De obicei, barbatii au sentimente confuze in legatura cu vasectomia. Mai jos, poti afla ce riscuri presupune aceasta.

Vasectomia este o metoda contraceptiva permanenta, asta insemnand ca un barbat care isi face aceasta operatie are sanse foarte mici de a reveni la starea initiala. Desi vasectomia a devenit foarte populara si multi barbati decid sa si-o faca, este inca asociata cu diferite temeri, prejudecati si legende urbane. Acest lucru este destul de logic, dar daca vrei sa intelegi aspectele negative, afla mai multe despre riscurile si beneficiile vasectomiei.

Ce este vasectomia?

Vasectomia este o operatie minora. Se face de obicei in clinici ambulatorii, sub anestezie locala si dureaza aproximativ jumatate de ora. Urologul taie si leaga ambele vase prin care sperma trece din testicule in canalul ejaculator.

Poti avea un orgasm normal si poti ejacula lichid seminal, dar acesta nu va contine sperma si deci nu exista nici o sansa de a-ti lasa partenera insarcinata. In zilele noastre, urologii nu mai folosesc bisturiul pentru a taia canalele, iar procedura a devenit ceva mai raspandita.

Cum vasectomia este o metoda contraceptiva permanenta, medicii sfatuiesc barbatii sa se gandeasca foarte bine inainte de a-si face o asemenea operatie. Multi barbati care au o relatie stabila si nu-si mai doresc alti copii, se decid pentru o vasectomie. Procedura este complet nedureroasa datorita anesteziei locale si nu necesita recuperare post-operatorie de lunga durata. Dupa operatie, barbatul trebuie sa se odihneasca cateva zile si sa evite ridicarea obiectelor grele.

Daca tu si partenerul tau va ganditi la o metoda permanenta de contraceptie, ar trebui sa luati in calcul simplitatea vasectomiei, in comparatie cu legarea tuburilor falopiene ale unei femei. Aceasta operatie se face sub anestezie generala, foarte stresanta pentru corpul unei femei, iar riscurile unor complicatii sunt mult mai mari decat in cazul vasectomiei. Poti sa depasesti frica de vasectomie discutand cu doctorul tau.

Vasectomia reduce potenta unui barbat?

Multi barbati sunt ingroziti de imaginea unui doctor inarmat cu un bisturiu, taind si suturand in jurul organelor lor genitale. Se spune ca vasectomia reduce potenta, deci barbatii nu mai sunt “barbati adevarati” si multe altele. Singura diferenta este ca lichidul seminal nu mai contine sperma. Dorinta ta sexuala ramane aceeasi si nu, nu vei vorbi ulterior cu voce subtire. Vei avea in continuare o voce masculina si acelasi numar de fire de par pe corp si pe fata. Pe scurt, toate caracteristicile tale sexuale vor ramane neschimbate dupa vasectomie.

Trebuie sa stii ca sperma este doar un procent foarte mic din ceea ce ejaculezi, deci o ejaculare nu va fi altfel dupa o vasectomie. Asadar nu-ti fa griji ca lichidul seminal isi va schimba culoarea, cantitatea sau textura. De asemenea, nu trebuie sa-ti faci griji ca vasectomia va avea efecte adverse asupra erectiei tale. Daca nu ai avut probleme inainte de operatie, nu vei avea nici dupa.

Incearca sa aduni cat mai multe informatii de la urolog sau de la un alt specialist inainte de a lua o decizie finala. Urologul iti va da informatii obiective si detaliate, deci nu trebuie sa te bazezi pe legende si pe ce spune lumea. Nu trebuie nici sa-ti faci griji ca-ti vei pierde virilitatea. De fapt, vasectomia va demonstra ca esti un barbat adevarat caruia nu-i e frica sa-si asume responsabilitati in legatura cu viitorul familiei lui. Daca tu si partenera ta va ganditi la o metoda permanenta de contraceptie, vasectomia este cu siguranta o metoda sigura si cu un nivel ridicat de succes.