Depresia si problemele zilnice pot fi factori ai gandurilor sinucigase, atat in cazul adolescentilor, cat si in cazul adultilor. Sa vedem cum ne putem da seama ca cineva are ganduri sinucigase!

Fii atent la semne

In lume, sinuciderea este a 13-a cauza de deces, si foarte multi dintr noi nu intelegem de ce sinucigasul a luat o astfel de decizie radicala. Pot fi semne evidente, pe care noi le trecem cu vederea si le ignoram, ajungand sa le intelegem mult prea tarziu.

Ideea ca viata nu merita traita

Intr-o discutie cu o persoana cu ganduri sinucigase, vei observa ca nu pretuieste foarte mult viata sa. Multe lucruri ii sunt idiferente si nu are de gand sa faca o schimbare pentru a trece peste problemele sale.

Nu are planuri de viitor

Orice persoana isi face planuri de viitor, isi planifica vacantele si sarbatorile pentru anul ce vine, iesirile in oras sau intalnirile cu prietenii. O persoana sinucigasa nu va avea planuri de viitor si nici nu va fi foarte entuziasmat daca ii propui o vacanta sau iesire in oras.

Comunica din ce in ce mai putin cu cei din jur

Persoanele cu ganduri suicidale au tendinta sa se interiorizeze foarte mult si sa petreaca din ce in ce mai putin timp cu prietenii. Nu vor mai socializa cu persoane noi, vor anula intalnirile deja stabilite si nu vor fi foarte comunicativi daca vor iesi in oras.

Vorbeste deja despre moarte

O persoana sinucigasa va vorbi despre moarte si chiar nu ii va fi frica de aceasta. Considera ca nu poate face fata problemelor aparute in viata si ca moartea este o solutie. Va percepe moartea ca pe ceva benefic, si nu ca pe sfarsitul vietii.

Au mai avut tentative de sinucidere esuate

Tentativa de sinucidere este vazuta drept ultima solutie a problemelor. Fiecare isi alege propria metoda de a muri, iar unele dintre ele pot da gres. In acest caz, este foarte important  ca pacientul sa primeasca ajutor specializat pana cand trece de aceasta perioada mai putin placuta din viata sa.

Depresia si stresul

Cei care ajung sa aiba ganduri suicidale sunt de cele mai multe ori depresivi si foarte stresati. Trebuie tratate mai intai aceste cauze, pentru a nu ajunge la acte violente.