Grija infertilitatii apare chiar si atunci cand copiii nu sunt decat o proiectie in viitorul indepartat – oricand poti intra in panica ca nu poti face copii, mai tarziu sau mai devreme.

Fertilitatea scade odata cu varsta. Dupa varsta de 35 de ani, sansele de sarcina sunt reduse. De la varsta de 40 de ani acest fenomen este mai pronuntat. Aceasta scadere a fertilitatii se datoreaza scaderii cantitatii si calitatii oualor, deoarece exista o proportie mai mare de tulburari cromozomiale in acestea.

85% din populatie concep de obicei in primul an de relatii sexuale regulate in absenta masurilor contraceptive. Din restul de 15%, jumatate vor face acest lucru in al doilea. Mai multe studii au stabilit ca unele obiceiuri precum mentinerea unei greutati adecvate si evitarea toxinelor precum tutunul si alcoolul optimizeaza sansele de a fi parinti.

Iar infertilitatea este o problem cu care cele mai multe cupluri modern se confrunta, factorii externi care o pot cauza inmultindu-se, iar factorii interni prinzand un contur mai accentuat in comparatie cu anii trecuti.

Ceea ce este cu atat mai ingrijorator consta in natura bizara a unor factori care pot cauza infertilitate, de aceea v-am facut un sumar al celor mai caudate lucruri care dauneaza fertilitatii, aspect ale vietii cotideiene la care, cel mai probabil, nici nu te gandesti.

Sexul neprotejat…

… este un dusman al fertilitatii pentru ca favorizeaza aparitia bolilor cu transmitere sexuala care, netratate pot duce la boli pelvine inflamatorii ce lasa cicatrici pe trompele uterine – in acest context ovulele nu mai pot ajunge in uter.

Tigarile

Poate ati auzit de multe ori ca tigarile dauneaza grav sanatatii si fertilitatii, poate ati vazut un astfel de mesaj scris chiar pe pachetele de tigari – nu este o exagerare, iar explicatia este cat se poate de clara.

De fiecare data cand trageti dintr-o tigara, ovulele voastre mor ceva mai repede. De fapt, femeile care fumeaza sunt predispose la menopauza cu patru ani mai devreme decat nefumatoarele sau tot ele sunt predispuse, in proportii mai mari, la avorturi spontane sau la nasterea unor copii subponderali.

Probleme de greutate

Hormonii care transmit ovarelor sa elimine ovule pot fi stocati in grasimea corporala. Pe de alta parte, cand ai prea putina grasime se poate sa nu ovulezi deloc.

Produse alimentare nesanatoase

Un studiu organizat de cercetatorii de la Harvard a demonstrat ca femeile care mananca dupa urmatoarele 4 reguli au mai multe sanse sa ramana insarcinate decat cele care nu urmeaza un astfel de ghid alimentar:

1. Mananca cereale integrale in locul celor albe.

2.  Gatesc cu grasimi mononesaturate cum ar fi uleiul de masline.

3. Obtin cele mai multe proteine din plante (fasole, nuci), nu din animale.

4. Alimente ce contin grasimi trans. (alcatuite din acizi grasi nesaturati ale caror molecule contin legaturi duble de tip trans.)

Produsele chimice

Oamenii de stiinta au demonstrat ca nivelul crescut de BPA (o chimicala care se gaseste in plastic si in unele ambalaje de mancare) din organismul femeilor care au recurs la fertilizarea in vitro scadea numarul ovulelor cu 24% mai putin.

Contrar zvonurilor, factori precum anticonceptionalele, cofeina, avortul, stresul, testele de rutina, cum ar fi mamografii, razele X nu afecteaza in niciun fel gradul de fertilitate al femeii, au conchis medicii din intreaga lume.