Palatul Victoria va gazdui la sfarsitul acestei saptamani primul “maraton de programare “ din Romania- Hackathon. In cadrul evenimentului , care va dura doua zile, 28 de elevi vor avea ocazia sa se implice intr-un proiect extrem de important pentru administratia publica din tara noastra si vor putea dezvolta aplicatii, pagini web si interfete.

Tinerii informaticieni vor fi asistati de specialisti de la doua companii importante din domeniul IT, Bitdefender si Microsoft, care au ales sa se implice in acest proiect.

Scopul Hackathon este acela de a indentifica printr-un efort financiar minim solutii viabile prin care administratia publica sa fie adusa mai aproape de cetateni si sa se ajunga la o responsabilizare a guvernantilor prin deschidere si transparenta.

Radu Puchiu, secretar de stat in Cancelaria premierului Victor Ponta, a explicat pentru Finantistii.ro ca evenimentul organizat de Guvern se vrea un exemplu pentru viitoare proiecte ale administratiei publice. “Vrem sa dam un mesaj ca se pot face lucruri bune si cu resurse financiare minime. Prin implicarea in niste proiecte reale, toti cei care fac parte din acest eveniment vor avea de castigat. Tinerii informaticieni care vin la concurs au ocazia sa faca ceea ce le place, la un nivel inalt si sa fie vazuti de posibili viitori angajatori. Firmele private care merg alaturi de noi pot vedea pe viu viitoarea generatie de informaticieni, iar administratia publica va castiga proiectele realizate in cadrul <>. Ne dorim sa organizam si alte astfel de evenimente in care sa se implice si alte firme private si in care sa atragem si centre universitare din tara”, a spus Radu Puchiu.

Cele cinci proiecte dezvoltate in cadrul Hackathon centralizeaza informatii de interes public. Acestea vor fi: Buget.gov.ro – datele privind bugetul de stat si vizualizarea lor intr-o forma usor de inteles; Angajati.gov.ro – datele privind angajatii din administratia publica ; Posturi.gov.ro – datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica; Petitii.gov.ro – initiativele cetatenilor, pe domenii de interes si Data.gov.ro – faciliteaza accesul publicului la datele incluse in platformele de mai sus.

Guvernul isi doreste ca pe aceste site-uri sa poata integra date de la diferite institutii si sa ofere informatii de interes public. De altfel , printre obiectivele programului de guvernare pentru perioada 2013-2016 se numara si “aplicarea initiativei europene Open Data – punerea la dispozitia publicului de date accesibile, reutilizabile si redistribuibile in mod liber, fara a a tine cont de restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data) printr-un portal de tip open-data guvernamental”.