Site-ul de microblogging Twitter a inceput sa piarda teren in fața altor companii care ofera servicii similare de Internet, intrucat nu a introdus unelte care sa intareasca securitatea conturilor.

Vulnerabilitatea sistemului Twitter a fost evidenta pe 4 iulie, chiar de Ziua Independenței, cand un hacker a preluat controlul contului de Twitter al Fox News și a trimis mesaje prin care anunța ca președintele Barack Obama a fost ucis.

Cu toate ca atacurile asupra Twitter nu reprezinta un lucru nou, totuși acțiunea de pe 4 iulie a starnit controverse, iar Serviciile Secrete au demarat deja o investigație.

Oficialii Fox News au declarat ca nu știu cum a putut accesa hackerul contul lor, dar au explicat ca Twitter a reușit sa rezolve problema abia dupa cinci ore.

“Twitter trebuie sa revizuiasca metodele de securitate. Pentru Twitter este o problema serioasa”, a declarat Daniel Diermeier, profesor la Kellogg School of Management, de la Northwestern University, citat de Reuters.

Experții in domeniu au declarat ca atacul putea fi prevenit daca Twitter ar fi implementat tehnologia autentificarii in doi pași, tehnologie deja folosita de Google și Facebook. Tehnologia autentificarii in doi pași consta in inserarea unui cod suplimentar pentru accesarea contului, cod care se schimba o data pe minut și care este trimis pe telefonul mobil al utilizatorului contului.

“Nu au nicio șansa, trebuie sa introduca aceasta tehnologie. Asta daca vor sa ramana pe piața”, a declarat profesorul Murray Jennex, de la San Diego State University.

In afara de contul de Twitter al Fox News, rețeaua de microblogging s-a confruntat și cu un atac asupra sistemului de plata PayPal din Marea Britanie, prin care utilizatorii primeau un mesaj ce includea un link fals.

Twitter permite utilizatorilor sa comunice cu prietenii printr-o conexiune obișnuita, nesecurizata. Site-ul ofera posibilitatea accesarii unei conexiuni securizate, insa utilizatorii trebuie sa tasteze “https” inainte de a scrie link-ul catre Twitter.

Chris Palmer, de la Electronic Frontier Foundation, a declarat ca Twitter ar trebui sa foloseasca https “by default” deoarece utilizatorii sunt familiarizați cu opțiunea și sunt dornici sa o foloseasca.

Purtatorul de cuvant al Twitter, Lynn Fox a refuzat sa comenteze pe aceasta tema: “Luam problema securitații in serios și cautam mereu modalitați noi pentru a asigura securitatea conturilor”.