Craciunul este una dintre cele mai iubite sarbatori din lume, si fiecare cultura are traditiile si obiceiurile specifice. Sa vedem si noi cateva traditii de Craciun, adunate din toata lumea!

Unul dintre obiceiurile intalnite la germani, americani si olandezi, este acela de a arde o buturuga timp de 3 zile, cu prilejul nasterii lui Iisus. Preparatele lor traditionale includ curcanul la cuptor, fripturi de vita si porc, budinci si prajituri facute cu fructe sau morcovi.

In Austria, de Sf. Nicolae, actori mascati in monstrii si cantareti umplu strazile, aprinzand torte si plimbandu-se din casa in casa. Ajunul Craciunului se petrece in familie, si mai putin in restaurante sau baruri, majoritatea fiind inchise in aceasta perioada.

In Spania, se confectioneaza figurine din lemn care intruchipeaza personajele specifice Nasterii lui Iisus. Pe strazi sunt oameni imbracati in cei trei magi, iar cadourile catre copii sunt oferite de catre acestia, si nu de catre Mos Craciun.

In Marea Britanie, Craciunul a fost interzis pana in 1660, datorita amestecului de obiceiuri crestine si pagane, practicate pana la acea vreme. Englezii ard un rug confectionat din crengi de frasin, ce simbolizeaza lunile anului care a trecut. Copiii scriu scrisori Mosului, si le ard, in speranta ca piticii le vor scoate prin horn si le vor indeplini dorintele.

De Sf. Stefan, englezii pleaca la vanatoare de pitigoi, legenda spunand ca martirul crestin nu a putut evada din inchisoare din cauza unul pitigoi, care a trezit gardianul ce il pazea. Crengutele de vasc sunt la fiecare intrare in casa, traditia zicand ca persoanele care se afla sub vasc trebuie sa se sarute.

In Islanda se impodobesc brazi artificiali cu lumanari, iar de ajun se merge la slujba, se danseaza si se canta in jurul unui foc. Darurile sunt oferite de cei 13 flacai de Craciun, omologii Mosului, si numai pentru copiii care au fost cuminte. Daca cel mic nu a fost cuminte, va primi cartofi.

In Grecia, copiii ies la colindat cu o corabioarea ce reprezinta Arca lui Noe. Mos Craciun este inlocuit de Sf. Vasile, care imparte cadouri in ziua de 1 ianuarie. Placinta traditionala a grecilor contine si o moneda, iar cel care descopera moneda in felia lui de placinta va avea noroc anul viitor.

Copiii italieni primesc cadouri fie de la Mos Craciun, fie de la o vrajitoare buna, numita Befana. Rusii asteapta venirea Mosului pe 7 ianuarie, iar Zapezica, nepoata Mosului, aduce daruri celor mici. Bulgarii pregatesc pentru masa festiva 12 feluri de mancare, pentru fiecare luna a anului. Fiecare mesean sparge o nuca, iar daca miezul este bun va avea noroc de bani in anul ce vine.