Cea mai mare plangere a lumii moderne este ca nu ai suficient timp pentru a citi. Dupa cum stiti deja, cititul ofera beneficii enorme. Dar chiar si oamenii care sunt cititori avizi se straduiesc sa-si faca timp sa citeasca, mai ales ca progresul tehnologic a facut ca citirea sa concureze cu activitati tentante de relaxare a ecranului.

La fel ca toti ceilalti, am sperat sa fac o gramada de lecturi in 2021. Dar am constatat ca de multe ori parasesc multe romane la jumatatea drumului, pentru ca eram atat de departe in urma incat uitasem complotul povestii.

Am decis sa iau in serios lectura si sa stabilesc cateva strategii care imi permiteau mai mult timp sa citesc. Aici, am lista unele dintre cele mai bune strategii pe care de fapt functioneaza chiar si in zilele pe care le aveti un calendar strans:

1. Stabiliti un obiectiv de citire : Tintele va ajuta sa ramaneti in picioare. A avea un obiectiv dedicat lecturii poate ajuta la dezvoltarea unei practici regulate de lectura. Stabiliti-va un obiectiv simplu, realizabil si usor provocator. In februarie, mi-am propus sa citesc cel putin 10 pagini pe zi. L-am schimbat in ,,citit cel putin 30 de minute zilnic” in martie. Puteti crea orice obiectiv care se potriveste nevoilor dvs. pentru luna si sa faceti tot posibilul pentru a ramane cu el.

2. Renuntati la falsele notiuni de lectura ,,Ar trebui sa fiu” : deseori am asociat ,,lectura” cu ,,literatura serioasa” – o idee inventata a cartilor pe care ,,ar trebui sa le citesc”. Aceste reguli ireale m-au facut sa ma simt descurajat de carti pe care nici macar nu incepusem inca. Stiu ca la fel se intampla si cu tine. Am renuntat la aceasta credinta si am inceput sa las cartile pe care nu mi le placea cu adevarat. A fost cea mai buna decizie de lectura pe care am luat-o vreodata.

3. Utilizarea cealalta parte a ecranelor : Nu este o surpriza faptul ca ecranele sunt concepute pentru a ne face sa derulam fara minte in loc sa citim o carte. Dar celalalt fapt este ca tehnologia a facut mai usor ca niciodata sa ai mereu o carte despre tine . Mi-am inlocuit obiceiul de vizionare excesiva citind o carte din aplicatia Kindle pastrand-o pe ecranul de pornire. Exista, de asemenea, carti audio care va pot ajuta sa obtineti o multime de lectura in timp ce faceti treburile casnice sau alte sarcini fara minte.

4. Indepartati-va obiceiurile : obiceiurile deja existente sunt borcane stranse care pot crea un efect domino asupra obtinerii altor obiceiuri bune, avand in vedere lovitura potrivita. Daca aveti deja obiceiul de a derula inainte de culcare, inlocuiti acel obicei citind in schimb. Luati o carte ori de cate ori sunteti tentati sa va deschideti telefonul. Sau faceti ceea ce am facut, creati un ,,indiciu” pentru mintea voastra. Tin intotdeauna o carte pe noptiera pentru a ma asigura ca o ridic inainte de a dormi.

5. Urmariti-va progresul : obisnuiam sa pun un semn pe calendarul meu in fiecare zi ca am trait in conformitate cu obiectivul meu de lectura. Asistarea la progresul meu m-a ajutat enorm sa-mi mentin moralul. Spre final, motivatia mea principala a fost sa mentin si sa transcend acest progres. Ofera-ti o palma pe spate acum si apoi si sarbatoreste micile realizari.

Sper ca aceasta mica lista rapida va va ajuta sa faceti lecturi de mai buna calitate in acest an. Nu uitati sa va distrati si sa nu scoateti toata placerea din lectura tinandu-va de ea doar pentru ca este un ,,obicei bun”. Nu este nevoie sa cititi mai multe carti pentru a face o lectura de calitate . Chiar daca petreceti doar 5 minute bucurandu-va cu adevarat de o poveste, o poezie sau o drama, o faceti bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here