Modul in care se va face aplicarea TVA-ului de 9% la paine, pe tot lantul de productie sau doar la o parte, depinde de mentinerea sau nu a sistemul de taxare inversa dupa data de 1 iunie, a declarat, miercuri, Dan Manolescu, secretar de stat la Ministerul de Finante.”

Aceste evaluari (din document) tin cont de TVA-ul din tot lantul de aplicare a cotei. Daca exista in continuare aceasta masura de aplicare a taxarii inverse, nu ar exista o necesitate de a aplica cota de 9% pentru tot circuitul grau-paine pentru ca evaziunea in domeniul cerealelor ar fi combatuta de aceasta masura de taxare inversa. Daca incepand cu 1 iunie aceasta masura nu ar mai fi aplicata, atunci cota de 9%, pentru a restrange evaziunea, ar trebui aplicata la tot circuitul grau-paine, ceea ce ar conduce la un impact mai mare in buget.

De aceea, impactul in sine este calculat in functie de diverse ipoteze, impactul mai mic se refera doar la circuitul ulterior, faina-paine”, a declarat Dan Manolescu , informeaza Agerpres.

Manolescu a declarat ca toti jucatorii din piata isi doresc sa se mentina masura de taxare inversa pentru ca s-a dovedit utila in combaterea evaziunii fiscale.”Sper sa convingem Comisia Europeana sa mentina aceasta masura, cred ca vom avea raspunsul pana la sfarsitul lunii. Daca nu ramane masura, ramane sa luam o decizie daca vom aplica cota de 9% pe intreg lantul sau doar la paine. Acea adresa a fost semnata de mine, calculele nu le-am facut personal.

Adresa avea in vedere aceasta situatie concreta din lege pe baza careia de la 1 iunie Romania ar trebui sa renunte la taxarea inversa la grau, ceea ce ar conduce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale si automat impactul din diferenta de cota pe tot circuitul grau-paine ar fi majorat” a mai spus Dan Manolescu.

El a explicat ca in prezent exista o solicitare facuta Comisiei Europene de a reanaliza acceptarea de catre Comisie a solicitari Romaniei in ceea ce priveste prelungirea taxarii inverse la grau, solicitare la care speram sa obtinem un raspuns pe parcursul acestei luni.