Cu siguranta conceptul de alimente bio nu este nimic nou pentru dvs. De fapt, in ultimii ani, oferta sa a devenit o alternativa recurenta la cea a pietelor traditionale, a caror mancare nu este intotdeauna facuta cu cele mai bune practici pentru sanatatea noastra si pentru mediu.
Cu informatiile pe care le putem gasi pe etichete, cunoastem acele alimente bio care sunt cultivate si produse in mod natural si care in timpul acestui proces nu modifica ecosistemele si nu pun in pericol echilibrul mediilor.
Adica nu implica utilizarea de substante chimice, pesticide sau ingrasaminte pentru cultivarea, conservarea lor sau chiar pentru a le accelera cresterea. La randul lor, aceste procese sunt cunoscute sub numele de agricultura si crestere ecologica. Si in aceasta postare va vom spune cum va poate influenta sanatatea.
Productia ecologica raspunde cererii de alimente naturale si sanatoase. Potrivit unui sondaj, consumatorul mediu de produse ecologice este tanar, cu copii, o educatie mai mare decat media si este interesat de efectul alimentelor asupra sanatatii lor. Din acest motiv, cautati alimente cu aprobare ecologica si, daca este posibil, produse in mediul lor. Cu toate acestea, inca putini oameni cunosc toate beneficiile acestor alimente bio.
Cunoasteti principalele avantaje ale alimentelor ecologice
Orice produs poate fi considerat organic daca indeplineste cerintele pentru o astfel de certificare. Cele mai frecvente sunt legumele, verdeata, painea, fructele, carnea … si chiar vinurile !
Cu toate acestea, intrebarea pe care multi oameni o pun in continuare este daca intr-adevar au valoare adaugata in comparatie cu alimentele de pe piata de masa. Si da. Sa analizam cele mai importante beneficii ale sale:
Alimentele bio nu contin pesticide
Este cel mai evident avantaj. Agricultura conventionala foloseste peste 400 de pesticide, dintre care majoritatea sunt alergeni dovediti , neurotoxici si cancerigeni Jumatate din fructele si legumele care se consuma contin pesticide.
Au valori nutritive mai mari
De experti in nutritie spun agricultura si alimente ecologice are o valoare nutritiva mai mare decat cele produse cu substante chimice sau aditivi alimentari. Aceste substante reduc semnificativ calitatile naturale ale produselor si scad calitatea acestora. In plus, alimentele ecologice nu prezinta niciun risc pentru sanatatea noastra.
Un pamant mai sanatos
Alaturi de pungile de pesticide, se folosesc si cele ale ingrasamintelor chimice pe baza de compusi minerali (azot, fosfor, potasiu ). Cu toate acestea, fermierii organici folosesc compost produs din deseuri vegetale sau gunoi de grajd. Cu aceste ingrasaminte organice si prin rotirea culturilor si odihnirea solului, acestea promoveaza fertilitatea naturala a terenului , in care intervin multe substante si microorganisme. Un studiu elvetian a aratat ca solul organic din ferma are mai multi viermi , artropode, ciuperci si bacterii care ajuta plantele sa absoarba mai multi nutrienti.
Au nevoie de mai multa forta de munca
Procesul de preparare a unui aliment organic este mult mai lent decat cel al unui aliment traditional. Ciclurile naturale nu sunt modificate, ceea ce implica mai multa munca. Desi acest lucru este evident in pretul unui aliment organic, care este putin mai mare decat cel al altor alimente , aceste procese contribuie la dezvoltarea regiunilor si a mediilor in care sunt produse, coincizand, de altfel, cu conceptul de consum responsabil si a dezvoltarii sociale.
Putere antioxidanta mai mare
Multe legume furnizeaza substante chimice care, fara a fi substante nutritive, au efecte antioxidante sanatoase. Majoritatea sunt flavonoide sau acizi organici pe care le creeaza plantele pentru a se proteja de soare sau daunatori.In corpul uman, acesti compusi actioneaza impotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele si pot promova dezvoltarea tumorilor.
Alimentele bio contin mai putini aditivi
Cele mai multe alimente bio pot contine doar cateva dintre cele mai mult de o mie de aditivi care utilizeaza industria alimentara: aditivi pe baza de extracte naturale. Pe de alta parte, industria alimentara conventionala are un arsenal pentru a imbunatati gustul, aspectul si textura produselor, extinde durata lor de valabilitate si reduce costurile.
Consumul de alimente bio nu contribuie la contaminarea mediilor
Prin renuntarea la substante chimice si ingrasaminte, companiile si producatorii organici nu polueaza mediile in care isi desfasoara activitatea. Dimpotriva, toate etapele lantului sau de productie se caracterizeaza prin conservarea si ingrijirea mediului. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte care trebuie certificate atunci cand solicitati autoritatilor sigiliul ecologic, asa cum se intampla in Europa.
Alimentele bio respecta bunastarea animalelor
Dar alimentele organice nu numai ca influenteaza dezvoltarea sociala, ci si conservarea speciilor de animale . Cel mai bun exemplu in acest sens il vedem in agricultura ecologica, in care substantele chimice sau conservantii nu sunt folositi pentru hranirea animalelor. Intregul proces este natural.
Promoveaza dezvoltarea durabila
Cu toate acestea, poate cea mai mare contributie a alimentelor organice este ca acestea nu promoveaza actiuni izolate, ci fac parte dintr-un nou model de consum si productie in care ingrijirea mediului continua sa fie o prioritate si sensibilizarea consumatorilor importanta.
Aveti de obicei produse organice in camara? Daca da, ce diferente percepeti in raport cu produsele care nu sunt? De aici va incurajam sa le consumati, astfel incat sanatatea dvs. sa o observe si, de altfel, si pe cea a planetei noastre. Fiintele si mediul inconjurator fac parte dintr-un intreg!