Ludovic Orban a declarat ca PNL nu are nicio obligatie sa sustina proiectul de lege al USR PLUS care prevede ca persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 sa beneficieze, la cerere, de o zi libera.

Presedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca partenerii de coalitie nu au discutat cu PNL in acest sens si nici la nivelul Guvernului. Din punctul sau de vedere, initiativa legislativa excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental, a mai precizat liderul liberalilor.

,,Nu, nu s-a discutat la nivelul coalitiei, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilita la nivel guvernamental. Noi am incurajat companiile sa se implice in procesul de vaccinare si foarte multe companii au aratat responsabilitate si au indemnat angajatii care au organizat, in conditii exemplare, procesul de vaccinare”, a afirmat liderul iberal.

“Cred ca strategia de vaccinare care a fost stabilita de Guvern si care este implementata trebuie sa ramana in continuare strategia de vaccinare. Ca atare nu avem niciun fel de obligatie de a sustine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental si care, din punctul meu de vedere, excede cadrul de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental”, a explicat Orban, intrebat luni la Parlament daca PNL sustine proiectul USR PLUS prin care cei care merg la vaccinare sa aiba, la cerere, o zi libera in acest scop.

Ce prevede proiectul de lege privind ziua libera pentru vaccinare

Pe 12 mai, Comisia de munca a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifica legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei, astfel ca persoanele pot beneficia la cerere de zi libera atunci cand se vaccineaza, acelasi drept fiind acordat si parintelui care isi vaccineaza copilul.

,,Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza de zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, in ziua vaccinarii in cazul angajatilor. De scutire de frecventa in ziua vaccinarii beneficiaza elevii, studentii si militarii. Aceste drepturi se acorda pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata vaccinarea”, conform initiativei de lege.

Este prevazuta, prin proiect, si posibilitatea acordarii unei zile libere parintelui care isi insoteste la vaccinare copilul cu varsta de pana la 14 ani sau pana la 26 de ani, in cazul celor cu dizabilitati. Acest drept este acordat pe baza declaratiei pe proprie raspundere a celuilalt parinte, potrivit careia acesta nu a solicitat, la locul sau de munca, o zi libera.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat sa acorde ziua libera daca organizeaza un centru de vaccinare la sediul sau.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizionala fiind Camera Deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here