Ati vazut vreodata o banana Java albastra? Acest aliment are o aroma asemanatoare cu inghetata si cateva beneficii pentru sanatate despre care ar trebui sa le cunoasteti.

Banana albastra Java este o varietate de banane care se remarca prin culoarea albastra stralucitoare si aroma sa, similara cu inghetata de vanilie. Sunt alimente cu pulpa alba, cu o textura cremoasa. In ciuda particularitatilor lor, ei nu sunt bine cunoscuti la nivel international.

Sunt cultivate in Asia de Sud-Est, unde sunt consumate frecvent ca desert. Este posibil sa le gasiti in Occident in magazinele specializate, desi de obicei au un pret ridicat. Din punct de vedere botanic, ele constituie un amestec intre Musa balbisiana  si Musa acuminata.

Ce sunt bananele Java?

Bananele Java sunt un hibrid intre doua specii de banane care se remarca mai presus de toate prin culoarea albastra , datorita unui strat de ceara naturala. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca aceasta culoare tinde sa dispara pe masura ce procesul de maturare progreseaza.

La fel, sunt banane mai lungi si mai groase decat cele traditionale, cu pulpa foarte alba si cateva seminte negre in interior. De mentionat ca sunt alimente benefice pentru sanatate, asa cum vom detalia mai tarziu.

Caracteristicile nutritive

Din punct de vedere nutritional, banana albastra Java se remarca prin continutul de carbohidrati, oferind pana la 27 de grame de zahar per banana. De asemenea, contine fibre, un nutrient care s-a dovedit a fi important in prevenirea constipatiei.

In ceea ce priveste micronutrientii, banana albastra contine vitamina B6, mangan si vitamina C in cantitati mari. Acesta din urma reuseste sa imbunatateasca functia sistemului imunitar. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Frontiers in Immunology , aportul acestuia previne dezvoltarea patologiilor infectioase de tip respirator.

Desi in cantitate mai mica, banana albastra are potasiu in interior. Acest element este cheia pentru modularea tensiunii arteriale, dupa cum a confirmat cercetarile publicate in Jurnalul International de Cardiologie .

Alimentele cu potasiu sunt din ce in ce mai recomandate in dietele pacientilor hipertensivi.

Beneficii

Consumul de banane albastre poate duce la mai multe beneficii pentru sanatate pe care urmeaza sa le comentam.

Promoveaza pierderea in greutate

Pentru ca este un aliment cu putine calorii, dar cu un continut mare de fibre, banana albastra poate fi ideala de inclus intr-o dieta cu scopul de a slabi. Are o aroma dulce care poate alunga pofta de deserturi cu calorii mai mari si zaharuri simple.

Imbunatateste tranzitul intestinal

Fibrele reusesc sa creasca volumul bolusului fecal, stimuland tranzitul intestinal . In plus, functioneaza si ca prebiotic, astfel incat este promovata cresterea bacteriilor in microbiota, ceea ce ajuta la reducerea incidentei patologiilor digestive.

Acest lucru se datoreaza faptului ca productia de acizi grasi cu lant scurt este crescuta, cu potential antiinflamator. Dintre toate se remarca butiratul.

Ajuta la intarzierea imbatranirii

Banana albastra, ca si alte legume, concentreaza antioxidanti. Acesti compusi neutralizeaza aspectul radicalilor liberi, impiedicand acumularea acestora in tesuturi. Aceasta moduleaza mecanismele inflamatorii si scade deteriorarea celulelor. 

Retineti ca antioxidantii sunt capabili sa ajute la prevenirea multor patologii cronice si complexe. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat in jurnalul PLoS One.

Dupa cum am mentionat, banana albastra are o aroma foarte asemanatoare cu cea a inghetatei de vanilie. Din acest motiv, se consuma de obicei ca desert. De asemenea, se pot face creme cu acest fruct, deoarece textura este cremoasa si este usor de combinat cu alte ingrediente.

In unele tari exista smoothie-uri care au banana albastra printre constituenti. In acest fel, consistenta lor poate fi imbunatatita fara a fi nevoie de a adauga zahar.

Cu toate acestea, este mai putin obisnuit sa folositi acest fruct pentru alimente prajite, cum ar fi anumite soiuri de banane de origine caraibiana. Nici nu tind sa fie incluse in preparatele sarate sau in felurile principale.

Nu exista o singura varietate de banane. Pe langa galbeni, avem verzi si albastri din Java.

Blue Java Banana: Un fruct exotic cu beneficii

Probabil ca nu ai vazut niciodata o banana albastra Java in direct. Nu sunt foarte frecvente in tarile occidentale. Cu toate acestea, este un fruct care se remarca prin beneficiile sale pentru sanatate si caracteristicile organoleptice. In cazul in care aveti ocazia, va recomandam sa o introduceti in alimentatie.

Retineti ca, datorita gustului si texturii sale dulci, poate satisface pofta de zahar, impiedicandu-va sa consumati alte alimente de calitate mai proasta, precum inghetata. In acest fel, nu castigi doar din nutrientii continuti de fructe, ci si din substantele de proasta calitate care nu se mai consuma.