Alergia reprezinta reactia anormala a organismului la substante, care in mod normal sunt inofensive. Alergiile la copii au devenit din ce in mai actuale, mai ales ca in prezent aparitia simptomelor de tip alergic apar chiar de la varsta de sugar, pentru ca la varsta de 5 ani deja sa fim in fata unui copil cu o boala alergica diagnosticata.

In tarile industrializate cele mai frecvente boli de tip alegic care apar la copii sunt dermatita atopica, astmul bronsic, rinita alergica, conjuctivita alergica si alergiile alimentare.

Factori corelati cu aparitia bolilor alergice la copil sunt: predispozitia genetica, conduita mamei pe parcursul sarcinii si expunerea ulterioara a sugarului la mediu sau alimente. Prezenta unui parinte cu boala alergica, expunerea la fum de tigara in timpul sarcinii, administrarea de antibiotice la gravida, nasterea prematura sau nasterea prin cezariana sunt factori care cresc riscul de evenimente alergice in perioada de sugar.

Trebuie subliniat ca nasterea, ca si moment in sine, ramane pentru nou nascut o expunere graduala la factorii externi, de aceea recomandarea ferma de a naste natural, fara influenta substantelor medicamentoase, reprezinta un factor ce apara viitorul organism de aparitia unor fenomene alergice. Postnatal, dintre factorii incriminati pentru alergii, alimentatia lactata pe baza de formule se afla pe primul loc. Formulele artificiale, care copiaza cu succes compozitia laptelui matern, din pacate contin si substante care in cazul unui nou nascut cu teren atopic pot declansa fenomene alergice. Alimentarea la san pana la varsta de maxim 6 luni si inceperea diversificarii mai tarziu de 4 luni, raman singurele metode de contracarare recomandate in aceste cazuri de atopie.

Pentru sugar si copil mic cei mai incriminati factori alergeni sunt proteina laptelui de vaca, oul, soia, cereale pentru bebelusi pe baza de grau, pestele la varsta de 1 an, legume si fructe la peste 2 ani. O atentie deosebita trebuie acordata bebelusilor cu alergii documentate la laptele de vaca si carora le este administrat formulele pe baza de soia. Acesti copii, in practica, vor face in timp si alergie la proteinele din soia, de aceea in prezent sunt recomandate formulele de lapte hipoalergene.

Clinic, un nou nascut cu teren alergic la varsta de 3 luni – 2 ani evolueaza cu alergii de tipul dermatitei atopice, alergiilor alimentare, wheezing-ul recurent, pentru ca la varsta de 2-5 ani sa prezinte deja forme persistente de astm bronsic (prin cresterea expunerii la aeroalergeni) si alergii alimentare diverse. Precizam, ca nu este o regula pentru ca un viitor copil alergic sa debuteze de la varsta de nou nascut, el poate fi afectat de alergii in orice alta perioada a vietii, cu afectarea esalonata sau concomitenta a diferitelor organe.

Diagnosticul la copilul mic a alergiilor este extrem complex, de aceea se recomanda efectuarea lui la medicul alergolog. Se folosesc teste a caror interpretare este dificila, datorita imaturitatii sistemului imunitar de la aceasta varsta. Frecvent utilizate sunt dozarea Ig E serice la peste 6 luni si testele cutanate alergice.

Tratamentul consta in eliminarea alergenului confirmat si desensibilizari, care constau in administrarea de doze mici din alergenul incriminat, cu scopul de a creste toleranta organismului la contactul cu acel alergen.