Luni chiar la miezul noptii, militantii au lansat rachete in orasele Beersheba si Ashkelon din sudul Israelului. Martorii au spus ca avioanele israeliene au lansat zeci de atacuri aeriene. Armata israeliana a declarat ca un complex de informatii Hamas se numara printre tinte.

Imaginile Reuters au surprins mai multe flash-uri care luminau cladirile din enclava de pe coasta, in timp ce zgomotul exploziilor a explodat prin oras.

Ministerul Sanatatii din Gaza a inregistrat numarul de morti in enclava dens populata a doua milioane de palestinieni la 197, inclusiv 58 de copii si 34 de femei, in ultima saptamana. Zece persoane au fost ucise in Israel, inclusiv doi copii, spun autoritatile israeliene.

Duminica, eforturile diplomatice de intermediere a incetarii focului intre Israel si Hamas s- au intensificat pe masura ce numarul de morti din cauza escaladarii conflictului.

Dupa ce cel putin 37 de palestinieni au fost ucisi duminica de atacurile aeriene israeliene dinaintea diminetii asupra Fasiei Gaza, Hamas a declarat ca lanseaza mari baraje de rachete in Israel. Sirene de avertizare cu privire la rachete au plans in orasele israeliene Ashkelon si Ashdod, intre Gaza si Tel Aviv. Serviciul de urgenta Magen David Adom a raportat ,,lovituri directe”.

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a convocat duminica pentru a discuta despre cel mai grav focar de lupta israeliano-palestinian in ani. In declaratiile de deschidere, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat ca violenta este ,,ingrozitoare” si a comis ,,moarte inconstienta” si suferinte imense.

“Lupta trebuie sa se opreasca. Trebuie sa se opreasca imediat”, a spus el.

In ciuda apelurilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca operatiunea sa militara continua ,,la forta”, in ciuda oricaror ,,presiuni internationale”.

“Exista intotdeauna presiuni, dar in general primim un sprijin foarte serios”, a spus el duminica intr-o adresa la televiziunea israeliana, invocand sprijinul SUA

Comentariile sale au venit la doar cateva ore dupa ce trimisul Departamentului de Stat al SUA, Hady Amr, care a fost trimis in regiune pentru discutii de descalare cu inalti oficiali israelieni si palestinieni, s-a intalnit cu ministrul israelian al Apararii Benny Gantz. Gantz si-a exprimat recunostinta pentru sprijinul SUA.

In centrul orasului Gaza, echipele de ambulanta si salvatorii au pieptanat daramaturile ramase de la atacurile aeriene dinaintea diminetii. Echipele de salvare inca cautau trupuri si supravietuitori la inceputul serii. Ministerul Sanatatii din Gaza a declarat ca numarul mortilor de 37 ar putea creste si ca 50 de persoane au fost ranite.

Dr. Yousef Abu Al-Rish, din minister, a avertizat ca sistemul de sanatate al orasului Gaza se apropie de punctul de prabusire, declarand la NBC News ca rezervele se epuizeaza, iar avariile strazilor din jurul spitalului principal Al-Shifa impiedica accesul ranitilor.

Fortele israeliene de aparare au declarat duminica intr-o declaratie ca victimele au fost ,,neintentionate” dupa ce au lovit o instalatie militara subterana, provocand prabusirea caselor civile de deasupra.

“IDF aspira sa evite victimele civile pe cat posibil, dar Hamas poarta responsabilitati pentru localizarea intentionata a infrastructurii sale militare sub case civile, expunand astfel civilii la pericol”, se mentioneaza in comunicat.

Organizatia de caritate medicala Doctori fara frontiere a declarat ca una dintre clinicile sale a fost, de asemenea, deteriorata in urma bombardamentului peste noapte. Organizatia a declarat duminica, intr-un tweet, ca multi dintre angajatii si pacientii sai au fost fortati sa fuga in timp ce ,,Israelul continua bombardamentul aerian si cu artilerie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here