Controversatul craiovean Ionel Samir Spranceana a fost retinut, miercuri seara, direct dintr-un cazinou din Banie, de catre mascatii si procurorii bucuresteni. Samir Spranceana, apropiat al PSD Dolj, patron al fostului post de televiziune local “Oltenia TV” si sot al unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, era urmarit penal de mai bine de un an pentru rambursari ilegale de TVA de sute de miliarde de lei. Asociatul sau, Adrian Berceanu, ginere al fostului presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Mihai Nicolescu (PSD), a incasat si el ilegal TVA.

“Mascatii” bucuresteni si procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au descins, miercuri seara, in Banie, in cautarea controversatului Ionel Samir Spranceana si a “asociatilor” sai. Magnatul oltean a fost ridicat direct din “Casino Minerva”. Anchetatorii bucuresteni au mai ridicat si cativa “colaboratori” de-ai lui Samir Spranceana, intre care fostul arbitru Roli Impuscatoiu. Procurorii au perchezitionat, ieri, mai multe locuinte si sedii de firma din Craiova, toate ale lui Samir Spranceana, in prezenta sa. Pe tot parcursul zilei, magnatul oltean a fost transportat cu dubele Jandarmeriei.

Procurorii Instantei Supreme au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Ionel Samir Spranceana inca de acum un an, sub acuzatiile de inselaciune, uz de fals si spalare de bani. Concret, Samir Spranceana (apropiat al PSD Dolj si, mai ales, al lui Ristea Priboi, patron al fostului post local Oltenia TV si sot al unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova) este acuzat ca s-ar afla in spatele unor rambursari ilegale de TVA in cuantum de 800 miliarde de lei – precizeaza surse judiciare. De fapt, controversatul oltean se afla in spatele unei retele foarte bine organizate, care se ocupa cu rambursari ilegale de TVA, pe fondul legislatiei ambigui, dar si a “permisivitatii” manifestate obedient de fosta conducere a Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj.

“Nu putem face, inca, nici o declaratie oficiala, dar nici nu putem nega ca la Craiova au fost efectuate mai multe descinderi. Totodata, au fost conduse la Bucuresti, pentru audieri, mai multe persoane, intre care si Spranceana Ionel Samir.”

Simona Frolu, purtator de cuvant Parchetul General

Reteaua lui Samir, in top!

“Reteaua” condusa de Ionel Samir Spranceana a fost una de top, imediat dupa cea a lui Genica Boerica, dat fiind imensul prejudiciu produs bugetului de stat. “Reteta” era una simpla, ce a fost aplicata cu brio de sute de ori. Firmele retelei lui Samir Spranceana&Co efectuau tranzactii cu bunuri fictive sau la preturi super-supraevaluate, apoi depuneau, la sediul Finantelor doljene, cereri de returnare a Taxei pe Valoarea Adaugata, aferenta sumelor inscrise in documentele care atestau asa-zisele schimburi comerciale. Asa se face ca asociatul lui Samir Spranceana, Adrian Berceanu (ginere al fostului presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Mihai Nicolescu, PSD), un alt amic de-al sau, fostul arbitru Roli Impuscatoiu, dar si bodyguardul Petrica “Criminalu” Craciun au incasat, prin intermediul unor firme-fantoma, rand-pe-rand, sume exorbitante pe post de returnari de TVA. Organizatia lui Samir s-a folosit, insa, si de televiziunea locala pe care acesta o patrona, Oltenia TV, pentru a incasa, ilegal TVA. Asa se face ca SC “Oltenia Network Cable”, dar si SC “Kira Group” (fabrica de confectii, “botezata” dupa fiica lui Spranceana) au rambursat TVA in valoare de 140 miliarde de lei. Una dintre firmele lui Roli Impuscatoiu a primit, la randu-i, TVA in urma unor tranzactii fictive de cumparare de aparatura profesionala tv si a unei “linii de fabricat caramizi”. Probabil oamenii lui Samir doreau sa transmita “live” procesul de productie a caramizilor.

Asociatul lui Samir, Adrian Berceanu, a incasat, si el, in mod ilegal, TVA, prin intermediul firmei “Scotland Intermed” SRL.