Expertii din doua grupuri de reflectie din SUA au cerut Bulgariei sa ratifice un tratat semnat cu Romania vecina la 18 martie, care ar permite operatiunilor de politie aeriana transfrontaliere ale NATO.

Consiliul Atlantic, un respectat grup de reflectie american fondat in 1961, a cerut aprobarea rapida a protocolului militar, care nu a fost inca supus ratificarii noului parlament bulgar ales in 4 aprilie, a informat duminica Agentia Prudent Press.

Grupul de reflectie a solicitat ,,actiuni urgente pentru ratificarea protocolului” pentru a spori securitatea spatiului aerian bulgar in contextul desfasurarii a zeci de mii de soldati si arme rusesti langa granita dintre Rusia si Ucraina.

Intr-un articol publicat pe 19 aprilie, pe site-ul web al Institutului pentru Orientul Mijlociu, analistul Mihail Naydenov a subliniat, de asemenea, importanta intrarii in vigoare a protocolului.

,,Odata ce acordul va fi ratificat de ambele parlamente, avioanele de vanatoare NATO desfasurate fie in Bulgaria, fie in Romania pentru a-si sprijini operatiunile de politie aeriana respective vor avea voie sa desfasoare misiuni transfrontaliere”, a scris el.

Acordul ,,a fost un pas important si intarziat pentru consolidarea politiei aeriene aliate asupra teritoriilor lor”, pentru a le proteja mai bine ,,de incalcarile rusesti”, a scris expertul in articol, intitulat ,,Bulgaria in Marea Neagra: apararea impotriva razboiului hibrid rus. “.

Expertii regionali contactati de BIRN au declarat ca Romania a inceput deja procesul de ratificare si nu exista ingrijorari cu privire la faptul ca parlamentul de la Bucuresti refuza aprobarea protocolului.

“Exista rezistenta din mai multe fronturi in cazul Bulgariei, in timp ce nimeni nu se opune acordului din Romania”, a declarat fostul diplomat roman si directorul grupului de reflectie Constanta, Casa Marii Negre, Dorin Popescu.

Fostul ministru adjunct al apararii bulgar Velizar Shalamanov, in prezent deputat al aliantei de opozitie, Bulgaria Democrata, a declarat pentru BIRN: ,,Semnarea ratificarii nu este pur si simplu o prioritate a guvernului de iesire” dupa ce rezultatele alegerilor de la inceputul acestei luni au lasat incertitudinea cu privire la cine va forma urmatorul guvern.

La inceputul acestei luni, Shalamanov i-a trimis o ancheta ministrului apararii Krassimir Karakachanov, care isi pastreaza un profil scazut, dupa ce partidul sau IMRO nu a castigat locuri parlamentare dupa alegerile din 4 aprilie.

Shalamanov a impartasit cu BIRN un raspuns oficial pe care l-a primit pe 21 aprilie de la noul presedinte al Adunarii Nationale Iva Miteva, spunand ca problema poate fi discutata nu mai devreme de 28 aprilie.

Cu toate acestea, subiectul nu a primit nicio discutie miercuri, deoarece GERB, Partidul Socialist Bulgar si Miscarea pentru Drepturi si Libertati au votat impotriva agendei zilnice, care a inclus votarea amendamentelor la codul electoral. Adunarea a fost demisa dupa doar 11 minute.

,,Pentru dezvoltarea in continuare a relatiei dintre Bulgaria si Romania trebuie sa existe cateva intalniri la nivel de experti in 2021″, i-a scris Miteva lui Shalamanov, sugerand astfel ca acordul din martie nu va fi urmat de o ratificare in curand si va fi cel mai probabil revine urmatorului guvern. In urmatoarele paragrafe, Miteva noteaza ca doua tari sunt in deplina colaborare cu privire la participarea la activitatile NATO.

,,Bulgaria aduce o contributie semnificativa la adunare, la procesul de pregatire si pregatire a fortelor aliate de pe teritoriul Romaniei”, a spus Miteva, mentionand ca Bulgaria si-a asumat responsabilitatea de a ocupa mai multe posturi profesionale in bazele militare din Craiova si Bucuresti, in principal ofiteri .

In timp ce Romania a sustinut sau a sustinut in mod traditional initiativele de stimulare a eforturilor militare multinationale ale NATO in regiune, Bulgaria a fost mai reticenta datorita, printre alti factori, apropierii sale istorice fata de Rusia.

Fostul oficial roman al apararii si expert international in securitate Claudiu Degeratu este de acord si mentioneaza rezervele atat ale Bulgariei, cat si ale Turciei pentru a impartasi informatii despre spatiile lor aeriene cu alte guverne din regiune.

Odata ratificat, protocolul va permite fortelor aeriene NATO stationate in baza Mihail Kogalniceanu din sud-estul Romaniei sa efectueze operatiuni de politie si in Bulgaria.

Situata langa Marea Neagra, baza aeriana este principalul hub pentru avioanele NATO din sud-estul Europei.

Avioanele de la Fortele Aeriene ale SUA si ale aliatilor NATO din Europa de Vest sunt adesea desfasurate la baza, de unde se desfasoara misiuni de recunoastere si descurajare ca raspuns la cresterea prezentei militare a Rusiei pe flancul sud-estic al zonei NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here