La sfarsitul anului trecut, peste opt milioane de italieni traiau in saracie, iar situatia urmeaza sa se agraveze, deoarece Parlamentul trebuie sa adopte un plan de austeritate ce va afecta si mai mult populatia, a anuntat, pe 15 iulie, Institutul National de Statistica (Istat).

Potrivit ultimelor date oficiale, 13,8% din populatia totala a Italiei, mai exact 8.272.000 de persoane, este considerata “relativ saraca”, venitul lunar obtinut de doua persoane fiind mai mic de 992,46 de euro.

La sfarsitul lui 2009, numarul italienilor considerati saraci era mai mic decat cel din 2010, adica de 7,81 milioane de persoane (13,1% din populatia totala).

Saracia relativa s-a accentuat in special in randul familiilor cu cinci sau mai multi membri, majorandu-se de la 24,9% la 29,9%, si in randul familiilor mono-parentale, majorandu-se de la 11,8% la 14,1%.

In plus, 5,2% din populatia Italiei, adica 3,129 milioane de persoane, traieste in “saracie absoluta”, aceasta cifra ramanand relativ stabila fata de anul 2009, cand numarul persoanelor care traiau in aceste conditii era de 3,074 milioane.

“Saracia absoluta” se caracterizeaza prin imposibilitatea de a plati bunurile si serviciile esentiale pentru un nivel de trai acceptabil, variind in functie de zonele Italiei, deoarece viata este mai scumpa in nord decat in sud.

Istat a publicat aceste cifre inainte ca Parlamentul sa dea unda verde definitiva unui nou plan de austeritate, a carui valoare se ridica la 48 de miliarde de euro si care va fi aplicat timp de patru ani.

Potrivit AFP, printre masurile acestui plan ce urmareste sa reduca deficitul Italiei se numara inghetarea salariilor si a angajarilor din sectorul public, reducerea drastica a dotarilor colectivitatilor locale si inasprirea masurilor privind acordarea pensiilor.

Acest plan vine dupa un altul, adoptat anul trecut si a carui valoare a fost de 25 de miliarde de euro, si are drept scop principal reducerea uriasei datorii a statului european, care a ajuns la 120% din produsul intern brut (PIB).

Planul vizeaza mai multe sectoare, dintre care nu lipseste fiscalitatea. Astfel, deducerile fiscale vor fi reduse pana la 20 de miliarde de euro, taxa pe conturile bancare in care sunt plasate actiuni si obligatiuni va fi majorata la 50.000 de euro, asa cum se va intampla si cu taxa pe bonusuri si cu cea aplicata bancilor si companiilor de asigurari.

In sectorul administrativ, planul de austeritate prevede inghetarea salariilor si a angajarilor din randul functionarilor publici, reducerea cheltuielilor de functionare a administratiilor locale si reducerea drastica a dotarilor colectivitatilor locale.

In ceea ce priveste pensiile, autoritatile italiene au decis ca reforma prin care varsta de pensionare sa fie majorata in functie de speranta de viata sa fie aplicata incepand cu 2013, si nu cu 2015 cum se stabilise initial.

De asemenea, varsta de pensionare a femeilor ce activeaza in mediul privat va fi majorata progresiv, de la 60 la 65 de ani, iar persoanele a caror pensie bruta depaseste 90.000 de euro pe an vor fi obligate sa contribuie la fondul de solidaritate.

In politica, oficialilor italieni li se va limita puterea automobilelor de serviciu si accesul la avioanele statului, in timp ce remuneratiile alesilor vor fi aliniate la media din Uniunea Europeana.