Celebrul roman al lui Bram Stoker, Dracula, a fost adaptat in numeroase filme de-a lungul timpului. Unele proaste, altele reusite, iar altele cu adevarat memorabile. Contele Dracula, inspirat de Vlad Tepes, este primul vampir portretizat ca o fiinta nemuritoare, care-si schimba forma si suge sange.  Fiecare film cu Dracula s-a dezvoltat  din ce in ce mai mult, iar fiecare regizor a incercat sa-si creeze o versiune proprie. Va prezentam o lista cu zece portretizari ale celebrului vampir.

Count Dracula (1977) – Louis Jordan

Aceasta versiune a lui Dracula este o adaptare destul de precisa a romanului, deci fanii cartii o vor indragi numaidecat. Pe de alta parte, este filmata intr-un mod destul de amator. Dar, fiind un film de televiziune, evident ca bugetul a fost unul redus. Louis Jordan este un actor bun, dar nu tocmai potrivit pentru rolul infricosatorului Dracula.

Dracula (1973) – Jack Palance

Un alt film uitat de multi, dar in acelasi timp unul destul de bun, in care actorii si-au jucat rolurile la perfectie. Jack Palance nu arata atat de fioros, dar l-a jucat bine pe Dracula. Desi filmul nu a fost o adaptare intocmai a cartii, merita vazut.

 Count Dracula (1970) – Cristopher Lee

Cristopher Lee l-a interpretat pe Dracula in nenumarate randuri. In pelicula de fata, contele este prezentat imbatranit la inceputul filmului si intinereste pe parcurs. Este considerata una din cele mai bizare portretizari ale lui Dracula.

Dracula (1979) – Frank Langella

La varsta sa, Frank Langella a fost declarat cel mai sexi si mai aratos actor care l-a portretizat pe Dracula. Astfel, personajele feminine din film pareau mai degraba atrase de el decat speriate.

Dracula (1931) – Carlos Villarias

Versiunea spaniola a lui Dracula nu a fost vazuta de multi, mai ales ca a fost lansata in acelasi an cu faimoasa varianta americana. Unii critici spun ca aceasta versiune este mai buna decat cea in care joaca Bela Lugosi, fiindca urmeaza mai indeaproape cursul povestii, personajele feminine sunt mai atractive, dar in schimb, Carlos Villarias are o expresie amuzanta si nu pare deloc seducator.

Bram Stoker’s Dracula (1992) – Gary Oldman

Aceasta versiune a urmat intrutotul actiunea cartii. Scenele au fost realizate intr-un mod infiorator, a existat si multa nuditate. Gary Oldman l-a intruchipat perfect pe fiorosul vampir, surprinzandu-i atat latura sexi, cat si cea feroce. In pelicula au jucat si Anthony Hopkins, Cary Elwes, Winona Ryder si Keanu Reeves.

Horror of Dracula (1958) – Cristopher Lee

Aparitia lui Cristopher Lee in acest film face toti banii. Desi a fost lipsit de scene agresive, filmul a fost oarecum infricosator. Pe de-a intregul, Cristopher Lee este unul dintre cei mai mari actori care l-a interpretat pe Dracula.Nosferatu the Vampire (1979) – Klaus Kinski

Se spune ca este cel mai infricosator film cu Dracula. Povestea urmeaza mai mult cursul filmului “Nosferatu” din 1922 decat cea a romanului lui Bram Stoker. Vampirul nu este unul seducator, ci mai mult patetic si trist.

Nosferatu (1922) – Max Schreck

Pentru vremea lui, a fost un film relaxant. Nimeni nu astepta o adaptare a lui Dracula atat de rapid, la doar 25 de ani de la lansarea cartii. Max Schreck pare mai degraba demon decat om, iar personajul sau este infricosator chiar si in ziua de azi.

Dracula (1931) – Bela Lugosi

Bela Lugosi este imaginea pe care toti o avem in cap cand vorbim de Dracula. Poate pentru ca a fost oficial primul actor care l-a interpretat pe celebrul vampir. Filmul in sine a fost excelent si destul de infricosator pentru acea vreme, iar Bela Lugosi a fost perfect pentru rolul sau.