Majoritatea persoanelor sufera de lombalgie (durere de spate) intr-un anumit moment al vietii lor. Cu debut brusc sau in timp, durerea este resimtita la nivel lombar, insa poate sa iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare.

Femeile, in special, sunt supuse acestui tip de suferinta din cauza posetelor adesea mult prea grele, a sarcinilor sau a felului in care isi tin copiii in brate ori cara sacose pline de la piata.

Prezenta la medic este „obligatorie”

Durerea de spate este a doua durere dupa cea de cap pentru care pacientii solicita consult medical. Ea afecteaza toate categoriile sociale si profesionale, fiind o afectiune foarte raspandita. Cauzele principale pot fi un efort fizic intens, ridicarea unor greutati avand o pozitie gresita a coloanei sau expunerea indelungata la frig. Desi apare mai des la tineri, nu este exclusa nici la persoanele cu varsta peste 50 de ani.

Durerea este intensa, determina un grad mare de imobilitate fizica si de multe ori bolnavul este imobilizat la pat. O durere de spate cu intensitate mai mica si care apare mai ales la varstnici pe fondul unei patologii lombare cunoscute, in timpul efectuarii unor activitati cotidiene, se poate intinde pe o perioada de cateva saptamani sau chiar luni.

Contrar impresiei generale, durerea de spate prezinta solutii de tratament, adica nu esti obligat sa o suporti toata viata. Cel mai important aspect presupune prezenta la medic pentru un diagnostic corect si precoce. Tratamentul va fi individualizat tinandu-se cont si de patologia pacientului. 

Cum scapam de aceasta problema?

Lombalgia poate avea caracter mecanic (cand apare si se agraveaza in timpul zilei, la efort) sau inflamator (atunci cand se agraveaza in repaus, iar activitatile cotidiene si miscarea o amelioreaza). Tratamentul lombalgiei poate fi interdisciplinar: reumatologic, ortopedic, balneofizioterapeutic si, nu in ultimul rand, neurochirurgical.

Medicamentele cel mai des utilizate sunt agentii antalgici, care combat durerea indiferent de cauza ei, antiinflamatoarele nesteroidiene cu monitorizarea reactiilor adverse, in special gastrice si cardiovasculare, relaxantele musculare. In anumite situatii se pot aplica tratamente locale (infiltratiile) sau chiar medicamente imunosupresoare.

Ce poti face tu pentru spatele tau?

Goleste-ti geanta si poart-o corect. Daca are mai mult de 10% din greutatea corpului tau, atunci cu siguranta e prea grea. Mai renunta la o parte din lucruri pentru ca spatele tau resimte tot acest bagaj in plus.

Calciul este esential pentru oase sanatoase, la fel si vitamina K, al carei scop este sa fixeze calciul in oase. Broccoli si spanacul sunt adevarate depozite de vitamina K. 

Un abdomen ferm si bine lucrat nu face decat sa preintampine durerile de spate, ajutandu-te sa previi accidentarile. Creeaza-ti un obicei din a face abdomene macar de doua-trei ori pe saptamana. Pentru un abdomen ferm, fa doua-trei seturi de cate 12 abdomene. 

Dormi corect. Paturile si pernele tari nu sunt cele mai indicate, studiile demonstrand ca cei care aleg paturi mai moi au mai putine dureri de spate. 

Pentru a preveni aparitia lombalgiei sau a modificarilor coloanei vertebrale este necesara respectarea unor masuri simple precum: evitarea ridicarilor de greutati prin indoirea coloanei (corect se face prin flexia genunchilor), expunerea la frig, imbunatatirea posturii la birou sau la calculator, reducerea greutatii corporale, efectuarea de gimnastica pentru intarirea masei musculare etc. De asemenea, prezenta la medicul de familie si apoi la specialist pentru un tratament precoce si individualizat nu este de neglijat.