Peste 90 de persoane lipsesc dupa ce o barja de pe coasta orasului Mumbai din India sa scufundat in mijlocul unui ciclon sever. Marina indiana a declarat ca a salvat 177 din cele 270 de persoane aflate la bord si ca eforturile de gasire a supravietuitorilor sunt in curs de desfasurare.

Alte trei barje comerciale care transporta aproximativ 700 de persoane sunt blocate pe mare in urma ciclonului Tauktae, care a batut coasta de vest a Indiei. Tauktae a slabit dupa ce a aterizat luni, dar cel putin 12 persoane au murit deja in timpul furtunii.

Barja afectata, detinuta de India’s Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), transporta personal desfasurat pentru foraje in larg. Cand a izbucnit furtuna, ancorele slepului au cedat si a inceput sa pluteasca.

Un purtator de cuvant al marinei indiene a declarat pentru BBC ca a trimis trei nave de razboi pentru a-i salva pe cei de la cele trei barje comerciale blocate. Doua dintre barje se afla in largul coastei Mumbai, capitala statului Maharashtra, in timp ce a treia se afla in largul coastei Gujarat.

Un politist ajuta un sofer de transport public sa traverseze o strada inundata din cauza ploilor abundente provocate de ciclonul ,,Tauktae” din Mumbai.

Una dintre slepurile cu probleme, care ar fi transportat marfa, ancorase si se afla la aproximativ 14 km de coasta Mumbai, cand a mers in deriva luni. Marina a spus ca barja a fugit de cand sa prabusit, asa cum a fost intr-un petic stancos al marii. Se spune ca toti cei de la bord sunt in siguranta.

A treia barja, la aproximativ 92 km de coasta Gujarat, este atasata la o platforma petroliera. Se pare ca 196 de persoane sunt la bord si alte 100 sunt blocate pe platforma.

Care este impactul ciclonului?

Clasificat initial drept ,,extrem de sever”, ciclonul a aterizat in statul Gujarat luni tarziu, cu viteze ale vantului de pana la 160 km / h (100 mph).

Ii era dor de Mumbai, dar slepurile aflate la distanta de coasta orasului nu au putut sa se intoarca la port la timp.

Vanturile au devastat zonele de coasta din statul vestic Gujarat, dezradacinand copaci si stalpi de electricitate. In districtul Saurashtra, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta ca masura de precautie.

Aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate in mai multe state in timp ce ciclonul se apropia, aducand cu sine ploi abundente si vanturi rafinate.

Furtuna a lovit regiunea pe fondul unui al doilea val devastator de Covid-19 care a coplesit spitalele indiene.

Calea prevazuta pentru ciclonul Tauktae

Tauktae este cel mai puternic ciclon care a lovit coasta Gujarat din 1998. Marti dimineata, (IMD) a spus intr-un tweet ca ciclonul a slabit in continuare si ca va continua sa se slabeasca treptat in urmatoarele trei ore. Dar autoritatile au cerut oamenilor sa ramana prudenti, deoarece unele zone din Gujarat continua sa asiste la vanturi puternice.

Desi cazurile Covid sunt in scadere in ambele state, efectele devastatoare ale celui de-al doilea val al Indiei sunt inca resimtite.

Peste 200.000 de persoane din zonele joase au fost mutate in adaposturi, provocand temeri cu privire la posibilele noi grupuri de coronavirus in saptamanile urmatoare. Si guvernul federal a ordonat, de asemenea, oprirea vaccinarii in mai multe orase de coasta despre care se crede ca sunt expuse riscului.

O structura dintr-un centru de vaccinare din orasul Mumbai s-a prabusit din cauza ciclonului Tauktae pe 17 mai. Furtuna se adauga si provocarii cu care se confrunta spitalele din India. Mumbai a mutat 580 de pacienti Covid pozitivi din centre dedicate in spitale civice ca masura de precautie.

Echipe de salvare ale Fortei Nationale de Raspuns la Dezastre (NDRF) si ale Armatei Indiene au fost trimise in regiunile puternic afectate din statul Gujarat si din regiunea Diu.

Ploile provocate de furtuna au ucis, de asemenea, sase persoane in Kerala, Karnataka si Goa in weekend, in timp ce ciclonul se deplasa de-a lungul coastei de vest. Casele au fost distruse, iar electricitatea a fost intrerupta in mai multe districte din aceste state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here