelor talente.