Presedintele Joe Biden a declarat luni ca va vorbi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, in timp ce luptele dintre Israel si Hamas intra in a doua saptamana, fara un scop clar. Biden a spus ca va avea mai multe de spus despre violenta care se desfasoara dupa ce a vorbit cu Netanyahu.

Duminica, un grup de 28 de senatori democrati au cerut oprirea imediata a luptelor in curs intre Israel si Hamas.

,,Pentru a preveni orice alta pierdere de vieti civile si pentru a preveni escaladarea in continuare a conflictelor in Israel si teritoriile palestiniene, solicitam incetarea imediata a focului”, au scris senatorii.

Semnatarii declaratiei includ Sens. Cory Booker din New Jersey, Tammy Duckworth din Illinois, Dick Durbin din Illinois, Tim Kaine din Virginia, Angus King din Maine, Amy Klobuchar din Minnesota, Bernie Sanders din Vermont, Mark Warner din Virginia si Elizabeth Warren din Massachusetts. King si Sanders sunt independenti care discuta cu democratii.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit duminica conflictul violent ,,complet ingrozitor” si a cerut incetarea imediata a focului.

“Aceasta ultima runda de violenta perpetueaza doar ciclurile mortii, distrugerii si disperarii si impinge mai departe spre orizont orice speranta de coexistenta si pace”, a spus Guterres in timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU .

,,Lupta trebuie sa inceteze. Trebuie sa se opreasca imediat. Rachetele si mortarele pe o parte si bombardamentele aeriene si de artilerie pe de alta parte trebuie sa se opreasca “, a adaugat el.

Violenta s-a intensificat in weekend, Israelul a condus duminica un atac aerian care a nivelat mai multe case din Fasia Gaza. Greva, cea mai mortala din acest conflict in curs, a ucis cel putin 42 de persoane. Intre timp, peste 3.000 de rachete au bombardat orasele israeliene.

Duminica, Netanyahu a aparat atacul aerian pedepsitor sambata care a prabusit o cladire cu 12 etaje care adapostea mass-media internationala, invocand informatii ca Hamas folosea o parte din cladire pentru a planifica atacuri teroriste.

Netanyahu a spus ca ocupantii cladirii, care includeau Associated Press, radiodifuzorul Al-Jazeera si alte agentii media, au primit o notificare cu o ora inainte de greva.

,,Iata informatiile pe care le aveam”, a declarat Netanyahu la CBS Sunday program ,,Faceti natiunea”.

” [Este] un birou de informatii pentru organizatia terorista palestiniana gazduit in acea cladire care planifica si organizeaza atacurile teroriste impotriva civililor israelieni. Deci, este o tinta perfect legitima “, a explicat el.

Secretarul de presa de la Casa Alba, Jen Psaki, nu ar confirma daca administratia Biden a fost de acord cu evaluarile informatiilor israeliene. In schimb, ea a reiterat apelurile pentru o decalare a violentei.

,,Rolul pe care il jucam este, cum putem ajuta la incetarea violentei, iar calculul nostru in acest moment este acela de a purta aceste conversatii in culise”, a spus Psaki luni. ,,Abordarea noastra este o diplomatie linistita si intensiva”.

In weekend, presedintele Joe Biden a vorbit separat cu Netanyahu si cu presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas.

Biden si-a exprimat ingrijorarea cu privire la luptele acerbe si la siguranta civililor si a jurnalistilor. De asemenea, el si-a subliniat angajamentul fata de o solutie negociata a doua state ca fiind ,,cea mai buna cale pentru a ajunge la o rezolutie justa si durabila a conflictului israeliano-palestinian”, potrivit unei citiri.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor luni ca oficialii administratiei ,,lucreaza non-stop” pentru a pune capat violentei. Blinken a adaugat ca trimisul american Hady Amr, secretar adjunct de stat adjunct pentru Israel si afaceri palestiniene, se afla pe teren in regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here