In timp ce autoritatile concep planuri pentru dezvoltarea turismului, multi dintre cabanierii din Parang nu au inteles nici acum ca este necesar sa isi scoata afacerile “la lumina”.

Turismul la negru continua sa fie inca o problema nerezolvata de autoritati si asta in ciuda controalelor sau a actiunilor tematice inclusiv la nivel guvernamental. Afaceri neinregistrate, unitati neclasificate si capacitati de cazare care nu exista  nici macar in evidentele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Iancu de Hunedoara” al judetului Hunedoara.

Asa se prezinta turismul in anul 2016, cu proprietari de cabane sau pensiuni pe care nu pare sa-I intereseze ce se intampla in jurul lor si pentru care legile sunt pur facultative. Sunt peste 200 de cabane in Parang, insa doar cateva zeci platesc pentru serviciile turistice de cazare oferite clienților. Si mai putine sunt clasificate, asta desi cabanierii ar avea numai avantaje. Practic, daca se clasifica, cabanierii pot sa intre intr-un circuit de informare al ministerului de resort sau al agentiilor specializate din domeniu, iar numarul turistilor ar creste, la fel ca si preturile practicate, asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca pot intra pe programele de dezvoltare si pot accesa chiar si fonduri europene.

Multora, insa, nu le pasa si continua sa inchirieze la negru camerele celor care vor sa isi petreaca la munte timpul liber, astfel ca turismul nedeclarat ramane o ecuatie nerezolvata inca de autoritati, in ciuda eforturilor depuse.

Autoritatile locale si judetene spun ca nu prea au ce face in acest sens, pentru ca au competente limitate legal.

“Noi punem la dispozitie o infrastructura de calitate si asiguram premisele unei dezvoltari durabile Fiecare dintre noi are o responsabilitate socio-economico – culturala pe care si-o duce la indeplinire dupa cum ii este constiinta”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune ca s-au facut numeroase intalniri, inclusiv cu reprezentanti ai Ministerului Turismului, insa mai mult de atat nu pot face pentru a-i determina sa se autorizeze pe proprietarii de cabane din Parang care practica turismul subteran.

“Municipalitatea a facut numeroase demersuri in aceasta zona, am avut intalniri cu proprietarii de cabane de mai multe ori, inclusiv cu cei de la Ministerul Turismului, pentru a se autoriza, pentru a pune la dispozitie toate informatiile. Mai mult de atat nu putem face. Cei de la minister sunt cei care pot veni in control legat de clasificari”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi.