Un fruntas liberal inradacinat adanc, impreuna cu familia sa, in diferite afaceri si un economist care, spune el, si-a investit cu buna-credinta o parte din bani in firme offshore, pierzandu-i, vor coordona controlul unei piete de peste 15 miliarde euro, formata din operatiunile de capital, asigurari si pensii private din Romania.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie de control mamut cu denumire pompoasa aleasa de Guvern, se apropie de momentul la care va intra in paine. Se asteapta ca autoritatea sa devina functionala la finele acestei luni. Disputele de zilele trecute par a fi insa centrate mai degraba pe persoanele ce vor conduce institutia decat pe imbunatatirea mecanismelor care ar putea face noua institutie utila cetatenilor si mediului de afaceri.

Potrivit prevederilor legale, ASF ar urma sa preia atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, toate desfiintate. Sub umbrela ASF vor intra deci toate autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR. Logica infiintarii ASF este, potrivit notei de fundamentare a actului normativ ce prevede infiintarea institutiei, eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

Rusanu va controla operatiunile cu actiuni ale fiicelor si sotiei sale

In loc sa creeze institutia ASF cu un cadru legislativ aferent, iar apoi sa fie gasiti oamenii pentru functiile de conducere ale acesteia, parlamentarii au procedat invers. Mai intai l-au ales pe Dan Radu Rusanu in functia de presedinte ASF, iar apoi au inceput modificarea legii astfel incat acesta sa nu se gaseasca in incompatibilitate.

In forma initiala, anume OUG 93/2012, se preciza interdictia ca membrii ASF sau membrii familiilor lor sa detina mai mult de 10% din capitalul social al persoanelor juridice controlate de autoritate. Mentinerea prevederii i-ar fi blocat accesul lui Dan Radu Rusanu in ASF, caci cele doua fiice ale sale detin aproape jumatate din capitalul social al companiei International SA Sinaia, prezenta pe Bursa de Valori Bucuresti, in timp ce sotia sa este presedinte CA al acestei firme. Toate operatiunile International SA pe piata de capital trebuie avizate de fostul CNVM, metamorfozat acum in ASF. Ca urmare, marti, cu ocazia transformarii OUG respectiv in lege, parlamentarii au avut grija sa limiteze categoria de entitati in cazul carora prezenta unei persoane in conducerea acestora reprezinta conflict de interese cu functia de membru ASF. Forma modificata, aprobata prin lege, prevede interdictia implicarii doar in entitati din zona fondurilor de pensii, intermedierii de instrumente financiare, societati de investitii sau asigurari. Parlamentarii au mai infiintat doua posturi in consiliul de conducere al ASF, numarul membrilor crescand de la 15 la 17.

Cine sunt ceilalti

Comisiile de buget-finante si comisiile economice din Senat si Camera Deputatilor i-au validat, marti, in urma audierilor, pe Dan Radu Rusanu pentru functia de presedinte al ASF si pe Daniel Daianu pentru functia de prim-vicepresedinte al acestei institutii.

Dincolo de multiple calitati detinute, anume fost ministru de Finante, membru in Grupul de Economie Aplicata, consultant in afaceri, Daianu a ajuns in atentia opiniei publice anul trecut fiind unul dintre cei inselati de brokerul Cristian Sima, fugit din Romania. Daniel Daianu a varsat o suma neprecizata in conturile firmei WBS Holding, detinuta de Cristian Sima si inregistrata de acesta in Insulele Virgine, un offshore, desigur, total in afara oricarui control exercitat din partea autoritatilor romane de supraveghere financiara.

El s-a declarat ademenit atunci prin castigurile mici, dar sigure, promise lui si prin increderea acordata celui care fusese presedinte al bursei sibienei SIBEX.

Cei doi vor fi ajutati in calitate de vicepresedinti de Daniel Tudor (fost sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fost director general al ARDAF si actionar a unei mici firme de asigurari RAI , posesorul catorva milioane de ero in conturi si numeroase active imobiliare in Romania, Belgia, Turcia, Statele Unite), Mircea Ursache (fost sef al AVAS) si Ion Giurescu( fost secretar de stat in Guvernul Adian Nastase, vicepresedinte al Comisiei de Pensii Private dupa 2006).

Comisiile i-au validat si pe Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru functiile de membri ai Consiliului ASF.