Imaginati-va urmatorul scenariu: cetateanul X si-a luat o masina acum vreo 3-4 ani si a inscris-o la Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 3, Bucuresti. Timp de aia 3-4 ani, cetateanul X a condus el linistit masina, a luat 8-9 amenzi cacacioase de la Militia ascunsa prin boscheti, amenzi pe care scria mare “a se plati la CEC in decurs de 48 de ore la jumatea sumei”. Cetateanul X, fiind el un cetatean de onoare, cu respect fata de lege si autoritati, a platit TOATE amenzile aproape PE LOC la CEC, ca sa fie el sigur. Cuantumul total al amenzilor cacacioase la jumate de cat fac ele, sa zicem, 3000 de lei.

Ei bine, vine anul 2012 si cetateanul X isi face cu optimuism o noua polita de asigurare CASCO de nu mai putin de 1200 de euro, pentru masinuta lui draga. Polita de asigurari prin Groupama, pentru ca are el o gluma interna cu nevasta-sa ca atunci cand aia il suna si el nu poate sa vorbeasca ca e seful pe aproape, el sa raspunda cu “alo Groupama” si ea intelege si-l suna mai tarziu, etc…

Acum ca Petrom, Rompetrol si OMV au decis sa se pise pe Romania si sa faca litrul de benzina cat vrea muschii lor, cetateanul X, un cetatean de altfel onest si cinstit, a hotarat sa-si vanda masina, la numai doua luni dupa ce a spart 1200 de euro pentru asigurare.

Zis si facut, a gasit un cetatean care a indragit masina din primul moment si dupa ce ala i-a dat cateva suturi la cauciuce sa vada daca sunt umflate bine, au facut actul de vanzare-cumparare, au dat mana si la mai mare!

Pana aici ati urmarit cu atentie? Pentru ca de-abia acum incepe distractia pentru cetateanul X, cetateanul nostru onest, platitor de taxe si cinstit

Prima oprire o face cetateanul X la ANAF DGITL, Sector 3. Ca sa incerce sa radieze masina de pe numele lui.

Acolo, inntr-o camera imunda, lucreaza inghesuiti vreo 5 “inspectori” plictisiti, ofticati si stresati si de conditiile de munca si pentru ca asa e natura lor ca cica nu te angajeaza la DGITL decat daca esti asa, o jigodie, si stii sa spui cu mare talent “asta este”, “astea sunt conditiile”, “asa spune legea, n-am ce face” si mai ales, testul decisiv e la spus “NU se poate!”

Dupa ce completeaza pe genunchi doua cereri, lovit fiind din toate partile de ceilalti cetateni carora nimeni nu le spune ce sa faca, unde si cum, ei fiind redusi la conditia de bacterii in simpla miscare browniana de confuzie printre birourile “inspectorilor” DGITL, dupa ce a trecut peste frustrarea faptului ca formularele cumparate la pret de specula de la xeroxul aflat foarte convenabil chiar pe holul DGITL ii cer sa completeze aceleasi informatii in vreo 4 locuri, cetateanul X se pune pe asteptat rezemat de tocul usii pentru ca intr-un tarziu sa se indure cineva de el si sa-l pofteasca sa-si arate actele. 

Ei ce sa vezi! Inspectorul Gadget de la computerul DGITL scoate un tipat de uimire! “Dar Dumneavoastra datorati 6000 de lei in amenzi neplatite, domnule cetatean X, si nu va putem elibera certificatul fiscal”!

Cetateanul X face un atac de panica…Dupa ce-si revine, intreaba cum e posibil sa fie asa cand el a platit toate amenzile in 2 ore de la incident, ca sa fie el sigur. La CEC le-a platit, chiar la CEC-ul “mare”!

Ah, pai asa se explica, intelege rapid inspectorul Gadget situatia, CEC-ul nu ne raporteaza noua nimic, ei doar incaseaza comisionul!

Cetateanul X incepe sa transpire: “Si eu ce fac?? Nu stiu daca mai am dovezile de plata la 8-9 amenzi! E absurd sa ma puneti sa platesc 6000 de lei, cand eu am platit deja amenzile!”

