In ziua asa-numitei “vinerea neagra”, 17 octombrie 1987, dupa ce pietele de capital alunecasera deja 25%, un reporter l-a intrebat pe John Templeton, un mare investitor al vremii, ce se intampla cu Bursa si a primit un raspuns flegmatic si aparent, jemanfisist: “Stocks fluctuate. Next question!”, un raspuns care insa ascundea cu totul altceva si anume NEGAREA pana in ultimul moment a adevarului in speranta ca masele de prosti nu vor baga de seama dezastrul iminent si nu vor incerca sa se salveze, retragandu-si banii in panica de la banci si cauzand un dezastru si mai mare decat doar caderea Bursei.

Asa se intampla intotdeauna in vreme de restriste economica: boierii fug la timp cu caruta plina de aur iar pulimea ramane cu ciuma si foametea!

Am vizionat de curand mai multe documentare, incercand sa inteleg ceva din situatia asta cu Grecia si incercand sa ignor comentariile unora care, aflandu-se in concediu in Paralia Katerini, suna acasa si zic “vai draga, eu nu inteleg ce atata tevatura ca aici nu se intampla nimic!” iar cei de acasa se intorc cu telefonul pe umar si anunta triumfant catre rudele din sufragerie care infuleca de zor sarmale “Ei sunt bine! Nu e nici o problema in Grecia cum zic astia la televizor!”.

Adevarul e ca e RAU in Grecia!

Gasiti pe net un documentar facut de BBC Two/This World, intitulat Michael Portillo’s Great Euro Crisis .

Banci care mai figureaza pe harti doar cu numele, asa-numitele banci-fantoma unde nu se gasesc decat peretii pentru ca nimeni nu mai lucreaza acolo si nimeni nu mai depune nimic, milioane de greci cu mana intinsa la cantinele sociale administrate de fosti directori de banca, zeci de mii de limuzine de lux germane de vanzare la un pret de nimic si pe care totusi nu le cumpara nimeni, asta e imaginea Greciei in 2012! Nu cea din zonele turistice si din insule!

E naspa pentru greci si toata lumea ii acuza pe ei pentru situatia in care se afla, din cauza lipsei de “efort” pe care o afiseaza in fiecare zi, nepunand osul la treaba asa cum fac nemtii de exemplu. Si poate lumea are dreptate. Intrebarea e insa “ce urmeaza?”

La intrebarea asta, politicienii nostri plus masonii de la BNR in frunte cu un Vasilescu pe care in curand n-o sa-l mai creada nici Pinocchio cand vorbeste, raspund non-salant de parca noi romanii suntem chiar prosti: “Nu va faceti griji, daca iese Grecia din zona Euro, pe noi nu ne afecteaza!”

Adica englezii stau cu morcovu’n cur, si noi romanii sa nu ne facem griji? Cat de dobitoc sa fii sa crezi asta?!

Englezii sunt extrem de ingrijorati in legatura cu evolutia lucrurilor in caz de iesire a Greciei si, desi au si ei o moneda non-euro ca si Romania si deci dispun de mecanismele de control care vin cu asta respectiv tiparnita si devalorizarea artificiala, realizeaza totusi ca aici e vorba de un sistem GLOBAL din care fac si ei parte intr-o foarte mare masura si ale carui unde tectonice le vor resimti din plin, in caz de ruptura de falie.

Noi romanii insa sa nu ne facem griji, sa ne tinem banii la banca, sa ne platim in continuare ratele umflate si sa participam fara griji la un sistem economic care pana acum numai ne-a jefuit si a profitat fara scrupule de munca noastra, nu? Cu alte cuvinte, “nu va faceti griji, FNI vegheaza pentru tine”?

Ei bine, nu!

Daca Vasilescu si Isarescu si Basescu si Tonta nu vor sa-si faca griji n-au decat! Noua insa sa iasa cineva sa ne spuna cu simularile pe ecran ce se va intampla concret in lunea de dupa weekend-ul in care Grecia va rupe legaturile cu FMI, va baga armata la granite si va stampila orice bancnota de Euro aflata in vreo banca cu valoarea ei in DRAHME! Pentru ca daca e sa ne luam dupa bunul simt, cel putin doua chestii se vor intampla:

1-Leul va pica in cap!

2-Euro si Lira vor cadea in gol si Dolarul va avea o ascensiune fulminanta

3-Intreaga Europa va suferi o reactie in lant de faliment bancar pentru ca bancile europene acum NU sunt bine ci sunt doar infuzate cu cash, in moarte clinica, tinute in viata cu perfuzii

4-Odata cu falimentul bancar european si fara posibilitatea de a salva ceva, Romania va intra IMEDIAT in colaps economic ceea ce va insemna inflatie galopanta ca in anii ’90 la inceput, preturi care se vor schimba in sus de 10 ori pe zi, inchiderea automata a mii de firme si fuga din tara a multinationalelor care au mai ramas, 10 lei litrul de benzina/motorina, intretinerea 1000 de lei/luna la o garsoniera din Rahova, etc. etc.

Cand iese cineva sa ne spuna pe bune care scenariu e adevarat din toate astea, acum ca Grecia sta practic pe buza prapastiei si caderea in gol e posibil sa se intample in orice weekend?

Singurul lucru bun intr-un fel, pe care nu-l stiam, e ca grecii de rand tin totusi la euro si la apartenenta de zona Euro. Asta poate amana dezastrul vreo 2-3 saptamani. Nu mai mult.