Vacanta noastra in Thailanda a inceput pe 15 decembrie si, dupa ce am petrecut aproape 3 saptamani in insula Tao din Golful Thailandei am hotarat ca ar fi pacat sa plecam acasa fara sa vedem, macar putin, si cateva insule de pe cealalta coasta a Thailandei, adica din Marea Andaman.

Am avut de ales intre Phuket, Phi Phi si multe alte insule mai mici si mai putin cunoscute si, pentru ca ne doream un sfarsit de vacanta mai linistit, am ales Lanta.

Lanta

Arhipelagul Ko Lanta are 52 de insule, se afla in Marea Andaman si apartine de Provincia Krabi. Numai cele doua insule Ko Lanta Yai si Ko Lanta Noi si cateva insule mai mici ofera spatii de cazare. Aici se poate ajunge cu feribotul din Krabi.

Pentru ca noi ne aflam in Tao, am cumparat un “joint ticket” de la o agentie de turism. Am platit pe el ~30$ pentru doua persoane, in cost fiind incluse urmatoarele : transport de la resortul nostru pana in port, bilet la vaporasul de noapte pana la Chumpon, autocar de la Chumpon pana in Krabi (~ 4 ore) si ferry pana in Lanta. Drumul a fost foarte usor, in vaporas am dormit foarte confortabil, drumul cu autocarul a fost interesant pentru ca am putut vedea cateva locuri frumoase, chiar daca doar pe geam.

Unde ne cazam

Oferta turistica este variata, dar predomina resorturile de confort mediu, echivalentul categoriei 3 stele europene, cu absolut toate dotarile necesare – bai proprii, aer conditionat/ventilator, frigider, televizor – la preturi cuprinse intre 15-20 $/ camera. Exista si bungalouri mai modeste, cu bai proprii, dar doar cu apa rece si ventilator care se pot inchiria cu 10$/camera.

Noi am ajuns in Lanta odata cu ploaia, o ploaie torentiala, dar calda si, pentru ca nu aveam nimic rezervat, am inceput sa cautam. Stiam sigur ca nu o sa facem o alegere prea buna pentru ca ne grabeam, eram cam uzi si, cu doua rucsacuri in spate, nu-i foarte placut. Asa ca ne-am oprit la al doilea resort care ne-a iesit in cale, un loc foarte dragut, chiar pe malul marii, dar cam aglomerat. Singura camera pe care am gasit-o libera costa doar 10$, dar avea baie doar cu apa rece. Am platit pentru doua nopti pentru ca stiam sigur ca vom gasi ceva mai bun. Si asa a fost. A doua zi am inchiriat un scuter si am plecat sa cautam un resort linistit, aproape de mare, cu apa calda si cu pret bun si chiar am gasit.

“Wonderful resort” este proprietatea unei familii thailandeze, se afla la 50 de metri de plaja “Phae Beach” si este compus din 19 casute individuale, toate cu balcon, baie cu apa calda, aer conditionat si o astfel de casuta costa doar 15$/seara. Asa ca ne-am decis repede si am rezervat camera pentru urmatoarele 12 zile.

Ceea ce mi-a placut foarte mult aici a fost curatenia din camere si modul foarte original in care turistul anunta ca vrea sa i se schimbe lenjeria si prosoapele. Camera si baia se curatau zilnic, dar lenjeria se schimba la cerere. Nu trebuia decat sa scoti lenjeria de pe pat si, impreuna cu prosoapele, sa le pui in camera, undeva pe jos. Atunci camerista stia si pana te intorceai de la plimbare, camera era complet schimbata si curata. Puteai sa ceri asta in fiecare zi sau la 4-5 zile, cum ar fi fost normal.

Unde mancam

In insulele thailandeze mai mici, cum sunt Lanta si Tao, predomina restaurantele mici, localuri in care lucreaza, in general toata familia, cu cateva mese si cu mancarea facuta aproape in fata clientului. Sa mananci la un restaurant de acest gen nu este un lux, mancarea tailandeza fiind extraordinar de ieftina, iar mancarea europeana oricum mult mai ieftina decat la ea acasa.