Absurd, ne-absurd, mergi matale frumos la CEC si fa cerere, cate una pentru fiecare amenda, sa ti se elibereze dovezile de plata. Cererile vor fi rezolvate in interiorul termenului limita legal de 30 de zile…

“Bine bine”-face cetateanul o ultima incercare de a lamuri lucrurile cu inspectorul Gadget de la DGITL, “pana rezolv eu problema amenzilor cu CEC, nu puteti sa radiati masina de pe numele meu, ca celalalt cetatean sa o poata inmatricula si ca eu sa nu mai fiu responsabil fiscal pentru ea, din moment ce nu mai e in posesia mea?”

NU se poate!

“…pai nu vreau sa-mi eliberati nici un certificat fiscal, asa cum zice Codul Fiscal de-l aveti printat aici pe perete…Eu vreau doar sa radiati masina ca sa nu-mi ingraditi drepturile…”

NU se poate!

Nedumerit si inca in stare de soc, cetateanul X pleaca de la DGITL, dupa ce i se explica ca APROPO, masina lui va figura in continuare pe numele lui la DGITL unde impozitele merg in continuare neperturbate, pana cand se rezolva problema celor 6000 de lei, chiar daca el, cetateanul nu are nici o vina si chiar daca el are un act de vanzare-cumparare si masina nu mai e la el. In ciuda prevederilor Art. 44 din Constitutia Romaniei care ar trebui sa apere si sa garanteze proprietatea privata, cetateanului X DGITL ii interzice abuziv sa-si instraineze proprietatea adica sa DISPUNA de proprietatea privata, care-i apartine legal, asa cum doreste muschiul lui, de cetatean onest, platitor de taxe!

Vizibil ofticat, cetateanul X se indreapta acum catre sediul Groupama, unde e sigur ca macar aici va rezolva ceva astazi, in ziua de concediu pe care si-a luat-o special pentru asta, si va obtine inapoi diferenta nefolosita din prima de asigurare platita anticipat catre Groupama si la returnarea careia cetateanul X stie ca are dreptul in cazul vanzarii masinii.

Ce credeti ca ii spune Groupama, unui cetatean X absolut siderat? Ca nu poate sa primeasca diferenta de aproape 1000 de euro pana cand nu vine cu certificatul fiscal de la DGITL cum ca masina a fost radiata!

POFTIM??????????!

“Ce plm treaba are Directia de Taxe Locale cu Groupama, o societate privata de asigurari?! CE PLM, v-ati tampit?!”-izbucneste cetateanul X uitand si de onestitate, si de buna educatie si de tot! “Cu alte cuvinte, Groupama, imi spuneti ca pot sa sun la 112 pentru ca sunt practic JEFUIT?!” Cetateanul X are cu Groupama o relatie de client-firma, relatie in care DGITL nu ar trebui sa aiba absolut nimic de-a face! Cu toate astea, Groupama isi permite cu tupeu maxim sa considere ca ei ofera in continuare un serviciu de asigurare, unui cetatean care a vandut masina! Groupama incaseaza in continuare banii pe asigurare, in mod ilegal, pana cand se rezolva cu fisa fiscala, chiar daca obiectul politei de asigurare, practic nu mai exista!

Iata cum ultima speranta a cetateanului X ramane cu Radu Ghetea, directorul CEC, adica baiatul ala care dadea intreaga vina a crizei economice, pe cetatenii platitori de rate din ce in ce mai mari, absolvind complet vina bancilor, in special a institutiei comunistoide pe care o “conduce” in felul aratat.

Ultima speranta a cetateanului X se stinge precum licarul lampii de petrol, ramase fara combustibil, care-i lumineaza viata fara speranta intr-un apartament debransat in mod abuziv de la  retea de ENEL, pentru o datorie a fostului proprietar pe care compania mafiota i-o imputa acum in ciuda oricaror prevederi legale si a bunului simt…

Cetateni onesti, platitori de taxe ai Romaniei, carati-va DRACULUI unde-o-ti vedea cu ochii pana nu va jefuiesc astia de tot ce mai aveti! Scoate-ti-va-ti banii, in special valuta, de la banci, si carati-va cat mai aveti unde si cat mai puteti sa cumparati un bilet de avion cu euro, pana nu iese Grecia din UE si euro devine hartie igienica! Fugiti, dragi cetateni romani cat mai puteti!