Cred ca ati citit sau v-au fost istorisite povestile “Soacra cu trei nurori”, “Trei fete de imparat” etc. Dar, cu siguranta, n-ati auzit de povestea “Insarcinata cu trei tati”…

Pe lumea asta, orice e posibil! Spun asta pentru ca citeam de curand ca intre societatile traditionale din America de Sud sunt oameni care cred in paternitatea divizata sau multipaternitate, idee potrivit careia un copil poate avea mai mult de un tata biologic. Ei traiesc cu credinta ca un copil este o combinatie de sperme, si ca multiplele ejaculari ale unor barbati diferiti ii fac mai tari si mai vigurosi pe copii decat ar putea-o face samanta unui singur individ. In unele culturi, femeile isi iau deseori unul sau trei iubiti in timpul graviditatii si toti acei iubiti sunt considerati tatii copilului, cu responsabilitati impartite. Acolo GIRL POWER!

In estul Paraguayului, in randul populatiei Ache, majoritatea femeilor se bazeaza pe partenerii lor pentru asigurarea hranei si pentru protectia copiilor lor. Antropologii Kim Hill si Hillard Kaplan au descoperit ca fiecare copil este atribuit, in medie, la 2,1 tati. Ei merg si mai departe, si recunosc 3 categorii diferite de paternitate: una se refera la barbatul cu care o femeie e maritata atunci cand copilul ei se naste; al doilea – la barbatul sau barbatii cu care ea a avut relatii extramaritale, chiar inainte sau in timpul graviditatii; si al treilea – la barbatul pe care femeia il crede de fapt ca fiind cel care a inseminat-o. Se intelege acum de ce fac atatia copii!

Treburi similare se intampla si cu populatia Bari din Venezuela sau Columbia, care se ocupa cu vanatoarea si plantarea maniocului. Mai mult de doua treimi din femeile Bari sunt angajate in sex extramarital in timpul sarcinii, practica de care beneficiaza categoric copiii lor. Nici unul dintre ei nu e facut in clandestinitate sau, cum s-ar zice pe la noi, din flori. Cand o femeie naste, moasa iese afara si-l anunta pe fiecare mascul in parte: “Felicitari! Aveti un copil!” Se pare ca acesti copii cu mai multi tati au sanse de supravietuire considerabil mai mari, peste varsta de 15 ani, decat cei cu un singur tata, deoarece sunt ajutati mai mult in perioadele grele decat ceilalti.

Ce se intampla cu sotii din randul populatiei Bari? Sunt ei mai fraieri decat europenii? Cum de tolereaza asemenea comportament din partea nevestelor? Pentru simplul motiv ca au si ei aventurile lor, de obicei cu femei maritate.

Analizand originea ideii de paternitate multipla, s-ar parea ca femeile lucreaza in principal in interesul lor, iar barbatii n-au nici o sansa. Adevarul se pare este ca pe barbati nu-i deranjeaza, nu obiecteaza. Ei nu sunt gelosi. Paternitatea divizata lucreaza ca o asigurare de viata. Un barbat le da voie altor barbati sa faca sex cu nevasta lui. El pariaza ca va fi tatal majoritatii, daca nu chiar tuturor copiilor sai. Daca moare, el stie ca alti barbati vor avea grija de progeniturile lui.

Daca privesti situatia asa, se pare ca paternitatea multipla e un targ corect intre barbati si femei, iar maritisul si sarcina le atribuie femeilor puteri absolute. Cat de diferit fata de Romanitza noastra, unde o femeie maritata si gravida are drept absolut asupra cratitei si capata chiar si “olecutza di batai” daca isi agaseaza sotul aflat mai mult plecat la “vanatoare” decat pe-acasa.

Acum chiar ca povestile din telenovelele sudamericane, cu sotii inselate si amante perverse, devin de-a dreptul inocente, chiar puerile, in comparatie cu povestea femeilor Bari. Ma mir ca nu s-a gandit nimeni in Venezuela sa faca o poveste inspirata din lumea asta. Poate de teama sa nu le dea idei femeilor din “lumea libera”…