Ce ți-e, domne, și cu numirile astea de procurori mari și tari! Am trecut iute peste gafa de calfa a politicii comisa de președintele autodemascat ca implicat continuu in viața unui partid, s-a stins subit și focul pedeleului, iertam și pi-țurca naționalei de fotbal – nimic nu pare a mai conta cat obsesia intrebarii ”vine sau nu vine Ea la DNA?”.

De parca in orice țara normala procurorul poate altceva decat sa acuze, ecuația condamnarii sau iertarii de pacate in justiție fiind data spre rezolvare exclusiva celeilalte tabere de magistrați, cei ce formeaza una dintre puterile in stat. A, da, scuzați-pardon, era sa uit ca Romanica nu mai are cum sa fie socotita normala, intre f.multe altele și deoarece a ajuns sa tolereze smulgerea de juraminte pe bord de mașina. Ok (vorba vine!), sa vedem atunci daca varianta cu Laura&Codruța la DNA chiar este posibila.

Daca m-ar intreba cineva, dar noroc ca nu ma intreaba, aș socoti ideea fantamasgorica, pe baza de cel puțin doua argumente:

Nu-l cred pe Ponta atat de fraier incat sa-și vare capul de politician sub taietorul celor minimum 7.400.000 din vara, care l-au votat copios in iarna in primul rind din dorința de a scapa de tot ce inseamna basism, cu fostu-i procuror general și obedient cu tot. Oricat ar vrea ”micul Titulescu” sa-și dreaga statutul in politica internaționala, el nu guverneaza la Bruxelles, avand de dat totuși, socoteala primordiala celor ce l-au ales. L.C. Kovesi insași nu ar avea de caștigat pe plan personal: numirea la o Direcție dupa ce a condus intreg sistemul echivaleaza cu o retrogradare profesionala, iar caldurica și banuții postului european ocupat actualmente nu-i vor mai fi asigurate in vecii vecilor.

Veți putea spune, cum susțin deja destui, ca așa-i jocul și pactul de coabitare presupune compromisuri de ambele parți, premierul urmand sa hotarasca Procurorul General, iar șeful Cotroceniului va desemna conducatorul luptei anticorupție. De ce nu am lua insa in calcul și posibilitatea ca ințelegerea de taina sa fie pusa in aplicare prin acceptarea propulsarii altui campion al obedienței din Justiției la C.C.?! Nu vi se pare ciudata ușurința cu care a fost tratata, la varful taberei adverse președintelui, transformarea peste noapte a unui procuror in judecator?

Premiera asta cu Morar fost acuzator și viitor aparator al respectarii legii fundamentale poate insemna cheia buna din broasca pentru deslușirea ințelegerilor pe dupa uși inchise. Zarva din jurul numirii celor doi procurori mari și tari ar aparea astfel și mai vizibil artificiala, abatand atenția de la adevaratele ”bube” ale Justiției de la noi – in care CSM a ajuns sa fie condus de un acuzator contestabil și sa aiba locuri vacante, judecatori sunt acuzați de corupție, procurori  fabrica dosare fara probe și obțin ”succesuri”. Inainte de toate, aceasta Justiție trebuie sa se scuture, de indata și pentru totdeauna, de influența Politicului, axioma care presupune inclusiv respingerea ca imposibila a ideii rechemarii urgente a numitei Kovesi in fruntea unei magistraturi.