Malnutritia reprezinta o tulburare cronica a starii de nutritie, care apare atunci cand nevoile organismului copilului nu sunt acoperite printr-un aport alimentar cantitativ (caloric) si/sau calitativ (proteine, oligoelemente, vitamine). Aceasta este specifica perioadei de sugar si copil mic.

Se caracterizeaza printr-o greutate mica a sugarului/copilului mic in raport cu varsta acestuia sau in formele cronice de boala, printr-o greutate mica in raport cu talia copilului. Perioada de sugar este foarte importanta, deoarece sugarul isi tripleaza greutatea, crescand de la 3000 g/medie la 9000 g la 1 an, iar ca lungime de la 50 cm la 70 cm. Deci, pentru a se atinge aceste tinte, sugarul trebuie hranit cu mare atentie, atat cantitativ cat si calitativ.

Nevoile nutritive in proteine, lipide, glucide si implicit calorice trebuiesc adaptate nevoilor fiecarui copil. La sugar, in prima luna de viata, 40% din aportul nutritiv energetic este utilizat pentru crestere acestuia, iar la varsta de 2 ani, aportul nutritiv energetic reprezinta numai 2%. Pentru un aport nutritional adecvat care sa asigure o crestere staturo-ponderala normala si o dezvoltare cerebrala corecta, parintii pot cere sfaturi medicului pediatru sau pot cumpara carti, corespunzatoare varstei copilului, unde gasesc informatiile necesare corecte. Aprecierea starii de nutritie a copiilor de varsta mica se face la intervale mici: lunar, trimestrial, etc.

In functie de indicele ponderal, se cunosc mai multe forme clinice de malnutritie:

– malnutritia protein-calorica de gradul I cu indice ponderal: 0,89 – 0,76

– malnutritia protein-calorica de gradul II cu indice ponderal: 0,75 – 0,61

– malnutritia protein-calorica de gradul III cu indice ponderal: < 0,60

Malnutritia de gradul 3 sau severa este impartita la randul ei in alte 3 categorii: kwashiorkorul; marasmul; forma mixta (intermediara), unde malnutritia nu poate fi incadrata in primele 2 forme. Indicele ponderal reprezinta raportul dintre greutatea copilului si greutatea ideala la varsta pe care o are in momentul respectiv. De exemplu, un sugar de 6 luni care ar trebui sa aiba greutatea de 7000 grame (7kg), dar in realitate acesta cantareste 4500 grame (4,5 kg), rezulta ca indicele ponderal este: 4500/7000 = 0,64 adica, acest sugar se incadreaza in gradul 2 de malnutritie.

In cazul malnutritiei protein-calorice, frecventa si in tara noastra, este foarte important stabilirea factorilor etiologici. Astfel, la sugar, factorii etiologici ai sindromului de malnutritie constau in: cantitate redusa de proteine, lipide, glucide, greseli alimentare (ratii hipocalorice pe o perioada lunga, diluarea laptelui prea mult), infectii repetate sau cronice (ex. diaree repetata sau diaree cronica, infectii respiratorii, urinare, digestive), ingrijire necorespunzatoare (neglijenta alimentara, lipsa de igiena, frig, etc); reducerea calitatii alimentelor prin lipsa de glucide sau proteine (ex. excesul de fainoase), conditii socio – economice deficitare, alimentatia prelungita la san (peste 6 luni), diversificare tarzie, arsuri. Insuficienta cantitativa de aport poate duce la boli organice ca stenoza hipertrofica a pilorului, malformatii si varsaturi cronice, care duc la malnutritie protein-calorica. O alta cauza este insuficienta calitativa de aport poate duce la tulburare de digestie (preferential pentru proteine si grasimi), tulburare de absorbire (preferential pentru grasimi si partial pentru proteine), tulburare mixta de digestie si absorbtie, tulburare de metabolism intermediar.

In malnutritia proteica (kwashiorkor) apare un aport insuficient, selectiv de proteine, boala nu se datoreaza pierderii totale de proteine. Pe langa aceasta lipsa de proteine, mai apare si o lipsa de vitamine sau/si minerale. Aceasta boala apare mai ales in zona tropicala de pe glob, unde se intalneste o alimentatie mai saraca in proteine animale, sau copii ce primesc pe o perioada lunga si frecvent alimentatie fara lapte. Aceasta malnutritie proteica (kwashiorkor) apare de obicei la sugar dupa 6 luni, chiar spre 1 an pana la 3 ani.

Factori ce pot sa favorizeze o malnutritie pot fi: greutate mica la nastere, varsta mica a copilului in momentul debutului bolii, conditii nefavorabile de mediu social (probleme familiale ce duc la dezorganizare, un venit mic pe cap de membru, asistenta medico – sanitara nesatisfacatoare, etc). Din pacate, malnutritia este prima cauza de imbolnavire si mortalitate la copil in tarile subdezvoltate. De asemenea, aceasta determina si pierderea capacitatii copilului de a se apara de infectii, astfel, el devenind sensibil la infectii.