Reactiile PDL fata de protestele “iernii romanesti” au aratat aceeasi lipsa de profesionism, incompetenta, inconstienta si provizorat politic care au definit si actul lor de guvernare.

De la inceputul ultimei ascensiuni politice, din vremea constituirii Aliantei DA, datorata calitatii de show-man a primarului Traian Basescu si manevrelor de culise ale tandemului Stoica-Stolojan – era evidenta aceasta precaritate constitutiva a PD-ului. PD-ul era un mic partid de nisa, crescut cu atentie de o echipa de profesionisti ai imaginii, in buzunarul dionisiac al lui Traian Basescu.

Impreuna cu PNL-ul, penetrat din interior de calul troian al gruparii Stoica-Stolojan – ulterior dezertoare, au reusit sa livreze electoratului iluzia unei alternative politice la partidul-stat guvernamental. Alternativa reala insa la guvernare s-a numit Calin Popescu-Tariceanu. Cu toate acestea, alianta DA a castigat doar in extremis alegerile din 2004, prin pirueta politica a lui Traian Basescu, complicitatea josnica a lui Theodor Stolojan si aroganta gestionare a propriei imagini de catre adversar.

Intreg actul de guvernare al PDL s-a evidentiat ulterior prin incompetenta economica, alocare stupida a resurselor, indatorare excesiva, coruptie si gafe de imagine si comunicare. De acestea din urma am avut parte din plin si in ultima perioada – prima saptamana a “iernii romanesti”.

Gafa initiala a comis-o presedintele: atacul portuar, marinaresc la adresa SMURD-ului si a lui Raed Arafat. Cauza sa fiind, spun zvonurile, insasi Elena Udrea, vexata in afacerile intermediate in domeniu – de catre doctor. A doua gafa a fost tot a lui Basescu: retragerea ofuscata a legii si tacerea lasa. Intrerupta doar de un penibil si cinic discurs despre “primavara araba” si o gluma inepta cu jurnalistii.

Gafele imediate au apartinut lui Teodor Baconschi si Sever Voinescu: in aceeasi gama, “mahalaua inepta si violenta” si “nevroticii” evocati de acestia au aratat saracia analizei lor si atrofia tesutului moral, ascunse in spatele imaginii de “intelectual al lui Basescu”.

Gafele intermediare sunt comise abundent si cu staruinta: ori in maniera odioasa – spammer-ul Iulian Urban, nimicnicul parinte al “viermilor” si functionarasul din Mures, ce dedica romanilor pe facebook indemnul nazist “Arbeit macht frei”; ori in maniera imbecila – notoriul Daniel Funeriu, care nu vede nicaieri nicio criza, Elena Udrea, ce regreta fals, pisicos si tardiv sau Radu Berceanu, care glumeste pur si simplu in timp ce isi asteapta ceasul politic.

PDL s-a dovedit a fi un rezervor nesecat, peste orice asteptari, de gafe remarcabile. Impetuozitatea prostiei liderilor sai ne promite o gafa de final demna de tinut minte.