Nu exista nici un lant renumit de fast-food, acestea fiind interzise prin lege, tocmai pentru a proteja piata interna si pe localnicii care sunt, majoritatea, implicati in turism si domenii adiacente.

O masa decenta la un astfel de restaurant costa in jur de 7-8$ pentru doua persoane, cu cate un suc de fructe inclus. Daca ajungeti in Lanta, sau oriunde in Thailanda, trebuie neaparat sa incercati clatita cu banane. Nu stiu daca este un desert traditional, dar se serveste peste tot, atat in restaurant, cat si la vanzatorii ambulanti de pe strada si costa doar 1$.

Cum ne distram

Lanta este o insula linistita, potrivita, in special, pentru familii cu copii care vin aici sa se bucure de mare, de soare, de plimbari prin jungla. Daca esti in cautarea distractiei, a vietii de noapte, atunci trebuie sa te indrepti spre alte insule, cum ar fi Phuket sau Phi Phi.

Pentru a strabate toata insula, cel mai indicat este sa inchiriezi un scuter, pentru care platesti doar 5 $/zi. Drumurile sunt foarte bune, cu exceptia drumurilor forestiere, prin jungla.

Atunci cand inchiriezi, trebuie sa fii foarte atent de unde inchiriezi, sa verifici cu atentie scuterul, sa observi si sa notezi de fata cu proprietarul toate loviturile sau zgarieturile ca sa nu ai surprize la inapoiere. Scuterele nu au nici un fel de asigurare si atunci proprietarii incearca sa-si recupereze pagubele, ceea ce este normal, atunci cand tu ai cauzat dauna, dar nu intotdeauna este asa si nu este placut sa platesti atunci cand nu esti de vina. Am auzit multe discutii de acest gen si in acest caz nu prea ai ce face pentru ca pasaportul tau se afla la ei si, ca sa-l primesti inapoi, trebuie sa se ajunga la o intelegere. De aceea, trebuie sa fiti vigilenti.

Noi am inchiriat de la o doamna foarte draguta care avea o agentie chiar in port, am platit 5 $/zi pentru un scuter aproape nou-nout si ne-am imprietenit atat de bine cu doamna, incat tot de la ea am cumparat biletele pentru o excursie prin mai multe insule si chiar biletele de intoarcere in Kuala Lumpur, de unde aveam avionul spre casa.

Lanta are plaje foarte frumoase care nu se aglomereaza niciodata, nici macar in sezonul de varf, asa ca, oriunde gasesti un loc bun sa-ti amplasezi un hamac si sa-ti petreci intreaga zi citind si admirand marea.

Daca vrei sa mergi prin jungla, exista agentii care organizeaza astfel de excursii, poti sa optezi pentru o calatorie cu elefantul sau poti sa angajezi un ghid care sa te duca in inima junglei sa poti vedea natura mai de aproape.

Hin Daeng si Hin Muang sunt printre cele mai cunoscute zone pentru scufundari din Thailanda. Pentru ca noi facusem scufundari in insula Tao am fi vrut sa incercam si aici, auzisem ca in Marea Andaman sunt sanse foarte mari sa vezi broaste testoase si pisici de mare, dar preturile ni s-au parut putin cam mari pentru bugetul nostru. In insula Tao, plateai ~ 15$ pentru o scufundare si in acest pret aveai inclus atat transportul cu barca, cat si echipamentul. Puteai, bineinteles, sa platesti doua scufundari in aceeasi excursie sau puteai sa platesti pentru mai multe zile si atunci negociai un pret avantajos.

In Lanta, insa, existau doar niste oferte clare si nediscutabile, puteai sa te inscrii doar pentru o excursie de 2-3 zile pe un yacht/barca, aveai mancarea inclusa si maxim 3 scufundari pe zi, dar, plateai pentru acest pachet ~300$/persoana si trebuia sa ai propriul tau echipament. Nu stiu cat ar fi costat daca trebuia sa inchiriezi si echipamentul. Asa ca, ne-am dat seama ca Lanta nu este un loc potrivit pentru scufundari, datorita faptului ca cele doua zone renumite pentru diving se afla destul de departe, cam la 3 ore de mers cu barca, deci, mult mai aproape de Phi Phi si, de aceea, mult mai scump.

