Alimentele pot contine factori care creeaza stres oxidativ, determinat de substante prooxidante. Acestea rup echilibrul dintre mecanismele generatoare de radicali liberi si cele antioxidante si atunci excesul de radicali liberi ucide tot ce gaseste in cale. Asa apar bolile cronice.

Ce mancam ca sa nu ne stresam? Cele mai indicate sunt alimentele cu antioxidanti puternici, alimentele mai putin procesate, legumele si fructele proaspete. Nu trebuie sa devenim vegetarieni! Carnea este bine-venita, evident fiarta sau la gratar, mai putin cea prajita. Din toate, cate putin si ce ne face bine, cu respectarea orarului meselor. O stare de bine, de euforie, ne da ciocolata cu peste 70% cacao, ciocolata neagra care vine cu niste substante de tipul neurotransmitatorilor. Exista si substante care sunt hrana pentru sistemul nervos.

De exemplu, fructele cu continut ridicat de zaharuri, glucoza, fructoza sunt combustibil pentru creier. Daca ne infometam, ajungem la stari de hipoglicemie, daca mancam prea mult, facem hiperglicemie care, in alternanta cu hipoglicemia, provoaca stres.

Nuciferele

Nuca romaneasca este cea mai buna hrana pentru creier. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune ca nuca e o bogatie de acizi grasi, esentiali, cu lant scurt de Omega 3, element esential pentru buna functionare a creierului, piesa de schimb a celulei nervoase. Arahidele sunt mai alergene, iar nucile de Brazilia care sunt acum si in Romania, mai scumpe, ce-i drept, le intrec pe toate! O mare cantitate de proteina vegetala, sanatoasa, gasim si in soia sau fasole.

Sunt bune grasimile?

Specialistii in alimentatie sanatoasa raspund afirmativ. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca acizii grasi esentiali, Omega 3, intr-un anumit raport cu Omega 6 si Omega 9, sunt cei mai indicati pentru eliminarea stresului. Omega 3, cu lant lung, reprezinta adevaratii acizi grasi esentiali, extrem de benefici pentru sanatatea creierului. Se gasesc in pestele gras si in conservele de sardine. Vitaminele, macromineralele (calciu, fosfor, magneziu) si micromineralele (seleniu, zinc) au un efect intens antidepresiv. Seleniul face parte din multele enzime antistres.

Se gaseste in cantitati mari in carne si oua. Legumele colorate au si ele antioxidanti puternici, ca si fructele de padure. Si merele contin niste substante puternic anticancerigene (cancerul este un stres in sine).

Ce bem?

Stresul oxidativ se combate cu ceai verde, dar si cu ceai negru, chiar si cu cafea. Sucurile din fructe si legume, preparate pe loc, contin cei mai potenti antioxidanti impotriva stresului. Laptele stimuleaza creierul sa gandeasca mai repede si mai limpede. Este bine sa bei un pahar cu lapte (partial) degresat in fiecare zi. Laptele este bogat in triptofan, un neurotransmitator care calmeaza nervii si ii pregateste pentru un somn bun; nu e de mirare ca o ceasca cu lapte fierbinte a fost considerata intotdeauna cea mai scurta cale spre un somn odihnitor.

Ce mancam?

– Telina. Este un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii din telina scad concentratia de hormoni ai stresului. O tulpina de telina, mancata inainte de culcare, determina un somn linistit;

– Seminte de floarea-soarelui. Acestea reprezinta nu doar o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc;

– Orez brun. Contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei;

– Alge. Ele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;

– Varza. Este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), betacaroten si seleniu mineral;

– Migdale. Sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali;

– Seminte de susan. Ofera necesarul de zinc din perioadele de stres;

– Sparanghel. Are multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase;

– Usturoi. Contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da gustul si mirosul specific. Puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului si tensiunii si creste buna dispozitie;

– Avocado. Are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Contine fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei

– una dintre cel mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului;

– Carne de curcan. E una dintre cele mai bogate surse de aminoacizi. In plus, are un continut scazut de grasimi si este bogata in fier, zinc si magneziu – toate acestea fiind vitale pentru sanatatea organismului;

– Fulgi de ovaz. Contin amino-acizi si carbohidrati. Se digera mai lent, fapt care ajuta la mentinerea unei bune activitati a creierului;

– Germeni de grau. Bogati in magneziu, vitamina B6 si acid folic, sunt o sursa importanta de zinc, esential pentru combaterea starilor de deprimare;

– Oua. Te ajuta sa dormi mai bine si actioneaza impotriva depresiei. Poti sa consumi oua fierte sau ochiuri, dupa preferinta, pentru ca sunt la fel de sanatoase.

Meniu contra stresului

Cel mai la indemana mod de a scapa de stres sau depresie este o alimentatie corecta. O dieta bogata in alimente care contin aminoacizi te va face sa te simti plina de energie. Aminoacizii produc serotonina (asa-numitul hormon al fericirii), mai ales in combinatie cu magneziul, vitamina B6, carbohidratii sau acidul folic.

Mic dejun – Fulgi de ovaz cu lapte degresat sau germeni de grau cu iaurt – O banana

Gustarea de la ora 10.00 – O banana

Pranz – Omleta cu legume si salata asortata – Orez cu lapte, cu stafide si migdale

Gustarea de dupa-amiaza – Somon afumat si paine de secara

Cina – Friptura de curcan sau legume la gratar cu branza

Curele de slabire, factori de stres

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, interzice clar curele de slabire. El spune ca acestea combina doua tipuri de stres, cel psihic si cel biologic, care intotdeauna conduc la boala. Orice cura de slabire e nesanatoasa. Pe de alta parte, ne costa mai putin daca mancam alimente antistres, iar beneficiile unui stil de viata sanatos sunt mult mai mari si pe termen lung.