Proprietatile unor alimente pot agrava candidoza. Din acest motiv, este importanta imbunatatirea dietei prin bazarea meselor pe acele ingrediente care permit intarirea functiilor imunitare.

Dieta pentru candidoza sugereaza o dieta echilibrata care intareste sistemul imunitar pentru a face fata ciupercii Candida. Desi nu se abate de la conceptul de dieta sanatoasa, implica restrictionarea anumitor alimente care au un indice glicemic ridicat.

Tratamentul impotriva acestui tip de infectie este foarte variat si este adaptat nevoilor fiecarui pacient. Totusi, cand vine vorba de mancare, exista cateva generalitati care pot fi luate in considerare indiferent de caz.

Cum sa recunosti aceasta boala? Ce alimente ar trebui evitate? Rezolvarea acestor intrebari este foarte importanta. Prin urmare, mai jos, dorim sa va impartasim cateva aspecte relevante ale infectiei si caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba dieta.

Ce este candidoza?

Candidoza este o infectie care se dezvolta din proliferarea excesiva a Candida, in special a Candida albicans. Acest microorganism este un tip de ciuperca care tinde sa creasca usor in medii umede si calde , cum ar fi gura si vaginul.

Desi oricine o poate dezvolta atunci cand sistemul imunitar este slabit, este mai frecventa la pacientii cu diabet sau HIV/SIDA. In plus, afecteaza foarte mult si femeile insarcinate si cele care au schimbari hormonale frecvente.

Simptomele candidozei

Manifestarile clinice ale candidozei variaza in functie de localizarea acesteia. Deoarece de cele mai multe ori este de tip „mucocutanat”, simptomele sale au de obicei unele asemanari. Cateva semne de luat in considerare sunt:

  • Placi cremoase si albicioase pe limba, palatul moale si zona genitala.
  • Mancarime intensa in zona infectiei.
  • Limba rosie, neteda si stralucitoare.
  • Pete rosii combinate cu mancarime si supuratie.
  • Eruptii cutanate cu margini cruste.
  • Secretii vaginale groase asemanatoare cu branza de vaci.
  • Durere si arsura la urinare.
  • Relatii sexuale dureroase.

Dieta pentru candidoza: alimente pentru controlul infectiei

In dieta pentru candidoza este important sa se elimine acele alimente care favorizeaza cresterea ciupercii. In mod similar, planul propune cateva ingrediente care intaresc apararea pentru a face fata infectiei.

Desi este recomandat sa evitati unele fructe si legume care contin amidon si indice glicemic ridicat, potrivit unui articol publicat in revista „Journal of Obstetrics and Gynecology”, idealul este sa incercati sa mentineti o alimentatie echilibrata. In acest fel, chiar daca exista mici restrictii, se garanteaza un aport adecvat de nutrienti.

Alimente permise

  • Toate legumele (cu exceptia ciupercilor, cartofilor, dovleacului si sfeclei).
  • Unele fructe (cu exceptia celor care sunt bogate in zaharuri si amidon).
  • Leguminoase.
  • Carne slaba si peste.
  • Soia si derivate.
  • Ulei de masline (cantitati moderate).
  • Cereale integrale (orez, quinoa, hrisca, amarant si mei).
  • Nuci si seminte crude si nesarate.
  • Ierburi sanatoase (oregano, ghimbir, chimen si turmeric).
  • Infuzii de plante.

Mancare interzisa

  • Zaharuri rafinate si derivate (dulciuri, conserve, inghetata etc.).
  • Produse din lapte integral.
  • Arahide si fistic.
  • Bauturi alcoolice.
  • Paine si produse de patiserie care contin drojdie.
  • Fainuri si cereale rafinate.
  • Cartofi, ciuperci si orice varietate de ciuperci.
  • Dovleac si cartofi dulci.
  • Sucuri de fructe.
  • Sosuri si sosuri.
  • Carne de carnati.

Probiotice 

Probioticele sunt culturi vii de bacterii „bune” care ajuta la protejarea organismului impotriva agentilor infectiosi. Deoarece cresterea excesiva a Candida provoaca un dezechilibru al acestor bacterii in organism, este o idee buna sa includeti probiotice in dieta dumneavoastra cu drojdie.

Alimentele care le contin, cum ar fi iaurtul simplu si chefirul, reintroduc bacterii utile in intestin pentru a creste raspunsul impotriva acestor ciuperci, asa cum se arata intr-un articol publicat in revista „Dermatologic Therapy”. In acest fel, prin reglarea aciditatii stomacului, ele inlocuiesc drojdia de candida si inhiba cresterea acesteia.

Reintroducerea alimentelor

Dupa ce ai invins candida, nu este indicat sa reintroduci imediat toate alimentele interzise in dieta. Deoarece o alimentatie proasta poate afecta cresterea excesiva a acestei ciuperci, cel mai bine este sa corectati obiceiurile alimentare in general.

Astfel, dupa terminarea tratamentului, este convenabil sa concepi un plan de dieta echilibrat, sarac in zaharuri si carbohidrati simpli. Reintroducerea celorlalte alimente ar trebui sa fie graduala, pana la restabilirea rutinei.

Exemplu de meniu pentru o dieta impotriva candidei

Exista multe modalitati de a crea meniuri pe o dieta candida. Cel mai important lucru este sa luati in considerare ce alimente sunt interzise si care va pot ajuta. In acest fel, fiecare masa principala se poate baza pe acele alimente care sunt benefice. Sa ne uitam la un exemplu simplu:

  • Mic dejun: infuzie, bol de quinoa cu seminte de dovleac si floarea soarelui, iaurt natural.
  • La mijlocul diminetii: smoothie verde cu mar.
  • Pranz: linte cu rosii si avocado, portie de piept de pui prajit si infuzie de plante.
  • Gustare: budinca de chia si mere cu seminte
  • Cina: naut cu spanac si nuci de pin si o portie de peste copt.

Pe scurt, o dieta pentru candidoza propune limitarea consumului de alimente care pot favoriza cresterea ciupercii. Este important sa urmati instructiunile lor, deoarece acestea sunt decisive pentru succesul in tratarea infectiei.