Specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca ne putem da seama de anumite sentimente ale interlocutorului nostru doar studiindu-i expresiile faciale. De fapt, mimica si microexpresiile faciale, sunt moduri clare de a citi pe cineva. Iata cum sa-i citesti sentimentele pe chip!

Frica

Expresia fricii este de cele mai multe ori confundata cu expresia surprinderii. Trebuie doar sa fii atenta la cateva mici detalii, care deosebesc frica de surprindere. In cazul surprinderii, ochii interlocutorului sunt mai larg deschisi decat in cazul fricii. In plus, atunci cand cineva simte teama, colturile gurii sunt usor cazute, iar arcul sprancenelor se aplatizeaza.

Furie

In cazul furiei, trebuie sa fim atenti la trei puncte de pe chip: gura, ochi si sprancene. Atunci cand cineva se simte amenintat sau agresat, sprancenele se arcuiesc, ochii se rotunjesc, iar buzele i se strang. In plus, putem observa si adancirea ridurilor dintre ochi sau ridicarea firelor de sprancene.

Bucurie

In cazul bucuriei, va trebui sa fim atenti la doi muschi faciali: muschiul zigomatic si muschii din zona ochilor. Muschiul zigomativ este muchiul care ridica colturile gurii. Zambetul este primul semn de bucurie pe care il detectam, insa acesta poate fi si unul “fals”, sau mai bine spus nesincer.

Daca suntem atenti la muschii din zona ochilor, ne putem da seama de cat de adevarata este bucuria. In cazul in care se observa aparitia ridurilor de expresie, umezirea si micsorarea ochilor, atunci vorbim despre sentimente adevarate. Atfel, daca ochii nu se “schimba” in niciun fel, putem spune ca este vorba de un zambet fals, din politete.

Jena

Pentru a vedea daca interlocutorul tau se simte jenat, trebuie sa ii urmaresti miscarea capului. Atunci cand acesta isi inclina capul putin intre-o parte si isi dezvaluie gatul, putem vorbi de un oarecare sentiment de jena. Mai mult decat atat, vei putea observa cum buzele sunt usor presate atunci cand zambeste, privirea ii este orientata catre jos, iar ochii nu se umezesc.

Toate acestea sunt microexpresii, pe care nu le putem controla si care ne dau de gol in fata unei persoane obisnuite sa citeasca sentimentele pe chipul cuiva. Chiar si tu o poti face, cu foarte multa rabdare si atentie la detalii.