In mai putin de o saptamana, extremistii au ocupat o duzina de provincii afgane si va dura aproximativ 90 de zile pentru a aduce intreaga tara sub controlul lor, potrivit unei evaluari a serviciilor de informatii americane.

La aproape 20 de ani de la caderea regimului taliban, grupul a raspandit din nou teroarea si a fortat peste 400.000 de oameni sa se stramute. 

Viteza cu care talibanii au recapatat controlul in Afganistan i-a surprins pe toata lumea, inclusiv insusi guvernul SUA.

Grupul armat a fost inlaturat de la putere dupa invazia americana din 2001, iar in mai putin de o saptamana au ocupat aproximativ 65% din teritoriul afgan

Invazia a lasat mii de morti si stramutati in urma ei, pe langa sute de civili lasati la cheremul extremistilor. Resurgerea fortei talibane in Afganistan cunoscuta drept inceputul oficial al retragerii trupelor straine, la 1 mai trecut. De atunci au lansat o ofensiva majora in toata tara. 

Fortele coalitiei conduse de SUA au invadat Afganistanul in decembrie 2001, iar Bagram a devenit o baza masiva capabila sa gazduiasca pana la 10.000 de soldati.

Acum s-au retras dupa ce presedintele Joe Biden a promis ca toate fortele americane vor pleca inainte de 11 septembrie (joia trecuta, a mutat data la 31 august).

Razboi lung 

Cel mai lung si al doilea cel mai scump razboi din Statele Unite se apropie de sfarsit, dupa aproape 20 de ani de conflict, tara nord-americana isi retrage majoritatea trupelor din Afganistan, desi este aproape sigur ca nu se va incheia complet. 

Pentru Washington si aliatii sai, Baza Aeriana Bagram a fost epicentrul razboiului impotriva talibanilor si Al-Qaida

Cine sunt talibanii? 

Cuvantul „taliban” inseamna „cautatori sau studenti”. Miscarea a fost infiintata la inceputul anilor 1990 si a avut originea in scolile islamice din Pakistan. Aceasta miscare s-a dedicat construirii unei campanii teroriste-militare impotriva Republicii Islamice democratice Afganistan

Potrivit estimarilor NATO , talibanii au in prezent aproximativ 85.000 de luptatori , mai mult decat data trecuta. 

De asemenea, unii experti subliniaza ca talibanii sunt finantati de Arabia Saudita ; scopul sau este o forma stricta de islam sunnit cu aplicarea stricta a legii islamice . Aceasta include executii publice si practic niciun drept pentru femei , care trebuie sa fie acoperite complet si sa nu lucreze. 

In mod similar, talibanii resping alegerile si orice structura democratica. 

Angajatii armatelor occidentale si ai mass-media sunt considerati tradatori de talibani, pentru care se tem pentru viata lor. 

Anii 90 

In 1994 , talibanii au preluat controlul militar asupra orasului Kandahar . In 1996 , au luat si Kabul , formand Emiratul Islamic al Afganistanului . La acea vreme, talibanii l- au rasturnat pe presedintele Burhanuddin Rabbani , unul dintre parintii fondatori ai mujahedinilor afgani care luptasera impotriva ocupatiei sovietice. 

In 1998 , talibanii controlau aproape 90% din Afganistan . Doar Pakistanul , Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au recunoscut guvernul taliban din Afganistan

radicali 

In timpul sau la putere, ucigasii si adulterii erau omorati, iar pedepsele cu moartea erau adesea executate imediat si in public. Cei vinovati de furt li s-au amputat mainile drept pedeapsa

Barbatii trebuiau sa isi lase barba, iar femeile trebuiau sa poarte burqa traditionala pe lungime . In plus, potrivit ONU , talibanii au comis aproximativ 15 masacre impotriva populatiei civile intre 1995 si 2001 ; Aceste atrocitati au fost adesea comise impreuna cu luptatorii islamisti Al Qaeda

Televiziunea , muzica si cinae au fost interzise . Fetele puteau merge la scoala doar pana la varsta de 10 ani. 

Cel mai mare nume din rezistenta impotriva talibanilor a fost liderul Maywahideen Ahmad Shad Massoud , care a fost numit si „Leul din Panshir” . In tara sa natala, Valea Panshir , Massoud — in colaborare cu batranii tribali locali — luptase impotriva fortelor sovietice de ocupatie .

In primavara anului 2001 , Massoud a mers la Parlamentul European de la Bruxelles si a cerut ajutor comunitatii internationale in Afganistan . El i-a criticat pe talibani si pe Al Qaeda , de asemenea pentru „interpretarea lor foarte gresita a islamului ”.

La 9 septembrie 2001, Massoud a fost ucis de o bomba in Takha , Afganistan , de doi barbati deghizat in jurnalisti.

La doua zile dupa asasinarea lui Massoud , Al Qaeda , aliata cu talibanii , a efectuat atacuri asupra World Trade Center din New York si asupra Pentagonului , langa Washington,  unde au murit aproape 3.000 de oameni. 

Organizatia terorista Al Qaeda , impreuna cu liderul sau Osama bin Laden , pe care autoritatile americane il considera responsabil pentru atacuri, opera din zone controlate de talibani. Seful statului al emiratului taliban a fost mullahul Omar , nascut in 1960, care a refuzat sa-l extradeze pe Osama bin Laden .

Incepand cu 7 octombrie 2001, o alianta NATO condusa de SUA a atacat pozitiile talibanilor in Afganistan. In urma cuceririi, Occidentul a instalat guvernul de tranzitie al lui Hamid Karzai in decembrie 2001. In acelasi timp, Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF ) a fost trimisa in tara. Trebuia sa ajute la construirea tarii si sa antreneze armata afgana.

Ce se va intampla cu Afganistan? 

Anuntand retragerea aliatilor, generalul indian in retragere Askoh K Mehta a asigurat ca adevaratul cosmar ar fi daca extremistii din Afganistan ar castiga suficienta putere pentru a deveni o amenintare pentru tarile vecine, inclusiv, de exemplu, Kashmirul din India sau statele vecine din Asia Centrala cu populatii musulmane mari. 

Din acest motiv, fostul general s-a opus unei retrageri complete a trupelor, cel putin pana la stabilirea unui sistem parlamentar nou si stabil la Kabul

La randul lor, Statele Unite si guvernul care ramane la Kabul au propus talibanilor crearea unui consiliu guvernamental de tranzitie; cu toate acestea, extremistii au spus clar ca nu au nevoie de niciun fel de acord. 

Consilierul afgan pentru securitate nationala Hamdullah Mohib a spus ca scopul principal al insurgentilor este sa umileasca Statele Unite . Un succes mult asteptat. 

In ultimul deceniu, diferite organizatii jihadiste din intreaga lume au fost puternic lovite, unele dintre ele complet demontate si multe dintre ele si-au pierdut intreaga conducere. Dar acum au reusit sa-si atinga scopul.

Astazi, talibanii nu sunt doar o alianta a triburilor de deal inarmate care au rezistat candva sovieticilor , ci un nume colectiv  sub care se aduna terorismul international.

EFVE