Odata cu ancheta de coruptie in curs a primului ministru Benjamin Netanyahu, iata o privire inapoi la alte scandaluri ale grefelor din politica israeliana. Fiecare prim-ministru din ultimii 20 de ani a facut obiectul unei astfel de anchete, inclusiv Ehud Olmert si Ariel Sharon. Dar este mai mult decat simpli prim-ministri: au fost anchetati si zeci de ministri de cabinet, membri ai Knesset si primari.

Aceste investigatii revin Lahav 433, o unitate anticoruptie din cadrul Politiei din Israel care investigheaza atat functionari publici, cat si cetateni privati. Lahav 433 combate si crima organizata.

Iata cateva dintre marile nume care au fost interogate – si, in unele cazuri, condamnate – in legatura cu relatiile lor comerciale:

Benjamin Netanyahu

Netanyahu a mai facut obiectul unor anchete penale. In 1997, in timpul primului sau mandat de prim-ministru, a fost cercetat pentru posibile acuzatii de frauda si incalcare a increderii . Netanyahu a fost acuzat ca a numit un procuror general care sa ofere un tratament favorabil unui aliat politic. Politia a recomandat acuzarea lui Netanyahu, dar procurorii au refuzat sa depuna acuzatii.

Doi ani mai tarziu, Netanyahu a fost din nou anchetat pentru frauda , de data aceasta pentru acuzatii care implica un contractant guvernamental. Din nou, nu a fost acuzat. Netanyahu a negat orice actiune gresita si a promis ca nu va merge nicaieri, similar cu promisiunile pe care le face astazi.

Ariel Sharon

Sharon a fost suspectata ca a luat mita sute de mii de dolari la sfarsitul anilor ’90 in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de ,,Insula greaca”. Procurorii au recomandat aducerea de acuzatii impotriva sa, dar procurorul general a considerat ca nu exista probe suficiente. Acuzatia a implicat omul de afaceri israelian David Appel, mituind pe Sharon, care era atunci ministru de externe, pentru a-l ajuta pe Appel sa obtina aprobarea unei dezvoltari in Grecia.

Ehud Olmert

Ehud Olmert executa o pedeapsa de 19 luni de inchisoare pentru inselaciune si incalcare a increderii intr-un scandal cunoscut sub numele de ,, Holyland Affair “. Olmert a fost condamnat in 2012 pentru luarea de mita legate de un proiect de locuinte in Ierusalim, unde a fost primar inainte de a deveni prim-ministru al Israelului. Olmert a fost apoi condamnat in 2015 pentru luare de mita in ceea ce se numeste ,,Afacerea Talansky”. Omul de afaceri american Morris Talansky a marturisit ca i-a dat lui Olmert plicuri umplute cu numerar.

Aryeh Deri

In rolul sau de ministru de interne, Deri a fost condamnat pentru luare de mita, frauda si incalcare a increderii publice in 1999. Cazul s-a prelungit in majoritatea anilor 1990. In cele din urma, instanta l-a achitat pe Deri de o a doua acuzatie de luare de mita si o acuzatie pe care a falsificat-o in timp ce servea in Ministerul de Interne. Deri a executat o pedeapsa de doi ani. Dupa eliberare, el a reintrat in politica si acum serveste din nou ca ministru de interne.

Avigdor Lieberman

Lieberman, care actioneaza acum ca ministru al Apararii din Israel, s-a confruntat cu repetate intrebari cu privire la relatiile sale comerciale. El a fost audiat sub suspiciunea de spalare a banilor, frauda si incalcarea increderii intr- o ancheta de coruptie de lunga durata care inca reapare in stirile israeliene. La sfarsitul anului 2012, Lieberman a fost acuzat de incalcare a increderii si frauda, dar nu s-a confruntat cu acuzatiile mai grave de spalare de bani si falsificare a martorilor. A fost achitat pentru toate acuzatiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here