Fortele aeriene americane vor incepe luna aceasta sa atribuie contracte pentru lucrari de constructie pentru modernizarea bazei Campia Turzii, permitandu-i sa sustina avioane grele de marfa si sa gazduiasca avioane de lupta, sporind capacitatile NATO in zona Marii Negre.

“Ne pregatim sa atribuim patru proiecte pentru constructii in perioada mai – august 2021”, a declarat Darren Walls, manager de programe de proiectare si constructii la Initiativa Europeana de descurajare lansata de SUA dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014, a declarat intr-o forta aeriana americana. declaratie citata marti de mass-media din Romania.

,,Actualizarea este importanta, deoarece Romania trebuie sa isi consolideze capacitatea de a primi alte avioane NATO in caz de criza sau conflict care necesita un raspuns colectiv”, a declarat pentru BIRN fostul oficial si expert in securitate roman Claudiu Degeratu.

,,Romania are nevoie, de asemenea, de o a doua baza aeriana majora care sa indeplineasca standardele NATO, astfel incat sa poata deservi avioanele sale F-16 recent achizitionate “, a adaugat Degeratu.

El a spus ca acumularea de trupe a Rusiei in jurul frontierei ucrainene in aprilie ,,arata ca este necesara o renovare rapida a bazei Campia Turzii”.

Romania si aliatii sai americani au deja o mare baza aeriana NATO la Mihail Kogalniceanu, langa Marea Neagra. Imbunatatirile de la Campia Turzii vor spori capacitatile SUA si NATO de a raspunde oricaror potentiale amenintari si de a descuraja Rusia din regiune.

Capitanul marinei americane Scott Raymont, inginerul sef al Directiei Logistice a Comandamentului European al SUA, a explicat recent ca lucrarile de reconstructie de la Campia Turzii ,,includ construirea infrastructurii aerodromului si facilitatile de sprijin necesare”.

Acest lucru va permite baza ,,sa sustina operatiunile de lupta si misiunile de supraveghere ale Fortelor Aeriene [SUA] in timp ce creste capacitatile logistice in teatru”, a adaugat el.

Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, Marea Neagra a devenit o prioritate strategica pentru apararea SUA si NATO in Europa, deoarece Kremlinul si-a sporit puternic activitatea si prezenta in apropierea flancului sud-estic al aliantei militare occidentale.

Drept urmare, SUA si Romania si-au intensificat cooperarea militara. Administratia fostului presedinte american Donald Trump a planificat sa redistribuie o parte din trupele americane pe care le-a comandat din Germania anul trecut in Romania si Polonia – o actiune binevenita de oficialii romani si polonezi.

La 10 mai anul curent, liderii statelor membre NATO din Europa Centrala si de Est s-au intalnit la Bucuresti pentru a discuta despre desfasurarea recenta in masa a trupelor rusesti langa granita ucraineana.

,,Am sustinut o prezenta mai mare a aliantei si a SUA in sudul flancului estic [NATO]”, a declarat presedintele roman Klaus Iohannis, care i-a spus omologului sau american Joe Biden, care a participat la summit la distanta.

Analistul de securitate Degeratu a spus ca acesta este ,,un mesaj adresat lui Biden, asa ca el continua politica lui Trump de redistribuire a trupelor in regiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here