14 februarie o sa ma prinda la Roma. Suna romantic, stiu, dar a fost o pura intamplare. Cautam adresa unui restaurant din Bucuresti cand am vazut o reclama cu promotiile Wizz Air. Am intrat pe site, am cautat bilete de avion pentru diverse destinatii, in diverse perioade si s-a nimerit sa le gasesc pe cele catre Roma cu 53 de euro de persoana, dus-intors, cu toate taxele incluse.

M-am entuziasmat foarte tare, insa nu le-am rezervat pe loc. Stiam ca Roma se afla pe una dintre pozitiile fruntase in topul celor mai scumpe orase din Europa. In plus, ofertele agentiilor pentru sejururile in Roma din vara lui 2009 erau cam usturatoare. In jur de 600 de euro pentru 5 nopti de cazare cu mic dejun si transport, la care se adaugau banii pentru celelate mese, transportul in oras si intrarile la obiectivele turistice.

Degeaba era biletul de avion 53 de euro, daca scoteam din buzunar de 10 ori pe atat pentru restul cheltuielilor. Si poate mai aveam noroc de ploaie, ger sau vant insuportabil. Ca doar nu stiam nimic despre vremea din februarie, in Roma.

Asa ca m-am apucat sa caut informatii.

Prima intrebare si cea mai importanta, caci de ea depindea daca inaintam in cercetari sau nu: cum e vremea in februarie, in Roma? Am intrat pe Travel Weather si am aflat cateva informatii interesante: luna preferata de italieni pentru a vizita capitala este octombrie, iar primavara, incepand cu martie, e numai buna pentru a descoperi orasul construit pe sapte coline. Nimic despre februarie. Cu inima cat un purice am dat scroll in jos si am ajuns la doua grafice care aratau cum variaza temperatura si precipitatiile in functie de lunile anului. Am rasuflat usurata sa vad ca februarie si martie sunt tot un drac. 4 – 15 grade, precipitatii moderate.

Urmatorul pas: cazarea. Nu stiam la ce preturi sa ma astept asa ca am intrat pe booking.com sa-mi fac o parere. Maricele..5 nopti in hoteluri fara pretentii, intr-o zona cat de cat ok, de unde sa nu facem o vesnicie pana in centru costau intre 350 si 450 de euro. Cautand alternative am ajuns pe un site cu hosteluri/B&B si am gasit Liliput Hostel care oferea cazare si mic dejun, in perioada respectiva, contra 24 de euro/persoana/noapte. Comunicarea a fost greoaie cu ei, dar revenind pe booking ieri am gasit o oferta “last minute” la un B&B din aceeasi zona: 225 euro pentru toata perioada in loc de 450 euro. A noastra a fost ultima lor camera 🙂

Transportul si cazarea fiind rezervate, am inceput sa ma gandesc la ce vom face acolo. Fiind iarna, programul obiectivelor turistice este, in cele mai multe cazuri, scurt. Dupa ora 16 nu prea mai ai ce face, spre deosebire de vara, cand sunt deschise pana pe la 19. Plus ca se intuneca mult mai devreme ca vara; Eurometeo.com spune ca soarele apune in jurul orei 17:44.

Din fericire, Roma ne vine in ajutor. Uitandu-ma pe poze, pare sa aiba un farmec aparte dupa ce apune soarele, asa ca serile ni le vom umple cu plimbari mai mult sau mai putin romantice sub clar de luna. 🙂 Am cautat informatii despre cat de sigur e sa umbli prin capitala dupa inserat si, daca eviti cateva zone rau famate, nu prea ai ce pati.

Ca o alternativa la plimbari sunt intalnirile cu localnici, stabilite cu ajutorul CouchSurfing-ului. Tot prin intermediul CS o sa avem si cateva recomandari atat de restaurante cu preturi accesibile si mancare gustoasa, cat si de pub-uri in care obisnuiesc ei sa petreaca. In felul acesta o sa surprindem cat putem de mult din autenticitatea locului.

Mai sunt trei saptamani, dar parca nu mai am rabdare. Deja ma vad umbland pe strazile Romei descoperind locurile trecute in ghid, dar mai ales pe cele care nu apar acolo. Genul acela de locuri care te aduc putin mai aproape de ceea ce inseamna sa fii italian care locuieste in capitala. Si toate acestea la un pret greu, daca nu imposibil de egalat in sezon.