Este distractiv sa citesti din placere, dar uneori nu ai capacitatea de a alege cat timp ai sa citesti o carte. Daca aveti nevoie sa cititi o carte si sa aveti doar 2 sau 3 ore pentru a face acest lucru, puteti trece prin ea cu o pregatire buna din timp. Dupa cum veti vedea, pregatirea pentru a citi rapid este la fel de importanta ca citirea in sine.

Uita-te la text din timp

In primul rand, uitati-va la cuprins. Retineti cate capitole sau sectiuni exista si cate pagini sunt in fiecare. Rasfoiti cartea si luati note de diagrame, imagini sau subsectiuni. Luati o intelegere cu privire la ceea ce va acoperi cartea din timp, acest lucru va ajuta la ,,citirea activa” mai tarziu.

Calculati cat timp ar trebui sa petreceti pe fiecare sectiune

De exemplu, daca exista cincisprezece capitole si aveti trei ore, ar trebui sa impartiti 180 (60 de minute x 3) la cincisprezece. In acest exemplu, fiecare capitol va dura, in medie, 12 minute. Indiferent de timpul pe care il calculati, acesta nu este un moment greu si rapid, ci este doar un instrument care va ajuta sa va urmariti timpul si progresul. Trebuie sa tineti cont de timp pentru pauze si, de asemenea, sa intelegeti ca unele capitole vor dura mai mult timp, iar altele vor dura mai putin.

Examinati care sunt obiectivele dvs

Cunoasterea obiectivelor dvs. va va ajuta sa acordati atentie lucrurilor corecte si sa nu pierdeti timp pe aspecte irelevante ale cartii.  Veti fi chestionat cu materialul? Incercati sa invatati o anumita abilitate din pagini? Ar trebui sa fiti atenti la anumite aspecte ale cartii (un personaj, modul in care autorul foloseste limbajul etc.)? Stiind exact ce aveti nevoie pentru a iesi din lectura va va ajuta sa va concentrati asupra a ceea ce este important si sa nu pierdeti timpul citind si pastrand ceva imaterial obiectivului dvs.

Folositi un ghid sau un indicator

Indiferent daca folositi degetul, o bucata de hartie, un marcaj sau un stilou, un indicator va va ajuta sa ghidati cat de mult ati citit.Tineti-l pana la cuvantul sau linia de text si mutati-l pe masura ce finalizati lectura. Uneori veti dori sa cititi mai repede, alteori veti dori sa cititi mai incet. Cu cat il folositi mai mult, cu atat va ghida cat de repede puteti citi.

Fii un cititor activ

Nu astepta sa vina povestea la tine. Anticipati ce se va intampla si ce trebuie sa pastrati si cautati-le, indiferent daca sunt fapte, puncte de complot sau teme importante.

Cautati cuvinte importante

In loc sa cititi fiecare propozitie, lasati-va ochii sa prinda cuvintele majore. Dupa un timp, veti descoperi ca puteti intelege semnificatia mai mare a paragrafului doar cu aceste cateva cuvinte. Puteti oricand sa scanati rapid daca doriti sa pastrati mai multe informatii.

Relaxeaza-ti fata, nu-ti lasa ochiul sa accepte fiecare cuvant

In loc sa urmariti fiecare cuvant, profitati de viziunea dvs. periferica pentru a vedea ce se intampla inainte de timp. Incepeti sa vedeti textul ca un grup de cuvinte pe care le puteti lua simultan.

Opriti subvocalizarea

Subvocalizarea este atunci cand vezi un cuvant si apoi gandesti intregul cuvant din capul tau. Daca incetati sa faceti acest lucru, veti economisi mult timp in timp ce cititi. Pentru a opri aceasta parte a mintii tale, o poti ocupa cu altceva, ca si cum ai putea mesteca guma, numarand de la unu la zece iar si iar sau repetand in continuare aeiou in cap.

Aflati citirea rapida

Citirea rapida este o abilitate specifica care necesita practica si daruire. Exista multe aplicatii si carti pe care le puteti obtine pentru a va ajuta sa faceti acest lucru, dar s-ar putea sa nu merite daca aveti nevoie sa cititi o carte de capitol in 2-3 ore astazi. Retineti ca uneori citirea rapida va poate afecta intelegerea, deci exista un compromis.

Alegeti un mediu linistit

Veti dori sa cititi intr-un loc linistit, fara distrageri, nu intr-o zona conviviala in care ati putea incepe o conversatie sau va puteti distrage de conversatiile din jurul vostru. [16] S-ar putea sa doriti sa mergeti la o biblioteca sau sa ramaneti in casa dvs. cand este goala. Evitati locurile care vor declansa intreruperi sau tulburari – puteti adormi in pat, puteti cauta mancare intr-o bucatarie.

Simte-te ca acasa

Deoarece veti fi intr-un singur loc pentru cateva ore, veti dori sa va asigurati ca nu aveti dureri si ca veti ramane confortabil pentru o perioada lunga de timp.

Fii atent la postura ta.

Asigurati-va ca iluminarea este buna, astfel incat sa nu va strangeti ochii.

Asigurati-va ca aveti suport pentru spate, fie de pe un scaun, o perna sau un hanorac pliat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here