Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a aparat bombardarea unei cladiri din Gaza care adapostea organizatii media, in timp ce presedintele Joe Biden si-a exprimat ingrijorarea cu privire la siguranta civililor si a jurnalistilor.

Netanyahu a vorbit la ,,Face the Nation” al CBS dupa ce avocatii libertatii presei si altii au condamnat atacul aerian al armatei israeliene asupra unei cladiri din Gaza care gazduia birourile mass-media straine, inclusiv The Associated Press si Al-Jazeera. Cladirea cu 12 etaje gazduia, de asemenea, apartamente si alte birouri.

Nu s-au raportat rani sau decese imediat dupa bombardamentul din weekend. Israelul a avertizat cu privire la atacul aerian, pe care a spus ca l-a efectuat deoarece avea informatii ca Hamas avea un birou de informatii militare in cladire. Nu a furnizat informatii publice.

Netanyahu nu va detalia detaliile de informatii in a reiterat faptul ca un imobil de informatii Hamas a fost gazduit in cladire.

,,Deci este o tinta perfect legitima”, a spus el. ,,Si va pot spune ca am luat toate masurile de precautie pentru a ne asigura ca nu au existat rani civile – de fapt, nu au fost decese, niciun ranit. Ei bine, nu pot spune rani. Nu stiu daca cineva a primit un fragment de o piatra. Nu stiu asta. Dar nu au fost ucisi oameni. “

Eforturile de intermediere a incetarii focului intre Israel si Hamas s- au intensificat duminica intrucat cel putin 188 de palestinieni, inclusiv 55 de copii, au fost ucisi in Gaza in ultima saptamana , potrivit cifrelor ministerului palestinian al sanatatii. In Israel, 10 persoane au fost ucise. Sute de oameni de ambele parti au fost raniti.

Ultimul conflict , cel mai amplu din 2014, a luat amploare dupa ce tensiunile au izbucnit luna trecuta in Ierusalim si in jurul sau.

Presat daca situatia sa politica a jucat un rol in escaladare, Netanyahu, care s- a straduit luni de zile sa formeze un nou guvern, pe masura ce altii incearca sa-l destituie, a spus ca ideea este ,,absurda”.

“Cred ca oricine ma cunoaste stie ca nu am subordonat niciodata, niciodata, preocupari de securitate, viata soldatilor nostri, viata cetatenilor nostri, pentru interese politice”, a spus el. – Asta e doar spalare de porc.

In ceea ce priveste elementele mai largi ale conflictului, Netanyahu a spus ca Israelul are dreptul la autoaparare si ca liderii israelieni vor ,,face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”, adaugand ca spera ca conflictul se va incheia in curand, dar ca sfarsitul nu va fi ” imediat.”

De asemenea, vorbind despre ,,Faceti natiunea”, presedintele Comitetului de Informatii al Casei, Adam Schiff, D-California, a declarat ca SUA trebuie ,,sa faca tot posibilul pentru a determina incetarea focului”.

“Cred ca administratia trebuie sa impinga mai mult Israelul si Autoritatea Palestiniana pentru a opri violenta”, a spus el.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta violenta duminica, secretarul general Antonio Guterres a spus ca luptele sunt ,,ingrozitoare” si ca au produs ,,moarte inconstienta” si suferinte imense.

“Lupta trebuie sa se opreasca. Trebuie sa se opreasca imediat”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here