“Cartile de groaza au facut parte din lumea literara de ani de zile, dar se pare ca horror in toate mijloacele sale a fost in continua evolutie in ultimii ani. Poate ca oamenii isi dau seama cat de satisfacator este sa te angajezi intr-o poveste infricosatoare, sa simti adrenalina si apoi sa inchizi cartea, sa opresti filmul sau sa te indepartezi de acea casa bantuita la sfarsit. Pentru a te ajuta in propria calatorie, Coltul colectionarului iti pune la dispozitie o lista cu cele mai bune carti horror din toate timpurile.
“In Muntii Nebuniei” de HP Lovecraft
Este practic imposibil de discutat despre groaza moderna fara a mentiona HP Lovecraft. La Muntii Nebunii serveste ca pamant zero pentru o mare parte din mitosul Lovecraft creat si centreaza in jurul unei expeditii arctice care devine tragica dupa descoperirea unei rase extraterestre pierdute cunoscute sub numele de Elder Things. Din pacate, nicio discutie despre Lovecraft nu trebuie facuta fara a recunoaste xenofobia, rasismul si adeziunea sa la suprematia alba.
“The Bad Seed” de William March
Publicat initial in 1954, The Bad Seed a fost un bestseller instantaneu si finalist al Premiului National de Carte. Este extrem de plauzibil si un portret cu totul tulburator al unei fetite aparent inocente pe nume Rhoda, care pare intotdeauna in centrul unor accidente teribile. Mama ei si-a dat seama ca Rhoda ar putea fi de fapt cauza asa-numitelor accidente si a propriei sale maini potentiale care se afla in centrul controversat si nelinistitor al romanului. Samanta rea se construieste implacabil spre punctul culminant socant, intr-un mod in care putine alte romane similare o fac.
“Beloved” de Toni Morrison
Este dificila greutatea emotionala zdrobitoare si sentimentul de teama adanca ce vine cu fiecare pagina a castigatorului premiului Pulitzer al lui Toni Morrison. La baza ei, cartea Iubitul este o poveste clasica cu fantome, care se desfasoara in jurul unui fost sclav asaltat de alte chinuri mondiale legate de un secret ingropat si ingrozitor. Este o examinare a vinovatiei si trauma psihologica a sclaviei. Iubitul este un roman cu o putere singulara si devastatoare.
“The Bloody Chamber” de Angela Carter
The Bloody Chamber este cea mai cunoscuta lucrare si un punct de plecare firesc: o colectie de retelinguri de poveste nelinistitoare care evidentiaza furia femeilor, sexualitatea si natura adesea monstruoasa a iubirii si a dorintei. Povestea titulara se bazeaza pe povestea traditionala franceza din „Bluebeard;” alte povesti din colectia „Frumusetea si bestia”, „Puss in Boots”, „Sleeping Beauty” si „Red Hood Hood”. Aceste povesti variaza in lungime si ton, dar poti conta pe elemente gotice, oroare si personaje feminine puternice.
“Books of Blood” de Clive Barker
Romanul de groaza al lui Clive Barker l-a pozitionat drept una dintre cele mai influente voci horror din epoca contemporana. Totul a inceput cu Cartile sangelui, o colectie de sase povesti de volum. Primul volum a obtinut un premiu mondial de fantezie si a pus sablonul pentru povestile in stil ale lui Barker ale oamenilor de zi cu zi prinsi in situatii groaznice si grotesti, mult peste controlul lor. Daca nu ai experimentat niciodata Clive Barker, acesta este locul pentru a incepe.