Incepand de astazi, plecarea in vacanta nu mai este ilegala pentru calatorii din Anglia, Scotia si Tara Galilor.

In timp ce miscarea a fost intampinata cu usurare de la cei dornici sa ia o vacanta straina, multi au fost lasati confuzi de noile reglementari de calatorie, impreuna cu sistemul de ,,semafor” bazat pe riscuri care este acum in vigoare.

Incepand cu 17 mai, locuitorilor din Anglia, Scotia si Tara Galilor li se permite sa plece in vacanta acum, deoarece restrictiile care au facut ilegal calatoria in strainatate din motive neesentiale s-au incheiat.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali au avertizat ca experienta va fi foarte diferita din cauza preocuparilor permanente in jurul Covid-19.

,,Acesta este un mod nou de a face lucrurile, iar oamenii ar trebui sa se astepte ca calatoria sa fie diferita in aceasta vara – cu controale mai lungi la granite, ca parte a masurilor dure pentru a preveni noile tulpini de virus care intra in tara si pentru a pune in aplicare fantasticul nostru vaccin in pericol “, a declarat luni secretarul britanic pentru transporturi Grant Shapps, intr-o declaratie.

Care sunt tarile din lista verde?

Sistemul semafor al Marii Britanii pentru desemnarea destinatiilor de calatorie sigure, listeaza 12 tari sau teritorii pe care le clasifica drept ,,verzi” – ceea ce inseamna ca oricine calatoreste acolo nu va trebui sa faca o carantina la intoarcere.

Acestea sunt:   Portugalia (inclusiv Azore si Madeira); Australia; Noua Zeelanda; Singapore; Brunei: Islanda; Insulele Feroe; Gibraltar; Insulele Falkland; Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud; Sf. Elena, Inaltarea si Tristan da Cunha si Israel.

Este demn de remarcat faptul ca intrarea in Australia, Noua Zeelanda, Singapore, Brunei si Insulele Feroe este puternic restrictionata, astfel incat aparitia unei destinatii pe lista nu inseamna automat ca calatorii din Marea Britanie pot merge acolo.

Ce tari poti vizita daca locuiesti in Anglia?

In timp ce calatorilor li se permite sa viziteze si tari desemnate ,,chihlimbar” sau ,,rosu”, restrictiile sunt mult mai stricte, facandu-le optiuni mult mai putin atractive.

Cei care aleg sa viziteze locuri de pe lista ,,chihlimbar”, care includ Franta, Grecia, Spania si Italia, vor trebui sa faca o carantina timp de 10 zile, sa faca un test pre-plecare si, de asemenea, sa obtina un test PCR in a doua si a opta zi izolare.

Cu toate acestea, destinatiile ,,chihlimbar” se califica pentru un sistem de testare-eliberare, ceea ce inseamna ca turistii pot face un test PCR dupa cinci zile de carantina. Daca primesc un rezultat negativ, li se va permite sa iasa in comunitate.

Calatorii din Anglia care aleg sa viziteze destinatiile din lista ,,rosie” trebuie sa se inregistreze la unul dintre hotelurile din carantina din Marea Britanie, la un cost de 1.750 GBP (aproximativ 2.445 USD) per adult la intoarcere. De asemenea, trebuie sa respecte aceleasi reglementari de testare ca si cele care sosesc din destinatii ,,chihlimbar”.

Ce tari pot vizita daca locuiesc in Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord?

,,Listele verzi” din 17 mai ale Scotiei si Tarii Galilor sunt initial aceleasi cu ale Angliei, dar s-ar putea schimba in functie de nevoile celor doua tari.

Incepand cu 24 mai, oamenii din Irlanda de Nord vor putea face excursii neesentiale in alte parti ale zonei de calatorie comuna, care include Marea Britanie, Republica Irlanda, Insula Man si Insulele Canalului Manecii.

Cum decide Marea Britanie ce tari intra pe listele sale?

Guvernul britanic a declarat ca luarea deciziilor se bazeaza pe factori precum riscul de transmitere Covid-19 al unei tari, varianta sa de risc de transmitere a preocuparilor si capacitatea sa de supraveghere genomica.

Centrul Comun al Biosecuritatii din Marea Britanie a efectuat evaluari ale riscurilor pentru fiecare destinatie, utilizand date, inclusiv numarul total de doze de vaccinare administrate la 100 de persoane. Puteti citi mai multe despre datele utilizate aici si despre metodologie aici .

Ar trebui sa rezerv o vacanta de vara intr-o tara de pe lista de chihlimbar?

Lista de chihlimbar contine unele dintre cele mai iubite destinatii turistice din Marea Britanie, precum Italia, Grecia, Spania si Franta.

Ghidul guvernului este ca rezidentii din Marea Britanie nu ar trebui sa rezerve sarbatori in tarile cu ,,lista de chihlimbar” sau sa planifice calatorii neesentiale, dar nu mai este ilegal sa o faca.

Lista de chihlimbar poate fi modificata, ceea ce inseamna ca tarile se pot deplasa in verde sau rosu in orice moment.

Pot pleca in vacanta in Marea Britanie?

Calatorilor din Anglia, Scotia si Tara Galilor li se permite sa mearga oriunde in acele tari, iar noptile sunt permise la hoteluri, pensiuni si pensiuni.

Calatoriile neesentiale in si in afara Irlandei de Nord sunt inca interzise,   iar cazarea turistica este inca redeschisa.

Cei care intentioneaza sa viziteze oricare dintre insulele scotiene sunt sfatuiti sa faca doua teste de flux lateral inainte de calatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here