Stiam noi ca bronzul nu e sanatos, dar iata ca de acum nu mai e nici frumos. De frica arsurilor, a cancerului de piele si a imbatranirii premature, stilistii vor sa punem capat flirtului cu soarele si sa revenim la pielea alba ca laptele, frageda, neteda si bine ingrijita. Cu alte cuvinte, se poarta iarasi tenul de portelan.

Poate credeai ca discutia despre soare ar trebui purtata numai vara. Ei bine, soarele de iarna poate provoca riduri la fel de bine ca si cel de vara. Asa ca inarmeaza-te in primul rand cu o crema intens hidratanta de zi, cu filtru UVA/UVB si factor de protectie 20. Aceasta va impiedica procesul de imbatranire prematura, iritatiile de care ne plangem tot mai des in ultima vreme si va pastra nuanta naturala a tenului. Desigur, nu trebuie sa te expui la soare.

Reparatii capitale

Pentru atenuarea ridurilor fine, ai nevoie de o crema de zi antirid. Daca ridurile sunt deja profunde si injectiile cu toxina botulinica nu ti se par atragatoare, poti apela la tratamentele cu seruri cu efect de lifting si masti speciale pentru regenerare. Acestea nu dureaza mai mult de doua-trei saptamani si trebuie repetate cel putin o data la sase luni. De asemenea, trebuie urmate consecvent, dimineata si seara, asa cum se precizeaza pe prospect. Pe langa tratamentele specializate, va trebui sa te orientezi catre produse care contin retinol. Uneori, in afara cremelor de zi si de noapte, poti descoperi si in bazele de machiaj – fond de ten, corector sau pudra – o concentratie mica de retinol.

O alta schimbare importanta de care ar trebui sa tii seama este faptul ca a fost coborat pragul varstei de la care trebuie sa incepi sa folosesti produse de ingrijire intensiva, din cauza poluarii. Daca inainte cosmeticiana nu te sfatuia sa incerci cremele antirid inainte de 40 de ani, acum stilistii ti le ofera, in variante adecvate varstei, de la 25 de ani!

Subliniaza frumusetea naturala

Pasul al treilea consta in alegerea machiajului potrivit. Fondul de ten nu mai coloreaza tenul, ca pana acum; optand pentru variante sofisticate, cu microcapsule care reflecta lumina sau cu formule care creeaza un aspect mat si tridimensional al tenului, vei obtine tenul de portelan atat de apreciat in acest sezon. Corectorul se adapteaza in cateva secunde culorii tale naturale, iar pudra de tip nou hidrateaza si relaxeaza epiderma, in loc sa o acopere ca o masca.

Fardul ideal de obraz, in nuante tineresti de roz, este cremos, pentru o intindere perfecta. Totusi, in cazul in care ai porii dilatati si vizibili, nu te sfatuiesc sa faci aceasta alegere, daca nu vrei sa te trezesti cu picatele pe pometi. Rujurile se conjuga in nuante rubinii sau gurmande – adica zmeuriu, ciresiu sau de culoarea capsunii.

Ca si gloss-urile transparente, pe care le poti folosi daca ai buzele colorate de la mama, acestea au darul de a spori senzatia de frumusete naturala pe care tu o obtii, evident, cu truda si talent, din diverse borcane si borcanase. Dar asta ramane intre noi.Mai nou, chiar si efectele incalzirii globale isi pun amprenta pe look-ul promovat de stilisti in 2007. Pentru ca expunerea la soare a devenit nociva, din aceasta iarna vrem un ten de portelan – alb, neted, pur.