Deși in urma cu doar o saptamana, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declara in fața parlamentului de la Strasbourg ca Europa va trebui “sa priveasca spre o federalizare a statelor”, acesta și-a nuanțat afirmația intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, subliniind ca nu susține ideea crearii unui “superstat” european.

“O adevarata Uniune politica inseamna ca trebuie sa concentram actiunea europeana. Trebuie sa fim selectivi. Uniunea politica presupune sa intarim valorile noastre fundamentale: statul de drept si democratia. In ultimele luni am vazut o amenintare a acestora in anumite state. Avem o limita impusa de tratate, dar trebuie sa ne gandim la noi instrumente. Angajamentul nostru fata de statul de drept va insemna si instituirea unui barou al Procurorului european. Valorile europene trebuie aparate cu orice pret“, a afirmat Barroso in urma cu doar o saptamana, in fața Parlamentului European.

“Federatie a statelor natiune: acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o Federatie a statelor natiune. Nu un superstat, ci o federatie care sa se bazeze pe o mutualizare a suveranitatii prin care fiecare cetatean. O suveranitate in comun inseamna mai multa putere, nu mai putina. Intr-un moment de turbulenta ar fi o greseala sa lasam apararea natiunilor la mana populistilor sau la nivel national. Aceasta Federatie a statelor natiune va cere, in final, un nou tratat“, a subliniat președintele Comisiei Europene in plenul PE.

In incercarea de a explica discrepantele dintre cele doua declaratii, Barroso a ținut sa menționeze pentru cotidianul britanic: ”Haideti sa fim clari. Nu trebuie sa ne ferim de cuvinte. Va trebui sa ne indreptam spre o federalizare a statelor, insa este vorba despre o suveranitate impartita pentru ca fiecare tara sa fie pregatita sa isi infrunte propriul destin. (…) Acest plan este facut pentru si nu impotriva statelor din Uniunea Europeana. Pentru ca traim intr-o era a globalizarii, orice suveranitate inseamna o putere mai mare, nu mai mica”.

“Eu cand ma gandesc la federalizarea statelor, nu ma gandesc la pierderea democratiilor statelor membre. Eu nu imi doresc sa vad un superstat european, ci consider ca in Europa de astazi fiecare om trebuie sa se mandreasca cu tara lui, dar si cu apartenenta lor europeana”, a continuat presedintele Comisiei Europene.

In repetate randuri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut ca Uniunea Europeana va ramane ”o carte de istorie a lumii” numai daca statele din UE vor ceda masiv suveranitate.

“Numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica și militara. Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi”, a precizat președintele, in urma cu un an.

Traian Basescu și-a reiterat poziția, intr-o declarație facuta la inceputul anului in curs, cand a menționat: ”Singura soluție pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda. Soluția corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai tarziu sa ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverana capabila pe ansamblul ei sa stea in competiție cu marii actori globali”.

“Experiența de 8 ani pe care am acumulat-o in relațiile la varf cu UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public și o exprim și acum, in fața dumneavoastra, și anume aceea ca Europa nu are șanse de supraviețuire daca procesul de integrare nu se accelereaza. (…) Globalizarii nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie sa ne tragem concluzia și sa avem curaj sa explicam națiunilor noastre ca drumul catre o mai puternica integrare este soluția“, a explicat Basescu, la data de 4 septebrie 2012, potrivit Mediafax.