In cazul medicilor sau al personalului medical, Conform art. 53 din Codul de Deontologie Medicala, medicii si intreg personalul medical trebuie sa foloseasca toate informatiile de care dispun pentru a interpreta corect fiecare simptom sau pentru a prevedea complicatiile ce pot aparea, stiind istoricul medical al pacientului, cat si problemele medicale actuale ale acestuia. In demersul procedural atat pacientul cat si medicul pot beneficia de servicii avocatura in malpraxis.

Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical reprezinta eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, care da nastere la prejudicii pacientului si in consecinta, determina raspunderea civila a personalului medical. Malpraxisul medical este reglementat in special de Legea nr.95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii( titlul XV), dar si de art. 2199-2213, 2223-2226 NCC, Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 precum si de alte acte normative.

Raspundererea personalului medical poate interveni ca urmare a unei erori profesionale, din incalcarea unor obligatii cu privire la consimtamantul informat sau cunostinte insuficiente in exercitarea profesiei. De asemenea, unitatile sanitare pot raspunde pentru prejudiciile care pot lua nastere datorita culpei personalului medical angajat.

Conditiile pentru existenta raspunderii medicale sunt urmatoarele: existenta unei fapte ilicite,  a unui prejudiciu si a unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. Un avocat malpraxis poate gestiona o acuzatie de malpraxis in mai multe feluri. Ad-avocat.ro spune ca in situatia in care un pacient considera ca personalul medical sau unitatea sanitara trebuie sa raspunda pentru malpraxis un avocat specializat in aceasta ramura a dreptului il poate consilia sa se adreseze organelor de jurisdictie profesionala ale medicilor.

Mai intai partea lezata se adreseaza Colegiului Medicilor si Ministerului Sanatatii Publice. Daca este nemultumit de solutie, pacientul se poate adresa instantei in cadrul unei actiuni civile. Daca insa fapta constituie infractiune se poate adresa organului de cercetare penala, insa acesta se poate sesiza si din oficiu.

Cand se poate aduce acuzatia de malpraxis?

Un pacient poate inainta o plangere de malpraxis cand considera ca tratamentul unui medic, manevrele sau indicatiile acestuia au fost necorespunzatoare, atunci cand doctorul a incalcat confidentialitatea pacientului, cand a delegat o persoana necalificata pentru a realiza anumite actiuni, sau atunci cand o procedura medicala i-a adus pagube mai mici sau mai mari, atingere fizica si morala pacientului. Un avocat malpraxis va gestiona orice caz de malpraxis, de la cele mai simple, la cele mai complicate.

Legea 95/2006 prevede faptul ca asiguratii de sanatate trebuie sa incheie un contract individual cu casa de asigurari de sanatate, prin care se va prevede dreptul de a da medicul in judecata. Pana la instanta, insa, un avocat malpraxis bun va propune oricand incercarea de mediere, de solutionare amiabila, in decurs de 15 zile.

Cum este analizata si judecata acuzatia de malptaxis?

Modul in care o acuzatie de malpraxis este judecata are la baza doua principii: daca eroarea este subiectiva sau daca este  obiectiva. Practic se analizeaza daca medicul sau personalul  medical a actionat, a aplicat metode in mod gresit, a interpretat simptomele eronat, a interpretat isotricul pacientului in mod eronat, a omis efectuarea unor teste importante sau examinarea bolnavului nu a fost cum ar fi trebuit,

Expertii ad-avocat.ro, casa de avocatura in Bucuresti cu expertiza in malpraxis, spun ca eroarea subiectiva presupune faptul ca medicul nu a actionat conform regulilor, nu a tinut seama de anumite simptome sau antecedente medicale, nu a avut in vedere complicatiile. Altfel spus, nu a actionat asa cum alt medic ar fi facut-o, rezultatul fiind lezarea pacientului intr-un fel.

Eroarea obiectiva se refera la rezultatele independente de modul de actionare al medicului sau al personalului medical. Vorbim aici despre dotarile insuficiente, aparitia unor reactii ale bolnavului sau evolutia nefireasca a bolii, neinformarea doctorului cu privire la unele simptome etc. Eroarea obiectiva este atunci cand se ajunge la concluzia ca orice medic ar fi procedat la fel si rezultatul ar fi fost acelasi.

Ce se poate obtine in urma acuzatiei de malpraxis?

Echipa ad-avocat.ro ne prezinta cateva rezultate ce pot rezulta in urma acuzatiei de malpraxis. Astfel, daca ai nevoie sa contactezi astfel de servicii avocatura in Bucuresti, sa stii in caz de incadrezi.

Dauna Materiale

Prejudiciile materiale sunt cele care rezulta din atingerea unui interes patrimonial. Ele se pot pretui in bani si mai poarta denumirea de pecuniare sau matrimoniale. Prejudiciul material se poate infatisa si sub forma beneficiului sau castigului nerealizat.

2. Daune Morale

Un avocat malpraxis poate litiga si pentru daune morale atunci cand sunt aduse prejudicii unei persoane, constand in suferinte de ordin psihic. Desi nu se poate face un calcul real al compensatiilor morale, este justificata acordarea unor compensatii materiale acelor persoane care au avut de suferit in ceea ce priveste imaginea lor in societate, in familie, din cauza faptelor ilicite savarsite de alte persoane.

3. Prejudiciul Estetic

Prejudiciul estetic consta in rezultatul de natura nepatrimoniala concretizat in alterarea aspectului fizic al persoanei, fapt ce va aduce suferinta in plan psihic si disconfort social. Sursa acestui prejudiciu este, cu precadere, delictul. Numai vatamarile susceptibile sa aduca atingere esteticii individului justifica indemnizarea.

4. Prejudiciul sexual

Ad-avocat.ro sustine ca prejudiciul sexual include aspecte legate atat de functia sexuala, cat si de functia de reproducere. La nivelul pfunctiei sexuale, consecintele prejudiciabile se manifesta prin diminuarea ori disparitia dorintei sexuale, imposibilitatea realizarii actului, lipsa orgasmului, frigiditate. La nivelul functiei de reproducere, prejudiciul sexual se traduce prin imposibilitatea de a procrea (sterilitatea sau imposibilitatea de a naste intr-o maniera fireasca).

5. Prejudiciul juvenil

Din punct de vedere legal, prejudiciul juvenil este o specie aparte de dauna corporala, care creeaza in favoarea victimei un drept special la reparatie. In mod obisnuit, prejudiciul juvenil este invocat pentru a compensa privatiunile pe care le sufera o persoana tanara, care se vede lipsita de posibilitatea de a participa la activitatile specifice varstei sale.

6. Prejudiciul de agrement

Prejudiciul de agrement nu este o privare generala de placerile vietii. Dimpotriva, acest tip de dauna reprezinta imposibilitatea victimei de a practica activitatile pe care le desfasura inainte de accident – activitati de natura culturala (teatru, arte plastice, conferinte), sportiva (fotbal, tenis, schi, alpinism) sau de petrecere a timpului liber (plimbare, pescuit, vanatoare).