Legea gravitatiei lui Newton – va amintiti asta? Forta dintre doua corpuri masive scade odata cu patratul invers al distantei si asa mai departe?

Pentru a utiliza aceasta , aveti nevoie de o constanta, ,,constanta lui Newton”, de asemenea , numit ,,constanta gravitationala”, de obicei , notata G. Puteti determina G la o precizie rezonabila cu cateva masuratori simple.

Dupa ce ati fixat constanta gravitationala, puteti aplica legea lui Newton la tot felul de situatii diferite: caderea merelor, orbitarea planetelor, lansarea rachetelor etc. Toate cu o singura constanta!

Aceasta abilitate de a explica multe procese superficiale diferite este ceea ce face legile naturale atat de puternice. Contemporanii lui Newton au fost impresionati in mod corespunzator.

Dupa ce Newton a venit cu ecuatia sa, el ar fi putut sa rationeze: ,,Deoarece nu stiu valoarea acestei constante, dar trebuie sa o masur, constanta ar putea avea orice valoare. Deci, trebuie sa existe un univers pentru fiecare valoare diferita. Inchei ca traim intr-unul dintre infinit de multe universuri – unul pentru fiecare valoare a constantei gravitationale. Voi numi aceasta colectie de universuri ,,multiversul”.

Dar nu a facut-o. Newton a fost faimos minimalist cu presupunerile sale si chiar a refuzat sa speculeze daca exista motive mai profunde pentru legea gravitatiei sale, argumentand ca acest lucru nu este necesar. ,,Hypotheses non fingo”, a scris el, ,,nu simulez nicio ipoteza”.

Astazi, ideea ca traim intr-un multivers a devenit populara in bazele fizicii. Multiversul colecteaza toate universurile in care constantele naturii – constanta lui Newton si inca vreo doua duzini – pot lua orice valoare. Fiecare combinatie de constante este realizata in infinit de multe universuri.

Si nu numai constantele se pot schimba de la un univers la altul, locatiile particulelor unele fata de altele pot fi, de asemenea, diferite. Deoarece exista infinit de multe universuri in care sa aranjam particulele, unele dintre aceste universuri vor fi foarte asemanatoare cu ale noastre, doar ca in cele din urma o mica deviere initiala va duce la o istorie alternativa. Astfel, undeva in multivers, viata noastra se desfasoara in orice mod va puteti imagina. In acest caz, in alt univers, Newton ar fi putut, intr-adevar, sa inventeze multiversul.

Dar, inainte de a-ti face bagajele si de a cauta un univers mai pe placul tau, lasa-ma sa adaug ca nu exista nicio modalitate de a trece intr-un alt univers sau chiar de a interactiona cu unul. Acest lucru functioneaza numai in science fiction. Intr-adevar, dupa gustul meu, multiversul in sine este deja prea aproape de fictiune.

Multi fizicieni teoretici au sustinut concluzia ca traim intr-un multivers se bazeaza pe un rationament stiintific solid. Dar nu este asa – si va voi spune de ce.

Scopul stiintei este de a explica observatiile. In fizica teoretica, folosim matematica pentru asta. Teoriile noastre au nevoie de un set de ipoteze plus o modalitate de a identifica obiectele matematice cu observabile. Dar nici una dintre ipoteze nu ar trebui sa fie inutila, un criteriu cunoscut sub numele de briciul lui Ockham (numit dupa teologul si filosoful secolului al XIII-lea William de Ockham). Briciul lui Ockham este extrem de important – deoarece fara el ati putea adauga literalmente zei si ingeri invizibili la orice teorie stiintifica.

Timp de secole, progresul in bazele fizicii a fost caracterizat prin simplificare. Procesele complexe – cum ar fi multitudinea de reactii chimice – s-au dovedit a proveni din ecuatii subiacente uimitor de simple. Iar simplitatea ne-a dus un drum lung. Conform celor mai bune teorii ale fizicienilor de astazi, totul din universul nostru reiese din doar 25 de particule elementare si patru tipuri de forte.

Deci, da, simplitatea – adesea sub forma de unificare – a avut un succes extrem. Din acest motiv, multi fizicieni doresc sa simplifice si mai mult teoriile existente. Dar puteti oricand simplifica o teorie eliminand o presupunere. Ca si presupunerea ca constanta gravitationala are o valoare pe care ati dedus-o din observatie (pana la o anumita precizie). Sau presupuneri similare despre, sa zicem, valorile maselor de particule elementare, sau constanta cosmologica sau puterea celor patru forte. Acestea sunt presupuneri pe care unii teoreticieni le arunca acum.

Daca Ockham ar putea vedea ce fac fizicienii aici, s-ar ruga ca Dumnezeu sa readuca ratiunea pe Pamant. Ar trebui sa eliminati ipotezele inutile, bine. Dar cu siguranta nu ar trebui sa eliminati ipotezele de care aveti nevoie pentru a descrie observatiile. Daca o faceti, veti obtine doar o teorie inutila, ecuatii din care nu puteti calcula nimic.

Aceste teorii inutile carora le lipseste ipotezele necesare pentru a descrie observatiile sunt ceea ce acum numim multivers. Si sunt la fel de utile ca rugaciunile lui Ockham.

Deoarece nu puteti calcula nimic in multivers, presupunerile pe care fizicienii le-au eliminat trebuie apoi inlocuite cu altceva. Acel ,,altceva” este o distributie de probabilitate pe multivers, care spune ca nu ceea ce noi nu observam, dar ceea ce suntem probabila observa. Dar este mai simplu sa presupunem o constanta decat un numar infinit de universuri cu o distributie de probabilitate peste ele. Prin urmare, aparatul de ras Ockham ar trebui sa rada multiversul. Este de prisos. Din pacate, acest argument are o pondere redusa in randul multor fizicieni teoretici de astazi care apreciaza multiversul, deoarece scuza speculatii fara margini.

Exista cateva cazuri in care inventia unui numar infinit de universuri noi da nastere unor consecinte observabile. Exemplul preferat al tuturor este ca universul nostru ar fi putut, in trecut, sa se fi ciocnit cu un alt univers, lasand inele corelate in fundalul cosmic cu microunde ( vezi aici ). O alta idee sugereaza ca, daca traim intr-un multivers, este mai probabil ca anumite tipuri de gauri negre (vezi aici). Dar daca astfel de predictii nu sunt confirmate, atunci acest lucru inseamna doar ca nu traim intr-un multivers cu aceste proprietati particulare.

Permiteti-mi sa adaug, de asemenea, ca aceste exemple de multiversuri ,,predictive” sunt constructe ad hoc inventate chiar din motivul convingatorilor sceptici ca unele tipuri de multiversuri pot avea consecinte observabile. Nu te indragosti de asta. Doar pentru ca o teorie este falsificabila nu inseamna ca este stiintifica . Pentru ca o teorie sa fie stiintifica, predictiile ei trebuie sa aiba si o sansa rezonabila de a descrie cu exactitate realitatea. Construirea unuia dintre un numar infinit de variante multiverse nu are nicio sansa rezonabila.

Teoreticienii isi justifica cercetarile multiverse sustinand ca continua nobilele cautari ale simplitatii. Dar, dupa cum am vazut, acest argument este gresit deoarece neglijeaza necesitatea introducerii unei distributii de probabilitate pe multivers. Multiversul inlocuieste o explicatie simpla cu una mai complicata. O astfel de miscare este justificata numai daca complicatia adaugata explica date suplimentare, dar pentru multivers nu este asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here