Cafeaua este bautura care este savurata de majoritatea persoanelor dimineata, dupa ce s-au trezit. Cafeaua este buna nu numai pentru ca ne da energie, ci si pentru valoarea sa terapeutica.

Are un gust deosebit de aromat, usor amarui, dulce, in functie de cum o preferati si va pot garanta ca este una dintre cele mai savurate bauturi din lume. Fie ca sunteti bautori de cafea simpla sau preferati ceva mai slab, v-am pregatit un top al diferitelor tipuri de cafea si sper ca veti fi indeajuns de curiosi incat sa le incercati pe toate.

1. Espresso

Aceasta este o cafea foarte tare, obtinuta prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune inalta, intr-un espressor. Nu toata lumea o prefera deoarece este extrem de amara si le face rau. Dar daca vreti sa capatati energie mai repede, nu ezitati sa consumati un espresso. Cum preferati sa-l consumati: scurt sau lung? Scurt inseamna cu mai putina apa, adica mai concentrat, iar lung cu mai multa apa, adica mai slab. Oricum il consumati, sa stiti ca espresso-ul este foarte aromat si energizant.

2. Irish Coffee

Aceasta cafea este putin mai deosebita deoarece are in compozitia sa whisky. Aroma sa imbatatoare ii va binedispune pe multi, dar atentie pentrui cei care nu rezista la alcool, ca s-ar putea sa se imbete. Se spune ca Irish Coffee era servita in timpul calatoriei cu vaporul pentru a incalzi calatorii infrigurati.

3. Caffe Latte

Caffe Latte este o cafea pe baza de lapte, mult mai slaba decat celelate cafele. Este compusa dintr-o parte espresso si 3 parti lapte. Se serveste perfect cu o prajiturica alaturi.

4. Caffe au Lait

Caffe au Lait este asemanatoare cu Caffe Latte, numai ca in loc de espresso, se pune cafea. Este o varianta mai slaba a celei de mai sus.

5. Cappucino  

Acest fel de cafea este foarte slab, aproape ca o cacao cu lapte si  poate fi considerat chiar un desert. Este compus dintr-o baza de espresso, caruia i se adauga lapte si spuma. Deasupra se presara cacao pulbere sau ciocolata rasa.

6. Americano

Aceasta este un espresso la care se adauga o cana de apa. De obicei o puteti servi cu lapte si zahar, insa cunoscatorii insista sa lasati laptele deoparte pentru a putea savura mai bine aroma espresso-ului.

7. Mochachino

Mochachino este un un cappucino sau Caffe Latte la care s-a adaugat sirop de ciocolata, insa retetele pot varia de la o cafenea la alta, in unele punandu-se caramel in loc de ciocolata, in cazul asta bautura numindu-se Caramel Macchiato.

8. Cafea simpla

Cafeaua simpla o bea majoritatea oamenilor si oprepara in functie de cat de tare le place. I se adauga de obicei numai zahar. Numai preparandu-va cafea simpla veti putea savura aroma originala a cafelei pe care o folositi.

9. Ness

Aceasta este o baututa preparata din cafea solubila, care se freaca cu zahar si putina apa. E putin cam tare, dar foarte aromata si placuta la gust. I se poate adauga dupa preferinta frisca sau lapte.

10. Frappe

Frappe-ul este o  cafea rece. Slaba, dar foarte buna in sezonul cald atunci cand vrem sa ne mai energizam si sa ne racorim. Se prepara de obicei din cafea solubila si lapte. I se mai poate adauga si inghetata, sirop de ciocolata sau caramel, iar deasupra puteti puna frisca si presara ciocolata razuita sau scortisoara.