Poate fi din cauza unei raceli, sinuzite sau alergii. Adevarul este ca a avea nasul infundat nu este deloc placut, mai ales daca nu suntem obisnuiti sa respiram pe gura, lucru care de asemenea nu este recomandat. In acest articol, veti gasi cateva remedii casnice pentru a desfunda nasul.
Cauzele congestiei nazale
In primul rand, este necesar sa stiti ca raspunsurile alergice infunda nasul. Este posibil ca organismul tau sa stabileasca acea bariera impotriva prafului, polenului, aerosolilor, fumului de tigara etc. Acest raspuns al sistemului imunitar determina inflamarea membranelor mucoase.
De asemenea, schimbarile bruste de temperatura pot provoca, de asemenea, congestie la nivelul nasului , mai ales daca trece de la cald la rece. De exemplu, asa cum se intampla cand, iarna, trecem de la un mediu incalzit la a fi in strada si fara esarfa.
Rinita non-alergica este o alta cauza; Este o inflamatie a membranelor mucoase si a cailor nazale. Simptomele sunt scurgeri si obstructie nazale, mancarime si stranut. Poate deveni recurent sau sa nu se imbunatateasca in timp.
Pe de alta parte, atunci cand avem gripa sau o raceala obisnuita, vom ajunge, fara indoiala, cu nasul infundat. Acest lucru se datoreaza faptului ca infectia virala se depune in sistemul respirator, in tractul superior; in acest caz, raspunsul este acelasi ca in cazul unei alergii.
Un alt motiv pentru care nasul poate fi infundat este daca exista o infectie bacteriana in sinusuri. Acest lucru se poate intampla in principal noaptea si dupa o raceala. In mod similar, a avea un sept deviat poate provoca si congestie nazala; Poate aparea intr-una sau ambele nari.
In cele din urma, consumul anumitor medicamente poate provoca infundarea nasului. In special acele medicamente care afecteaza circulatia sangelui si provoaca inflamatie la nivelul mucoasei nazale.
Iata cateva sugestii pentru a combate aceasta stare incomoda. Amintiti-va ca, desi pot fi eficiente, ele nu inlocuiesc instructiunile specifice pe care vi le-a dat medicul:
- Nu il suflati: acest lucru nu face decat sa inrautateasca situatia. De asemenea, fara tesuturi; folositi-le numai atunci cand simtiti ca exista o scurgere din nas. Daca va suflati nasul tare si de multe ori, membranele nazale se vor umfla si mai mult; se formeaza un fel de cerc vicios.
- Utilizati o solutie salina cu un spray: O puteti cumpara de la farmacie. Utilizarea lui este foarte simpla: in baie, inclinati capul peste chiuveta, pulverizati solutia intr-una dintre nari si lasati-o sa se scurga bine; repeta de trei ori pe zi.
- Puteti folosi aburul de la dus pentru a ameliora congestia nazala: umiditatea si temperatura ridicata vor reduce inflamatia si veti putea respira mai bine. De asemenea, puteti fierbe apa si sare intr-o cratita si puteti inhalati vaporii, acoperindu-va capul cu un prosop. De asemenea, nu ezita sa cumperi un vaporizator sau umidificator pentru medii foarte uscate si pentru a imbunatati respiratia atunci cand dormi.
- Ramaneti hidratat: Acest lucru este vital deoarece lichidul va reduce mucusul si, de asemenea, va facilita expulzarea acestuia. Suplimentul de apa din corpul tau va preveni blocajele nazale sau caile iritate. De asemenea, puteti bea bulion, ceai sau infuzii.
- Pune-ti o compresa calda pe nas: Intinde-te pe spate si umezi o carpa de spalat cu apa cat poti de fierbinte. Apoi, pune-l in jurul nasului si umezi-l din nou cand se raceste. Daca nu vrei sa dormi, poti sa te intinzi pe canapea si sa te uiti la televizor sau sa citesti. Noaptea, nu ezita sa dormi pe spate si, daca se poate, cu mai multe perne pentru ca capul sa fie ridicat.
- Folositi benzi adezive pentru nas: Sunt disponibile la farmacie si sunt destul de ieftine. Se pot folosi in orice moment al zilei, desi de obicei sunt asezate noaptea; utilizarea lui va va impiedica sa sforaiti sau sa va sufocati.
- Mananca alimente picante, cum ar fi chili, sau mancaruri condimentate: un sos de rosii cu chimen te poate ajuta; nu uitati sa beti o cantitate buna de apa in timpul mesei.
Remedii la domiciliu pentru nasul infundat
Pe langa sfaturile pe care le-am explicat anterior, puteti folosi urmatoarele ingrediente naturale pentru a va ajuta sa va desfundati nasul:
- Mestecati trei sau patru frunze de busuioc inainte de micul dejun si inainte de culcare. Puteti bea si ceai de busuioc. Cercetarile care sa confirme acest efect al busuiocului inca lipsesc, totusi.
- Consuma in mod regulat doua linguri de miere pentru a ameliora tusea cauzata de mucusul care provoaca nasul infundat. Se dizolva intr-un pahar cu apa calda si se bea inainte de culcare pentru cele mai bune rezultate.
- Se crede ca otetul de mere poate ajuta si la ameliorarea congestiei nazale, dar nu exista studii care sa sustina aceasta credinta. Daca tot vrei sa incerci, amesteca doua linguri intr-un pahar cu apa calda si bea de pana la 4 ori pe zi. Nu ezita sa iti imbraci salatele cu otet.
- Se dizolva o lingurita de ghimbir proaspat ras in apa calda, se adauga suc de lamaie si miere —pentru o aroma mai buna— si se bea inainte de culcare. Efectele sale nu sunt dovedite, deoarece exista multe presupuse proprietati ale ghimbirului care nu au fost inca confirmate.
- Uleiul de mustar este foarte bun pentru aceasta problema; trebuie doar sa pui cate o picatura in fiecare nara. Il puteti folosi si pentru a va pregati mancarea. Sunt necesare si mai multe studii pentru a confirma aceasta proprietate, deoarece unele confirma altele, dar nu tocmai cea a decongestionarii.
- Uleiul esential de eucalipt nu ar trebui sa lipseasca din casa ta daca de obicei ai multe episoade de nas infundat pe an. Se fierbe o craticioara cu apa si se adauga 10 picaturi din acest ulei; apoi inspira-i vaporii.
- Pregatiti un amestec cu doua linguri de suc de lamaie, ¼ de lingurita de piper negru pudra si un praf de sare. Aplicati pe nari pentru a ameliora congestia.
- Pune o ceapa taiata in jumatate – sau in sferturi – pe noptiera. Aroma sa va ajunge direct la nari; Este, de asemenea, un antibiotic natural, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.
Cu aceste chei si remedii naturale, poti imbunatati problema zilnica a unui nas infundat. Desigur, daca simptomele sunt prea intense sau deranjante, consultati medicul dumneavoastra pentru analize profesionale.