Iulia are o pasiune pentru India. Eu am una pentru spatiul islamic. Asa s-a inchegat prima noastra conversatie: in jurul marilor noastre „slabiciuni”.

Nu cred ca Paula stia de fascinatia mea in momentul in care mi-a dat linkul asta, dar ma bucur ca a facut-o.

Asa l-am cunoscut pe Ibn Battuta, si, prin intermediul lui, pe Tim Machintosh – Smith. Sau era invers? Oricum, ambele personaje imi starnesc curiozitatea. Pe de-o parte avem Calatorul – un marocan de „22 de ani lunari” care a pornit sa faca Hajj-ul si s-a intors acasa dupa 30 de ani, timp in care a strabatut toata lumea islamica. Pe de alta parte avem Povestitorul – un britanic crestin, cu origini yemenite, vorbitor de araba si scolit la Oxford, care traieste in Sana’a (unul din cele mai vechi orase locuite incontinuu).  Povestitorul a pornit pe urmele Calatorului, cu dorinta de a sari peste cei 700 de ani care ii despart, de a-l intelege si de a cunoaste lumea asa cum a cunoscut-o el .

Calatoria e una impresionanta. In mare, arata cam asa: porneste din Tanger (Maroc), ajunge in Egipt, apoi la Meca (de vreo 2 ori), in Anatolia, Crimeea, Constantinopole (!), ajunge in Delhi unde sta cativa ani si in drumul sau spre China, face un popas si-n Maldive. In Guangzhou, China, i se face dor de acasa si se intoarce inapoi, in Tanger.

Prin comparatie, calatoria lui Marco Polo e mic copil pe langa cea facuta de Ibn Battuta.

Cu ce am ramas eu din vizionarea documentarului?

„Travel is in the very fabric of Islam” – o spune domnul Machintosh, si o spune bine. Pacat ca la crestini nu e la fel. Vaticanul Islamului este o universitate din Cairo O veche delicatesa egipteana este „ pestele vechi si putrezit” (partea din mine care isi aminteste cat de crunta a fost toxiinfectia cu salata de peste se cutremura) „If you have the desire to go, you will go” – vorbele unui pusti de origine modesta, care traieste pe Nil . „happy clappy Islam” – Islamul a patruns in India mai mult prin muzica, nu prin sabii pesterile in traditia musulmana  sunt locuri unde timpul sta in loc (bine de stiut) clopotele alunga ingerii – iata unde se afla marul discordiei dintre crestini si musulmani! populatia Siddi (Habshi) – africani prin originine, indieni prin nastere, musulmani conform traditiei, cu tot ce inseamna asta (dansurile africane si inghitirea de carbuni aprinsi este inclusa) „700 years ago ony one Ding came to China. Now there are 60 000 of us! China has to recognise our family as an ethic minority!” Totul este la alta scara in Asia.

O parte care mi-a atras atentia in mod deosebit: a trecut „pe la noi”. Calatoria sa spre Constantinopol si calatoria de la Constantinopol spre Delhi l-au purtat prin Dobrogea.  Oare exista ceva in insemnarile lui despre teritoriie romanesti si cum aratau ele la 1300?

Cele 3 ore de documentar mi-au facut pofta sa citesc cartile domnului Machintosh- Smith. Ca asta am vazut ca e patternul: filmul imi face pofta de carte.

Ce va doresc eu voua, la inceput de 2012?

Sa calatoriti cu pofta lui Ibn Battuta!  : ) Sa va lasati purtati de pasi, sa va bucurati de ceea ce intalniti pe drum si …nu va grabiti! 😀