Noi am fost doar intr-o singura excursie cu un vaporas si am vizitat patru insule din apropiere – Ngai, Cheuk, Kradan si Mook. Excursia a inceput la 8 dimineata cand un taxi ne-a preluat din fata resortului si ne-a dus in port, de acolo am luat vaporasul, am avut bauturi racoritoare si fructe la discretie si la pranz am servit masa, pe insula Kradan, un fel de bufet cu mancare thailandeza foarte buna si foarte multa.

Pe insula Mook, am vizitat “Pestera de Smarald” si pentru a ajunge la ea, a trebuit sa inotam cam 20 de metri printr-un tunel sapat in stanca, singurele lumini care ne aratau drumul erau lanternele ghizilor nostri. Insa, cand am ajuns de partea cealalta, peisajul ne-a taiat respiratia. Parca ne aflam in centrul unui Vulcan, cu pereti de stanca inalti de cateva sute de metri de jur imprejur, dar cu vegetatie luxurianta, cu pasari care cantau si cu o apa incredibil de verde. A fost, intr-adevar o experienta de neuitat.

Excursia s-a incheiat in jurul orei 17 cu o plimbare prin canalele cu mangrove si a costat 15$/persoana. Trebuie sa povestesc o intamplare foarte interesanta legata de aceasta excursie. Pe insula Kradan, ne-am oprit cam pentru o ora jumate, timp in care am facut baie, snorkeling si am mancat. Grupul nostru era format doar din 8 persoane si trei insotitori – trei baieti tineri, thailandezi. Dupa ce toti am mancat, ce si cat am vrut fiecare, ghizii nostri au mancat si ei, incepeam sa ne pregatim de plecare, dar pe masa ramasesera inca tavile cu multa mancare in ele, cateva sticle cu apa si suc, chiar si cateva felii de pepene si de ananas. Si atunci, s-a intamplat ceva extraordinar.

Un grup de 3 tineri europeni, doua fete si un baiat, s-au apropiat de noi si i-au intrebat pe insotitorii nostri: “Anything left over?”. Mancare ramasese, intr-adevar, multa, asa ca era si pentru ei, nu aveam de gand sa o luam acasa, nici noi si, se pare, nici ghizii nostri. Eu chiar am crezut ca acea mancare va fi impartita, la sfarsit, intre cei trei thailandezi ai nostri, dar ei nu aveau de gand sa faca asa ceva, chiar unul dintre ei s-a dus repede pana la vaporas si s-a intors cu oala cea mare de orez, pe care apucase sa o duca acolo. Astfel, musafirii nostri au fost invitati la masa si chiar s-au pus pe mancat. Noi trebuia sa plecam, dar am mai asteptat zece minute ca ei sa temine de mancat si, la sfarsit, unul dintre ghizi le-a dat si cele 3 cutii de cola care ramasesera, nu s-au gandit sa le ia acasa nici macar pe acelea.

Oricat de saraci erau ei, au vazut ca acesti trei tineri francezi erau mai saraci decat ei, din moment ce venisera sa ceara de mancare. Am aflat apoi ca ei calatoresc astfel prin toata lumea, pe aceasta insula dormeau in corturi pe plaja, fara sa plateasca nimic si, din cand in cand, primeau mancare in acest fel. Dar, nu intotdeauna au noroc. Astazi fusese ziua lor norocoasa. Aceasta intamplare chiar m-a impresionat.

Pentru noi, Lanta a insemnat plaje superbe, mare incredibila, plimbari lungi pe malul marii la apus de soare, cu picioarele in apa si mainile pline de scoici, care de care mai frumoase, multe ore in hamac la umbra unui arbore de casuarina, plimbari cu scuterul de la Nord la Sud si de la Vest la Est, prin toate satele si pe toate strazile. Si a mai insemnat ceva. Am vazut cum se poate trai in pace si buna intelegere, intr-o insula in care peste 80% din populatie este de religie musulmana, iar restul sunt budhisti sau hindusi, chiar si crestini. Peste tot am fost extraordinar de bine primiti, iar zambetul nu a lipsit niciodata.

Cele doua saptamani au trecut repede si am ajuns, astfel, la capatul vacantei noastre. Speram sa ne reintoarcem curand pe aceste meleaguri.